Concurs Băncile vor să rezolve cererile de credit în 30 de zile de la primirea tuturor documentelor clienților

241
Băncile vor să rezolve cererile de credit în 30 de zile de la primirea tuturor documentelor clienților - 1781517e135bc756f7f16c1f07c7e7f6.jpg

Articole de la același autor

Asociația Română a Băncilor (ARB) a cerut autorităților ca, în reglementarea termenului maxim de 30 de zile pentru aprobarea unui credit, băncile să dispună de această perioadă de timp din momentul primirii tuturor documentelor solicitate de la clienți.
"Vom discuta cu autoritățile în următoarele zile în legătură cu prevederea conform căreia băncile ar trebui să răspundă în 30 de zile solicitărilor la credite, pentru că vrem ca aceste zile să fie numărate din momentul în care toate documentele au fost aduse la bancă, conform cerințelor respectivei bănci", a spus Radu Ghețea, președintele ARB.
El a adăugat că, în condițiile în care cea mai mare parte din sistemul bancar este deținut de grupuri străine, există bănci care, pentru împrumuturile mari, au nevoie de acordul băncii-mamă.
"Nu mă refer la creditele mici, dar sunt împrumuturi pentru care e nevoie de acordul grupului, de aceea e nevoie de cel puțin 30 de zile. Legea trebuie să fie asumată într-o manieră aplicabilă", a menționat Ghețea.
În ceea ce privește adoptarea standardelor internaționale de raportare financiară (IFRS), președintele ARB susține că băncile nu își vor modifica în același timp și sistemul de contabilitate conform standardelor internaționale, deoarece, în prezent, există discuții la nivel mondial în privința schimbării acestuia.
"Au existat voci care au susținut că standardele internaționale de contabilitate au stat, de ase-menea, la baza crizei, pentru că au dus la profituri mai mari. România nu ar fi în cea mai bună situație să introducă acum acest sistem", a adăugat Ghețea.
Asociația Română a Băncilor propune băncii centrale ca data implementării standardelor internaționale de raportare financiară (IFRS) să fie 1 ianuarie 2012, urmând ca introducerea noilor reguli de provizionare conform IFRS să se facă de la finalul acestui an.

Băncile schimbă și sistemul de plăți
ARB a mai anunțat ieri că sistemul bancar autohton va adopta în 2009 un sistem pentru decontări în lei de tipul SEPA, ca să pregătească adoptarea euro, iar băncile vor putea alege dacă acceptă noul sistem sau rămân la cel vechi.
"În România, avem un Consiliu Național SEPA (Single European Payments Area) format din reprezentanți ai ARB, Ministerului Finanțelor Publice și ai Transfond, care pregătește un plan de migrare. Vrem să fim pregătiți pentru momentul adoptării SEPA, chiar dacă intrarea în zona euro este prevăzută în 2014", a spus Radu Ghețea.
El a menționat că, în prezent, Consiliul Național pregătește standardele pentru decontarea plăților în lei, "similare celor recomandate de Consiliul European al Plăților": "Am găsit soluții ca să nu blocăm băncile. Transfond se ocupă de tranziție și undeva în 2010 băncile vor putea alege dacă utilizează sau nu sistemul. Chiar dacă nu vor vrea, lucrurile vor merge la fel".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 07 Octombrie 2009
Stire din Economie : România, țara subcontractorilor
Miercuri, 07 Octombrie 2009
Stire din Economie : Ce alternativă avem la Prima Casă?
Pagina a fost generata in 2.733 secunde