Roboții colaborativi în serviciul depozitelor

1042
Roboții colaborativi în serviciul depozitelor - 1600pxcolourbox280357081-1626331519.jpg

Articole recomandate

Roboții colaborativi, cunoscuți și sub denumirea de coboți, sunt deja utilizați în desfășurarea a zeci de procese logistice din depozitele din întreaga lume.

De la transportul de marfă la preluarea comenzilor, această tehnologie a îmbunătățit semnificativ modul în care se desfășoară activitatea în depozite, aprovizionarea fiind un proces net optimizat.

Utilizați deja în numeroase sectoare, de la sectorul auto la cel de comerț cu amănuntul, roboții colaborativi prezintă numeroase avantaje, mai ales pentru companiile mici și mijlocii, unul dintre acestea fiind scăderea semnificativă a timpului neproductiv.

Ce sunt roboții colaborativi?


Coboții sau roboții colaborativi sunt roboți concepuți în vederea realizării de sarcini pe care le realizează de regulă oamenii. În acest fel, operatorii din depozitele de logistică sunt eliberați de realizarea sarcinilor repetitive, complexe sau periculoase. Nu este vorba despre înlocuirea 100% a oamenilor din procesul de producție, ci este vorba doar despre efectuarea cu o precizie maximă și uzură minimă a celor mai precise sarcini de lucru.

Ce impact are utilizarea roboților?


În primul rând se vorbește despre impactul pe care îl au roboții asupra logisticii, iar din acest punct de vedere se poate observa că procesele cu un grad ridicat de repetitivitate vor fi realizate cu o mai mare eficacitate, având în vedere că roboții nu se pot plictisi de realizarea aceleeași sarcini pentru perioade de timp îndelungate. Sarcinile cu valoare adăugată vor fi efectuate de operatori – analiza datelor, luarea unor decizii strategice.

Care sunt avantajele utilizării acestor roboți?


Înainte de toate, utilizarea unui robot colaborativ este sinonimă cu o mai bună precizie în realizarea sarcinilor de lucru. Aceste mașini, odată ce sunt integrate în procesele logistice, minimizează erorile care ar putea fi făcute de om, iar în felul acesta procesele de producție sunt mai rapide și mai eficiente.

Siguranța sporită este un alt avantaj: acești roboți își asumă cele mai periculoase sarcini, reducând riscul de accidente și daune care pot afecta operatorii. În același timp, productivitatea este una crescută - roboții colaborativi funcționează fără întrerupere, sprijinind operatorul în sarcinile cele mai repetitive, care necesită și un efort fizic mai mare și maximizează astfel performanța acestuia.

Costurile de operare sunt reduse prin creșterea eficienței operațiunilor și prin reducerea erorilor, astfel că resursele companiei sunt optimizate. Acești roboți sunt capabili să îndeplinească mai multe sarcini logistice, permițând fluxurilor de lucru să se adapteze la comenzi și la sezonalitatea produsului.

Toate aceste avantaje au condus la utilizarea tot mai mare a roboților industriali în depozite din întreaga lume.

Exemple de robotică colaborativă în depozite


Principalele aplicații ale roboticii colaborative se referă astăzi la activități logistice repetitive care necesită efort fizic semnificativ din partea operatorului. Acestea sunt procesele de selecție a produselor, de la pregătirea comenzii până la preluarea și plasarea acestora (transferul unui produs dintr-o locație în alta), ambalarea și asamblarea (ambalarea și paletizarea mărfurilor pot fi adesea lente, dar roboții sunt agili și eficienți în transportarea acestora aceste sarcini de lucru), controlul calității (identificarea mai multor parametri, cum ar fi starea paleților, verificarea cantității etc.).




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6115 secunde