Angajații care au copii de până în 11 ani pot sta acasă patru zile pe lună

2663
Angajații care au copii de până în 11 ani pot sta acasă patru zile pe lună - fond-lege-telemunca-1689962051.jpg

Articole de la același autor

Potrivit unei noi legi promulgate joi de președintele Klaus Iohannis, angajații care au copii cu vârsta de până la 11 ani pot beneficia de telemuncă patru zile pe lună, la cerere. Legea pentru completarea Codului Muncii a fost adoptată în 28 iunie de către Camera Deputaților.

Astfel, în Codul Muncii a fost introdus un articol nou, care prevede următoarele: „La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, în condiţiile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii.

În situaţia în care ambii părinţi sau reprezentanţi legali sunt salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă.

Prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018, salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în aceste condiţii au obligaţia să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuţiilor care le revin potrivit fişei postului”.

Important de știut este că, și până în momentul de față, Codul Muncii, la art. 118, prevedea posibilitatea angajaților de a cere programe individualizate de muncă, chiar și în lipsa noii modificări. Aceste programe individualizate presupun un mod flexibil de organizare a timpului de muncă, inclusiv prin folosirea, din când în când, a posibilității de muncă la distanță, timp redus de lucru și așa mai departe. Cu toate acestea, însă, angajații trebuie să știe că șefii lor au posibilitatea de a le refuza cererile, dar trebuie să o facă motivat, în scris și în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea solicitării. Iar aspectele menționate nu sunt modificate de viitoarea lege. În primul rând, telemunca presupune un acord de voință al părților. În al doilea rând, e nevoie de un contract de telemuncă sau de un act adițional la contractul actual, care să cuprindă clauzele specifice lucrului la distanță.

Prin urmare, simplul fapt că angajatul face o cerere pentru încuviințarea telemuncii patru zile pe lună, chiar dacă tipul activității sale ar permite munca de acasă, nu este suficient. Angajatul și angajatorul trebuie să încheie un act adițional. Atenție, lipsa prevederii exprese privind prestarea unei activităţi în regim de telemuncă este sancționată de Legea 81 cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană.

La nivelul municipiului Constanța, la momentul actual, sunt disponibile din ce în ce mai multe locuri de muncă la distanță. Pe platforma de recrutare eJobs, apar 46 de posturi de acest fel pe luna iulie, pe site-ul jobradar24.ro, sunt 46, iar pe jooble.org, vedem 97 locuri de muncă part-time și de la domiciliu.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.766 secunde