România ar putea trece la săptămâna de lucru de patru zile. Beneficii pentru angajatori și angajați
Articole de la același autor
ANAF introduce CNP-ul fiscal pentru cumpărături. Cum vor evita unii români să fie verificați de Fisc
23 Iulie 2024
Bonul fiscal, dușmanul de moarte al antreprenorilor. ANAF îndeamnă cetățenii să facă denunțuri
24 Iulie 2024
Deșertificarea Dobrogei, o realitate sumbră tot mai prezentă. Producția de floarea-soarelui și porumb, afectată de secetă
20 Iulie 2024
Record al banilor trimiși în țară de românii din diaspora. De unde vin cele mai mari sume
17 Iulie 2024
În România, au existat mai multe încercări legislative de a introduce o săptămână de muncă de patru zile, cu propuneri apărute în 2016, 2017 și, cel mai recent, în 2022. Cu toate acestea, inițiativele respective au omis să ia în considerare un aspect: legislația națională existentă oferă deja un cadru legal pentru implementarea unui astfel de program de muncă.
Deși programul standard de muncă este înrădăcinat în mentalitatea colectivă de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, cu 48 de ore consecutive de odihnă, Codul Muncii din România permite și o distribuție inegală a orelor de muncă, adaptată cerințelor specifice ale fiecărui loc de muncă. “Conform Codului Muncii, modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate, va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului său, iar în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern”, arată o analiză a EY România, o companie care oferă consultanță și servicii în mai multe domenii de activitate.
“Sunt norocoasă pentru că în cadrul companiei unde lucrez programul este flexibil și pot lucra în funcție de volumul de muncă. Vara este cel mai aglomerat când stăm și până la ora 22 la serviciu pentru că sunt multe comenzi și avem mult de lucru. Iarna este mai lejer și venim la serviciu în funcție de ce avem de rezolvat. Sunt obișnuită să stau și 13 ore pe zi la muncă, dar să lucrez doar 4 zile pe săptămână ar fi un vis prea frumos”, ne-a spus Laura G., economistă la o firmă de shipping din Constanța. Pentru a deveni realitate programul de lucru, trebuie stipulat în mod expres în cuprinsul contractului individual de muncă, fie de la începutul raportului de muncă, fie ulterior, prin încheierea unui act adițional. "Decizia de a implementa o săptămână de muncă scurtă revine în cele din urmă fiecărei societăţi în parte şi este esenţial ca o astfel de decizie să fie luată după o considerare atentă a activităţilor specifice societăţii şi a impactului potenţial al unei astfel de decizii", afirmă specialiștii care au realizat studiul.
Beneficii de ambele părți
Proiectele legislative care au fost propuse prevedeau un scenariu în care salariații lucrează 10 ore pe zi timp de 4 zile, cu un repaus de 3 zile. Aceasta este doar o interpretare a conceptului săptămânii de muncă de patru zile, care cuprinde, de fapt, o varietate de modele concepute pentru a satisface nevoile diverse ale angajatorilor și ale forței de muncă. Și pentru angajatori, săptămâna de muncă scurtă poate contribui la îmbunătățirea atractivității lor pe piața muncii și ajută la recrutarea celor mai buni angajați.
“M-am gândit la această variantă de lucru de 4 zile pe săptămână. Este și mai productivă și economică. Numai că noi depindem foarte mult de furnizori. Iar în zilele astea avem sincope în linia de producție. Când avem materiale și avem cu ce lucra stăm și peste program. Terminăm treaba seara târziu, când nu avem cu ce lucra, oamenii stau degeaba și trebuie să-i plătești. Da sunt pentru comprimarea orelor de program și să avem trei zile libere. Dar la noi în mini-făbricuța pe care o am, de multe ori lucrăm și în weekend”, ne-a spus Romeo T., administrator al unui atelier de confecționat mobilă din Constanța.
Pentru salariați, săptămâna de muncă de patru zile poate duce la creșterea bunăstării acestora, deoarece oferă mai mult timp pentru odihnă, o satisfacție mai mare în muncă, reducerea epuizării și a expunerii la boli profesionale.
Articole pe aceeași temă
Miercuri, 07 Decembrie 2022
Vineri, 11 Februarie 2022
Miercuri, 19 Iunie 2024
Miercuri, 29 Mai 2024
Vineri, 24 Mai 2024
Luni, 06 Mai 2024
Joi, 02 Mai 2024
Duminică, 23 Iulie 2023
Luni, 26 Decembrie 2022
Miercuri, 06 Iulie 2022