Rezidenţă şi afaceri mai puţin ortodoxe! Se lucrează cu sute şi mii de euro, pe piaţa chiriilor, la Constanţa

4074
Piaţa chiriilor a explodat la Constanţa. Deşi sezonul estival a trecut, preţurile care se cer pentru o garsonieră, un apartament cu două/trei camere ori un penthouse de lux sunt de ordinul sutelor şi chiar miilor de euro pe lună. Iar tranzacţii se fac, semn că există cerinţă atât în ceea ce priveşte destinaţia de rezidenţă, cât şi în cea de mic business.

„Au plecat turiştii, nu-i nicio problemă, are balta peşte!”. Cam aşa gândesc proprietarii de imobile din Constanţa care oferă camere spre închiriere şi care nu lasă deloc din preţ. Din contră. Ştacheta e ridicată sus, se lucrează cu cifre mari, puţini fiind cei care sunt dispuşi să accepte discounturi semnificative, doar pentru a încasa ceva.

Cele mai accesibile preţuri sunt pentru chirii în cartierele Poarta 6 şi Km. 4-5, unde, cu doar 200 de euro/lunar, puteţi opta pentru o garsonieră la etajul întâi sau un apartament semidecomandat la etajul patru. De mai umblaţi la puşculiţă şi adăugaţi încă 100 de euro, puteţi închiria un apartament cu două camere în zona Gară sau în apropierea stadionului „Farul”.

O variantă ieftină, însă lipsită de confort este cea oferită de proprietarul unui apartament cu două camere din zona Casa de Cultură, care solicită 200 de euro doar pentru o cameră. „Baia şi bucătăria sunt în folosinţă comună cu o altă persoană. Închiriez, de preferat, unui elev sau student”, a transmis proprietarul.

Cum a mai rămas puţin timp până la deschiderea anului universitar 2023-2024, studenţii sunt în căutare de locuinţe provizorii, acest profil de client fiind foarte important în lunile de toamnă. Astfel, în zona Campusului Universitar de pe bulevardul Aurel Vlaicu, o garsonieră la parter se închiriază cu 330 de euro, iar o alta la etajul doi, cu 350 de euro.

2.000 de euro să vezi lumea de sus

La polul opus, o ofertă de lux, mai puţin adresată studenţilor (poate doar studenţilor arabi!) vine din zona Peninsulară, unde proprietarul unei clădiri amplasate în vecinătatea Cazinoului a stabilit suma de 2.000 de euro drept chirie pentru un apartament cu cinci camere.

Tot 2.000 de euro pe lună aşteaptă să încaseze şi proprietarul unui penthouse generos, trei camere, suprafaţă de 204 metri pătraţi, situat la etajul şapte al unui bloc cu opt etaje din cartierul Tomis Plus. Ai avantajul că vezi lumea de sus, dar acest lucru nu te protejează prea tare în caz de chindii ori de vreo „nuntă de botez” organizată de băştinaşi.

Dacă aveţi disponibil un buget între 1.000 şi 1.500 de euro, vă puteţi orienta spre un apartament de lux din centrul Constanţei, din Faleză Nord, cu vedere frontală la mare, Delfinariu sau Casa Căsătoriilor, cu 600 de euro, se închiriază apartamente cu trei camere în zonele ICIL sau Dacia, 700 de euro merge piaţa la Trocadero, iar chiria pentru un apartament de trei camere în zona Capitol ajunge până la 800 de euro.

Avantajul sistemului apart-hotel

„Preţurile se menţin la un nivel ridicat, chiar dacă turiştii au plecat. Vor veni în curând studenţii, dar în căutare de locuinţe mai sunt şi muncitorii români sau străini, precum şi refugiaţii din Ucraina. Tranzacţii se fac, nu atât de multe pe cât ne-am dori, dar este activitate.

Nu numai proprietarii de apartamente oferă camere de închiriat, ci şi o parte dintre hotelieri, mai exact cei cu activitate în zona apart-hotel. În acest caz, avantajul este că, în suma stabilită pentru chirie, sunt incluse şi cheltuielile de întreţinere.

Nu în ultimul rând, apartamentele se închiriază şi pentru mici afaceri, mai mult sau mai puţin ortodoxe”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Sorin V., specialist constănţean în imobiliare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8316 secunde