Școala Portuară a pregătit peste 13.000 de lucrători în 19 ani

780
6
Școala Portuară a pregătit peste 13.000 de lucrători în 19 ani - scoalaportuara-1467995632.jpg

Articole de la același autor

Formarea profesională periodică a salariaților este reglementată de Codul Muncii. Legea obligă angajatorii să asigure participarea la astfel de programe tuturor lucrătorilor. Cei ce au cel puțin 21 de salariați, trebuie să-i școlească măcar o dată la doi ani. În cazul în care numărul angajaților este inferior, frecvența pregătirii se reduce la cel puțin o dată la 3 ani. 


Pe hârtie, lucrurile arată frumos. Reali-tatea este departe de prevederile legale. Dacă s-ar face o investigație, s-ar constata că nici 10% din agenții economici din România nu respectă această cerință. În ciuda faptului că se plâng de calitatea forței de muncă, prea puține firme sunt preocupate de forma-rea profesională a angajaților. 


Multe dintre ele nu știu că obligativi-tatea aceasta este dublată de facilități. Cheltuielile făcute de angajatori cu for-marea profesională sunt deductibile. În plus, pot fi obținute finanțări guvernamen-tale și europene pentru pregătirea lucrăto-rilor. Este drept, accesarea acestora nu este deloc ușoară. Există destule piedici, birocrație. Dar asta nu înseamnă că tre-buie renunțat la ele.


Am adus în discuție aceste aspecte, în urma convorbirii pe care am avut-o cu Felicia Andrei, directoarea Fundației Școala Portuară Constanța. Aceasta este unul din cei mai vechi și mai activi furnizori de formare profesională din România. Anul viitor va împlini două decenii de activitate. 


Rezultat al unui proiect sindical, Școala Portuară a pregătit peste 13.000 de lucrători, din 1997 și până în prezent. Dacă, la înființare, organiza cursuri în numai trei - patru specialități, pe parcursul anilor și-a extins oferta la circa 30 de specialități, toate regăsindu-se în domeniul portuar, dar nu numai. 


Trebuie subliniat faptul că nu este deloc ușor pentru un furnizor de formare profe-sională să reziste pe o piață în care cererea este mai mică decât oferta, iar statul face concurență cu prețuri de dumping. Numărul furnizorilor este de câteva mii, la nivel național, și de câteva sute, pe plan județean, cu precizarea că mulți dintre ei au o activitate acidentală sau nu mai funcționează.


"În cazul cursului pentru stivuitoriști, avem patru concurenți din județ. Aceeași concurență o avem pentru cursul de ma-caragii. Exclusivitate deținem doar în cazul meseriei de docher, deși operatorii portuari preferă să angajeze legători de sarcină pe astfel de posturi, din motive financiare. Avem speranța că în curând vom începe să calificăm docheri", a declarat Felicia Andrei.


Școala funcționează cu un personal didactic de 27 de specialiști, din care 7 sunt angajați permanenți și 20 sunt colaboratori externi, recrutați în funcție de cursurile organizate. 


În 2015, Fundația Școala Portuară Constanța a realizat venituri de 600.000 de lei din cursuri, tariful mediu pe cursant fiind de 500 de lei. 


Deține o bază de pregătire performantă: rețea de computere, retroproiectoare, programe informatice, suporturi de curs. Instruirea practică se realizează, în funcție de tipul cursului, la baza școlii sau la agenții economici. 


Piața de formare din portul Constanța se confruntă cu două tendințe. Pe de o parte, numărul lucrătorilor portuari este în scădere. Pe de altă parte, o dată cu noile investiții, se nasc cerințe de instruire noi. 


"În acest an, am avut câteva întâlniri cu Organizația Patronală «Operatorul Portuar» și cu societățile din port, să vedem care este cererea de formare profesională, ținând cont de investițiile care se fac în domeniul cerealelor. Am iden-tificat că este nevoie de pregătirea în ocupația «silozar». Meseria este veche, e prinsă în clasificarea ocupațiilor din România, dar nu beneficiază de formare, deoarece, la nivel național, nu există un standard ocupațional. Practic va fi o ocupație nouă pe platforma portuară. În colaborare cu patronatul portuar, urmează să elaborăm standardul ocupațional și să demarăm cursurile", a precizat directoarea Fundației Școala Portuară Constanța.


Comentează știrea

Sandu
11 iulie 2016
Cursuri

Am absolvit cursurile Scolii Portuare de operator de dana. Am avut parte de o echipa de profesionisti. Am muncit pentru a absolvi fiecare modul in parte, am lucrat mult si pentru lucrarea / proiectul de absolvire. Am facut si o facultate si pot sa spun ca seriozitatea cu care trateaza cursantii Școala Portuară este mai mare decat la scolile din invatamantul de stat. M-as intoarce oricand sa mai fac un curs.

IULIAN
11 iulie 2016
SCOALA PORTUARA

AM FACUT 2 CURSURI LA SCOALA PORTUARA. DATORITA LOR AM REUSIT SA MA ANGAJEZ DUPA CE AM TERMINAT CURSURILE. SUNT CEI MAI TARI SI CEI MAI SERIOSI!

vasile
11 iulie 2016
scoala portuara

Sunt absolvent al cursului Masinist la masini pentru terasamente desfasurat in cadrul Scolii Portuare. Acest curs mi-a dat posibilitatea sa-mi completez cunostintele si totodata sa-mi gasesc mult mai usor un loc de munca.

butnaru eugen
11 iulie 2016
curs stivuitorist

Daca vrei sa obtii sigur autorizati de la ISCIR sa nu mergi la alti ca iti dau teapa, eu am platit un curs la victoria si nici dupa 2 ani nu am primit autorizatia. A trebuit sa fac cursul din nou la scoala portuara si am obtinut autorizatia.

A.Ilie
11 iulie 2016
curs

Va dau un sfat: nu va duceti in alta parte sa faceti cursuri decat la Scoala Portuara!

luigi
11 iulie 2016
scoala portuara

The best!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3933 secunde