Concurs România, țara subcontractorilor

414
România, țara subcontractorilor - 5db1317ed8f7ef0ea3e1398608b608f2.jpg

Articole de la același autor

Criza economică nu ar fi lovit din plin România dacă, după 1990, guvernanții nu făceau greșeala de a orienta comerțul exterior exclusiv către zona europeană. În prezent, țara este un paradis al subcontractorilor, iar problemele națiunilor unde își au sediul corporațiile multinaționale cu subsidiare în regiune au repercusiuni imediate asupra economiei autohtone.

În toamna anului trecut, pre-ședintele Traian Băsescu declara că țara noastră nu va resimți efectele crizei. Însă, criza nu ne-a ocolit, în principal din cauza situației în care a ajuns România: este dependentă de finanțările companiilor din Europa de Vest. În momentul în care veniturile firmelor europene au scăzut, s-au sistat o parte din finanțări și panica s-a instalat peste țara noastră.
"Am ajuns o țară de subcon-tractori! În Constanța, firmele mari au stabilit puncte de lucru depen-dente de sediul central de la Bu-curești. Punctele de lucru teritoriale nu pot face un pas fără a înștiința sediul din Capitală. În același timp, punctele de lucru din București sunt dependente de sediile principale ale multinaționalelor din Europa de Vest. Cel mai bun exemplu îl reprezintă băncile co-merciale", a declarat președintele Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța, Mihai Daraban.
În acest context, ce s-ar fi întâmplat cu economia româ-nească dacă țări precum Austria sau Germania ar fi trecut prin situația Islandei, care a fost foarte aproape de un faliment național? "Drumul ales după 1990 nu este deloc bun. Practic, guvernanții au direcționat greșit țara. În prezent, 75% din comerțul exterior al României este orientat către Uniunea Europeană. Era normal ca după ce țările din Europa de Vest au intrat în recesiune, să resimțim și noi criza economică", a explicat Mihai Daraban.
Cea mai sănătoasă strategie din punct de vedere economic rămâne diversificarea orientării comerțului exterior către mai multe zone ale globului. "Am fost în Africa de Sud și ei se confruntă cu aceeași situație ca și noi. Au închis mine de aur, pentru că marea majoritate a comerțului internațional îl făceau cu Europa și doar o mică parte din producție era repartizată către alte zone precum Africa sau Asia. Pentru a avea o economie sănătoasă, comerțul exterior trebuie să fie distribuit pe fiecare continent, dacă se poate în mod egal. Astfel, să facem comerț cu țările europene în procent de doar 30% din totalul comerțului exterior și să ne extindem relațiile și cu țări din Africa, Asia, sau America de Sud", a mai spus președintele CCINA Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 07 Octombrie 2009
Stire din Economie : Ce alternativă avem la Prima Casă?
Pagina a fost generata in 2.1882 secunde