Programul „Tomata”. Sprijin financiar de 3.000 de euro pentru fermierii constănţeni

362
Programul „Tomata”. Sprijin financiar de 3.000 de euro pentru fermierii constănţeni - directia-agricola-1678461094.jpg

Articole de la același autor

Fermierii constănţeni au mult de lucru în această perioadă, una extrem de importantă pentru viitoarele recolte. Terenurile agricole s-au transformat în „furnicar”, motoarele utilajelor sunt turate la maximum, iar campania de informare „Puternici. În echipă!” este binevenită.

În primele zile ale lui Mărţişor, a demarat în trombă campania de însămânţare a culturilor de primăvară: mazăre, ovăz, legume în spaţii protejate, iar în perioada următoare, cele de floarea soarelui şi porumb, în funcţie de dată şi de temperaturile caracteristice semănatului. Toate aceste activităţi sunt atent supravegheate de specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Constanţa.

„Ne aflăm în plină campanie de pregătire a patului germinativ la legume în spaţii protejate - tomate, vinete, ardei, castraveţi. De asemenea, fapt îmbucurător, starea de vegetaţie a culturilor însămânţate în toamna anului agricol 2022 este una bună, iar la această oră, plantele se dezvoltă în condiţii optime”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Constanţa, Iulia Antonia Bruchental.

O veste foarte bună pentru fermierii constănţeni, care vor beneficia, şi anul acesta, de schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de tomate în spaţii protejate”.

Astfel, schema de minimis pentru anul 2023 se va implementa de către Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Constanţa, iar potenţialii beneficiari sunt producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale sau producători agricoli persoane fizice. Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar este de 3.000 euro.

Pentru a putea intra în program, fermierii trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate, precum: să utilizeze o suprafaţă de minimum 1.000 mp cultivată exclusiv cu tomate; pentru obţinerea sprijinului, trebuie ca valorificarea producţiei să fie făcută până la data de 30 iunie inclusiv a anului de cerere; să obţină o producţie de minimum trei kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 3.000 kg; să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, completat începând cu data înfiinţării culturii şi avizat de OFJ; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului Agricol deschis la primăriile în căror rază administrativ teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate în anul 2023.

Perioada de depunere a cererilor este până la 1 aprilie 2023 inclusiv.

Nu numai cultivatorii de tomate vor putea aplica, anul acesta, pentru subvenţii.

„După programul «Tomata», urmează să apară două acte normative, referitoare la ajutorul de minimis pentru cultivatorii de cartofi şi usturoi”, a precizat directorul executiv adjunct al DAJ Constanţa, Mihaela Elena Şonel.

XXX

Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Constanţa susţin campania „Puternici. În echipă!”, în vedere depunerii cererilor unice de plată pentru subvenţia oferită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Campania se derulează în perioada 1 martie - 15 mai, iar ca element de noutate, fermierii nu vor mai trebui să se prezinte în centrele judeţene APIA.

„Cererea de plată se poate depune prin accesarea aplicaţiei IPA-Online, conform manualului de utilizare IPA-Online. Aplicaţia este pusă la dispoziţia fermierilor gratuit şi poate fi accesată de pe site-ul apia.org.ro”, a precizat directorul executiv adjunct Mihaela Elena Şonel. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6672 secunde