Tranzacţii pe bursă vs. jocuri de noroc! Paşi timizi către educaţia financiară a constănţenilor

3639
7
Tranzacţii pe bursă vs. jocuri de noroc! Paşi timizi către educaţia financiară a constănţenilor - 1-1712924811.jpg

Articole de la același autor

De mai bine de trei decenii, programa şcolară suferă modificări peste modificări. Asistăm la o metamorfoză continuă, şi nu în bine! Copiilor li se predau materii peste materii, primesc un volum mare de cunoştinţe, însă un tip de educaţie lipseşte cu desăvârşire: cea financiară! Dacă alte state pun mare preţ pe acest bagaj de cunoştinţe pregătit copiilor, în România abia se fac primii paşi. Timizi!

„Azi la CEC un leu depui, mâine el va scoate pui!”. Chiar dacă acum este interpretat drept slogan comunist, acest îndemn, cu care erau familiarizaţi de mici elevii chiar din ciclul primar, valora foarte mult. Era o primă formă de familiarizare a copiilor cu noţiunile financiare, iar constituirea unui depozit la casa de stat, unica instituţie în care se puteau păstra economiile, era piatra de temelie, fundaţia pe care ulterior se clădea întreaga educaţie.

Ameninţări şi perspective

Vremurile s-au schimbat şi, odată cu ele, inclusiv rima: „… mâine ia-l de unde nu-i!”, aluzie la celebrele ţepe gen Caritas, SAFI ori FNI din anii 90, când mulţi naivi, atraşi de mirajul câştigurilor fără muncă, au plâns după bani. Acest „virus” nu a dispărut, ci a suferit mutaţii, a îmbrăcat haine noi, de genul caselor de pariuri şi jocuri de noroc din ziua de astăzi. Cea mai bună modalitate de protecţie a populaţiei o reprezintă educaţia financiară, care ar trebui demarată cât mai devreme, însă paşii concreţi ai autorităţilor întârzie să fie făcuţi.

„Când vorbim despre educaţie financiară, îi avem în vedere deopotrivă şi pe copii, şi pe adulţi. Ambele categorii sunt la fel de vulnerabile în faţa tentaţiilor cotidiene. În cazul copiilor, cel mai mare rău este reprezentat de păcănele şi pariuri online, iar în cazul adulţilor, frauda electronică, înşelăciuni de genul «Metoda accidentul» ori furtul de identitate online. Toate acestea sunt ameninţări iminente. Dar, să ne referim şi la partea de progres, nu numai de apărare, pe care ţi-o aduce educaţia financiară. Copiii trebuie familiarizaţi de mici cu noţiuni legate de bani, pornind de la acţiuni banale, gen să mergem la cumpărături, până la termeni din etapa următoare, cum ar fi economia şi investiţia.

România stă destul de rău la acest capitol. Nu generalizez, dar foarte puţini copii se descurcă pe acest tărâm. Per de altă parte, există însă şi liceeni care ştiu deja să facă tranzacţii pe bursă!

Educaţia financiară trebuie făcută de timpuriu, ar trebuie să existe măcar o formă de opţional în şcoală, predată de personal special instruit, nu de bibliotecari, nici de lucrători bancari, care nu au noţiuni de psiho-pedagogie. Sunt de salutat iniţiativele unor bănci private, care mai ajung pe la şcoli, se distribuie flyere, se ţin discursuri şi cam atât”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Alina N., expert constănţean în domeniul financiar-bancar.

Strategie naţională aprobată de guvern

De partea cealaltă a „baricadei”, autorităţile anunţă că România va avea, în scurt timp, o strategie naţională de educaţie financiară aprobată la nivel guvernamental.

„Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor. România nu se mai află pe ultima poziţie în clasamentul european din perspectiva scorului de alfabetizare financiar. Este un demers important, o evoluţie importantă din această perspectivă. În scurt timp, România va avea o strategie naţională de educaţie financiară aprobată la nivel guvernamental, fiind piatra de temelie în dezvoltarea de programe de educaţie financiară şi digitală la nivel naţional”, a declarat Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor. 

Comentează știrea

programa [ Tranzacţii pe bursă ]
12 aprilie

Tranzacţii pe bursă, asta e educatie financiara sanatoasa pt un elev ? Schimbi pokerul cu alt poker si pe banii parintilor sau alocatie ? Altfel, doriti sa educam copiii pur spre mirajul banului ? "Educaţia financiară" e buna de concept, dar cit e nevoie ? Azi, sint si licee economice cu programa extinsa : contabilitate, etc ! Incerc sa inteleg si priceperea si nepriceperea si pregatirea certa, dar nimica de "plan de afaceri" macar de la un specialist cert ? Eu as propune inainte un plan national referitor la controlul mintal ! Mai exact, e adevarat daca ajuti 7pitici atunci cert Alba ca Zapada o sa iti multumeasca ? Si azi eu o asptept pe Alba ca Zapada ! Aici sint 2 variante cu piticii ! Varianta 1 similar cu batranica si sacosa de mancare. Ai ajutat 7septe te invita la ospat, dar poate e si BabaCloanta printre si e alta poveste. Varianta 2 e tot pe similaritate cu batranica si sacosa. Ca o incurajezi : " hai mamaie ca te intrece babalicul ! ", in stil competitional. Sau daca esti mai novator asa, ii cumperi din pensie sacosa cu rotile, baston cu gps, camera si casti !

cassino fara ochelari buni
12 aprilie

[ tranzactii ] cistig rapid, ceva bani si daca nu e cistig ? Caracterul speculativ, tip ruleta ca se da de mincare gratis la cassino ! Elev : schimbi un viciu cu altul ? Ii dai un ban suplimentar de buna educatie chiar financiara, cumpara 1titlu de stat si la scadenta cind o fi fericirea poate in studentie si parintii fetei, atunci ! Il inveti teoretic mecanismul, dar practic unde ? Si pe simular e dilema morala [ il las sa cistige si joaca apartamentul ca simulatorul zice ca e specialist cert ! ] La ce virsta ? Lumea financiare e foarte discutabila pe moralitate, trebuie unele notiuni dar adaptate exact si pe sensul de buna educatie. Multi specialisti financiari certi care abia-abia !!! Tocmai din natura pur financiara, de ban, a economiei capitaliste ! [ preventie ] in colaborare cu institutiile abilitate, noile metode de tilharie incusiv online si strict financiare [ batrinica ] Eu ii pun o piatra la buzunar ca daca vrea cineva sa o ajute imediat cu toata forta [ tilharie, cam asa in multe cazuri, vorba mieroasa si inselaciunea ] Peste tot e un risc, inclusiv financiar. [ precaut ] mai putin si sigur , [ top ] e risc major ca trebuie bine cu mintalul !!! Ce invat elevul ? La toti se potriveste pe stil ? E discutie ampla ! [ Tranzacţii pe bursă ] dupa mine optional si pe liceu in sens teoretic, chiar fara specializare pe clasa ! Nu e domeniu de baza asta sau ca bine-merci nu trebuie sa joci la bursa si sa ai o educatie financiara buna ! Mai bine aloc 1ora pe saptamana de educatie la apa cu extensie [ 15 ani virsta primei taine !!! ] si nenea burtihanos cu chipul pocit nu mai poate corupe minorii pentru videoChat ! Reformulat, toata programa modificata pe actual, inclusiv si cu o baza solida pe educatie financiara dar mereu corelat pe societatea actuala si in interdependenta cu toate domeniile, Fara cifre, adio buna gestiune pe ban. Fara bit, tot adio sa poti sa activezi pe societatea de azi ! etc

poza
12 aprilie

Care e varianta buna de inceput ? Cu purcica la ingrasat ! Plus cu tanti doftoreasa ca nu e normal ! Poker la 3-5 ani ? Sti toate semnele de pe butoane ? Telefoane azi si ce solutii adopta aia cu super drone ? Ajungi si la super drona, dar tot mai bine de la creion si hartie ! Batranica aia, cu suflet bun stie taina viteazului bine de tot ! Batranica de aia, ca parintii iresponsabili cu viteazul plus caracter pur discriminator ! Adica pentru foc mergi la purcica domnisoarei si o inseli si la ban ?

istorie si tehnologie
12 aprilie

Pe vremea mea era video si doar putini ! Mai povesteau asa unii sa dea o bruma de noutate ! Parea interesant uneori, dar la catalog cum naiba ? Si aici erau si-si ! Tehnologia mereu poate intensifica un aspect dar nu e baza ! Fara poate iar limitat, dar pe creion si hartie e cert mereu si 1purcica mai dolofana asa dar nu grasa e delicatesa ta ! Similar si cu educatia financiara si bursa si orice altceva. Baza buna si decent trebuie sa fie ! Mai departe pentu top sau lacomie pura [ fiecare cu mobilul ] ... e cadrul natural, cinstea si talentul, pila si matusa, etc

Investitie, Bogatie, Capital Speculativ
13 aprilie

Banul sau Singele Economiei Capitaliste are un rol determinant si pe intensificarea educatiei inclusiv cu identificare pe specializare. La poker cu marunt de la batranica si chiul de la 1ora. Ai prins masina setata de castig cam de 2-5 ori suma si mai departe ori pe alt viciu si poate o masa cu frumusetea sau etc. Cu banii aia sa joci la bursa ? Doar asa pe alte alternative de tranzactii si iar ca la ce suma ai rata de cistig pe timp nu e ca la pokerul de cartier. [1ora ai de 3ori] fata de [1luna, naiba stie poate nici 10% si asta in caz ca stii bine detaliile despre companii, planuri de viitor, previziune, etc ] Pling elevii ca nu au transportul decontat si ii invatam sa joace pe bursa [ nu pui incaltarea acolo si trebuie un intermediar si asta platit ]. Asa pe alocatie sau pe invatatura [ bursa ] ii mai inveti pe gestiunea banului ca poate 1sutica acolo de 1obligatiune se poate [ risc mai mic si castig sigur in timp, mai bun decit pe banca ]. Altfel, plingi de lipsa de fonduri si un specialist cert pe finante iti zice sa aduci bani sa joci pe bursa ! Pai esti atent la ce iti zice, cind tu maine nici bani de caiet ? Il inveti intii pe acasa la intretinere, apometre sau ce mai are fiecare ! Unii ca parintii mai au o afacere, acolo poate si ceva de tranzactii speculative [ vin elevii sa te intrebe, etc ] Scoala intr-un fel trebuie sa te pregateasca si pe specula, dar in sens "moral" si cit poate [ sa sti si asta, macar teoretic si cit e nevoie ... dar nu inseamna ca trebuie si mecanismul complet si la detaliu pe tranzactii la bursa ! ] Banul, ochiul Dracului, luciul aurului care te atrage si tamaia de la batranica !

Nestematele Piticilor si Bijuteria cea Pura
13 aprilie

Piticii aia, 7septe se pricepeau bine la bogatie, La concurenta cu Scrooge ! Toata ziua la mina si seara incarcati cu diamante, safire si rubine, 1banut de arama acolo pentru menaj nu s-au indurat. Totul de la 1biet suflet pur sa robeasca pentru tot bordeiul ! Si aici, 10 palate cu averea piticilor din care 3pentru oaspeti ! Dar nu, acumulam capital ! Pina si zgipturoaica sau hirca in loc sa sterpeleasca la safire ca iti luai 10Albe cu sclavi cu tot pe puritatea aia ![ capitalistul adevarat ca hatra deja avea palat construit si plina visteria, dar competitia si instinctul nativ de buna norma capitalista ] Ce poate sa fie mai frumos decit bogatia materiala ? [ asta iti zice si Economia Capitalista ] Si potrivirile miss 70si la concurenta cu virsta majoratului si pereche tot cu majorat din iubire adevarata !

Valoarea Capitalista de Puritate
13 aprilie

Alba ca Zapada, valoare comerciala cu piticii si zgripturoaica pe intensificare de norme morale [ vrednica, 90-60-90, suflet bun , abilitati artistice, lingvistice : glasul naturii ] si forta destinului [ alungata si haituita de fortele malefice ]. Asa fara pitici si zgripturoaica povestea ramanea in curtea flacaului de potrivire !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5587 secunde