Trei nave din portul Constanța sunt amenințate cu vânzarea

430
Numărul navelor abandonate, cu echipaje neplătite de luni de zile este în creștere la nivel mondial. În portul Constanța sunt trei astfel de cazuri, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Adrian Mihălcioiu, inspector al Federației Internaționale a Transportatorilor, pentru România. Echipajul navei "Ecole" nu a mai fost plătit de trei luni. Cei 15 marinari ucraineni, letoni, greci și georgieni au de primit 100.000 de euro. Nava aparține unui armator turc, iar managementul este grecesc.

La bordul navei "Sergey Dymov" se află 8 marinari ruși neplătiți de mai mult timp, cărora armatorul le datorează 30.000 de dolari. Angajatorul le-a cerut să plece de pe navă.

Pe nava "Texmitron II" au mai rămas la bord doi ucraineni, care au de primit 6.000 de dolari. Restul echipajului a fost debarcat, după ce, cu ajutorul Inspectoratului ITF - România au obținut salariile restante, în valoare de 50.000 de dolari.

"În toate cele trei cazuri, am încercat să contactăm armatorii, pentru a obține plata salariilor. Dacă aceștia nu își vor îndeplini obligațiile contractuale, vom trece la evaluarea navelor și ne vom adresa instanței de judecată. Vom cere vânzarea navelor, iar din banii obținuți vor fi achitate drepturile echipajelor" - a atenționat Mihălcioiu.

Un alt caz este cel al navei "Gol-den Arrow III", sub pavilion Panama. La bord se aflau 21 de filipinezi neplătiți din martie 2012, care aveau de primit 120.000 de euro. Cinci din-tre ei au solicitat sprijinul ITF – Româ-nia și au fost debarcați la Constanța, cu salariile plătite la zi. Nava a plecat spre Istanbul, armatorul angajându-se se achite salariile acolo. Armatorul grec - apreciat ca fiind bun platnic de regulă, dar aflându-se într-un impas financiar de moment - va fi monitorizat de ITF în continuare, a precizat Adrian Mihălcioiu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5128 secunde