UE acordă derogare pentru folosirea bicarbonatului de sodiu la prepararea micilor

127
UE acordă derogare pentru folosirea bicarbonatului de sodiu la prepararea micilor - mici-1394471969.jpg

Articole recomandate

Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală (SCFCAH), prezidat de Comisia Europeană a votat astăzi autorizarea folosirii bicarbonatului de sodiu, ca ingredient în prepararea tradițională a micilor.
Comitetul Permanent pentru Lanțul Alimentar și Sănătatea Animalelor (SCFCAH) a decis, luni, să acorde o derogare Românie pentru folosirea bicarbonatului de sodiu și a altor aditivi necesari preparării pastei de mici. Reuniunea de luni a SCFCAH a fost organizată la cererea mai multor state care au dorit diverse derogări pentru folosirea unor aditivi în prepararea unor produse tradiționale.

România s-a numărat printre aceste state, pledând pentru folosirea bicarbonatului de sodiu și a carminului în pasta de mici. Derogarea obținută luni va permite folosirea acestor doi aditivi doar pentru prepararea pastei de mici, dar va rămâne interzisă pentru alte produse.

Decizia SCFCAH permite României să exporte mici în Uniunea Europeană.

"Votul de astăzi arată că atunci când există argumente, atunci când există o bună coordonare între industrie și autoritățile responsabile la nivel național și european, rezultatele sunt pozitive. Mă bucur că serviciile Comisiei europene, în special Direcția Generală pentru Sănătate coordonată de colegul meu Tonio Borg, au tratat cu atenție o problemă atât de importantă pentru cei de acasă și că, după întâlnirea de pe 20 februarie, s-au mobilizat într-un timp foarte scurt pentru a pune cererea României din nou pe agenda comitetului. Decizia de azi înseamnă nu numai că micii românești pot fi produși în continuare după rețeta tradițională, dar pot fi și exportați pe piața europeană", a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

La ședința SCFCAH din 20 februarie 2014, câteva state membre au fost nemulțumite că pe lista ce urma să fie supusă votului se aflau numai câteva produse, printre care și mititeii românești. Pentru că nu exista o majoritate calificată, votul a fost amânat pentru luna iulie. În urma discuțiilor cu statele membre, Comisia Europeană a propus din nou acest punct pe ordinea de zi a ședinței de azi, unde a fost adoptat cu majoritate calificată.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4152 secunde