Salariile șefilor agenției care controlează companiile de stat, majorate cu 10.000 de lei/lună

261
Salariile șefilor agenției care controlează companiile de stat, majorate cu 10.000 de lei/lună - meeting6657319960720-1705419341.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a făcut schimbări în ultima lună din 2023 în organizarea agenției care va monitoriza companiile de stat. A modificat organigrama, dar și salarizarea conducerii. Lefurile vor fi mai mari cu aproximativ 10.000 de lei brut.


În an de restriște bugetară, Guvernul a decis înființarea unei „super-agenții” care să gestioneze companiile de stat, Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Întreprinderilor Publice (AMEPIP).


Nașterea s-a făcut prin lege, nr. 187 din iunie 2023, iar organizarea și funcționarea - printr-o hotărâre de Guvern, 617, din iulie 2023.


Noua agenție urma să aibă 88 de angajați, excluzând conducerea asigurată de un președinte, doi vicepreședinți și un secretar general, plus personalul cabinetelor lor. Adică 95 de oameni în total.


Salarizarea urma să fie „la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcţiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%”.


Potrivit documentelor de înființare, conducerea agenției avea, însă, salarizarea limitată de funcțiile asimilate – cele de secretar de stat pentru președinte, și de subsecretar de stat, pentru vicepreședinte.


Salariul maxim brut al unui secretar de stat este de 26.400, iar al unui subsecretar este 23.100 de lei.


Acest lucru s-a schimbat la sfârșitul anului trecut, potrivit Europa Liberă.
Hotărârea de Guvern nr. 117/2023, aprobată pe 15 decembrie, a adus primele modificări ale legii de înființare și organizare a „super-agenției”.


Cea mai importantă este modificarea statutului conducerii. Mai exact, funcțiile de președinte și vicepreședinte nu mai sunt asimilate celei de secretar, respectiv subsecretar de stat.


Modificarea legislativă le ia statutul de demnitari celor din conducerea agenției, dar le dă dreptul de a fi salarizați cu 50% în plus față de grila de salarizare a bugetarilor.


Ceea ce înseamnă că președintele va avea un salariu brut lunar de 38.115 lei, iar vicepreședintele, de 34.650 de lei.
Pentru calculul salariilor bugetarilor se folosește o grilă de coeficienți, stabiliți prin lege, care se aplică salariului minim brut pe economie.


Salariul minim pe economie, în ianuarie 2024, este de 3.300 de lei, iar coeficientul pentru un secretar de stat este opt. Asta înseamnă că salariul brut al președintelui agenției era de 26.400 lei.


Folosind același algoritm, salariul brut lunar al unui vicepreședinte era de 23.100 lei.


Conducerea agenției a câștigat la salariu, dar a pierdut dreptul unui cabinet propriu, care venea la pachet cu statutul de demnitar.


Așa că a fost nevoie și de o modificare a organigramei agenției. Ceea ce s-a întâmplat, printr-o nouă ordonanță de Guvern, pe 29 de decembrie.


Cele șapte posturi, din organigrama inițială, care erau dedicate celor două cabinete, au fost desființate și înființate alte patru.


Prin noua hotărâre de guvern s-a făcut „reorganizarea structurilor instituției care nu ar fi îndeplinit normativul de personal, fie prin redenumirea lor și comasarea acestora într-o nouă structură, fie prin desființarea lor”.


Din cele cinci direcții prevăzute inițial au rămas doar trei.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1608 secunde