Ultima șansă pentru micii crescători de animale de lapte

394
1

Articole de la același autor

Micii crescători de animale sunt în pericol să fie scoși de pe piața laptelui. La 31 decembrie 2013, expiră perioada de tranziție pe care România a avut-o la dispoziție pentru a asigura conformarea la standardele Uniunii Europene, iar de la 1 ianuarie 2014, nu vor mai putea livra, pe piață sau spre unitățile de procesare, lapte neconform sau care să nu fie certificat ca fiind conform.


Vor fi afectate peste 41.500 de gospodării țărănești, cu până la cinci capete de animale de lapte fiecare, afirmă Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Împreună, aceste gospodării dețin 210.000 de capete, respectiv 18,57% dintr-un total de 1.131.000 animale înregistrate la APIA. 


Pentru a veni în ajutorul micilor fermieri, guvernul a aprobat un ajutor de minimis pentru dotarea fiecăreia din cele 3.167 de comune ale României cu câte un tanc de răcire a laptelui. Astfel, crescătorii vor avea posibilitatea să depoziteze laptele în condiții igienice și să încheie contracte de vânzare mai avantajoase cu procesatorii. 


Ajutorul de minimis este de 5.000 de euro și se acordă asociației de crescători de la nivelul comunei. Pentru a-l primi, micile exploatații vor trebui să se organizeze într-o singură asociație la nivelul fiecărei comune. Aceasta va avea rolul de a colecta laptele, de a-l depozita în tancul de răcire aflat în proprietatea sa, de a-l comercializa și a împărți veniturile obținute între producători.


Fermierii au la dispoziție lunile noiembrie și decembrie pentru a înființa asociațiile, care vor putea solicita ajutorul de minimis începând cu data de 1 ianuarie 2014. În bugetul de stat al anului 2014, vor fi la dispoziția asociațiilor 70.800.000 de lei (circa 16 milioane euro). 


Prin aplicarea acestor măsuri - afirmă Daniel Constantin -, se rezolvă și problemele generate de eliminarea cotelor de lapte de la 1 ianuarie 2015, în toate statele europene. Este important ca unitățile de procesare din țară să găsească laptele la crescătorii din România, să nu fie nevoiți să-l importe după acea dată.


Conform recensământului agricol din 2010, în cele 58 de comune din județul Constanța, erau înregistrate:


- 3.438 exploatații cu până la nouă vaci de lapte fiecare, cu un efectiv total de 6.863 capete; 
- 1.345 exploatații cu până la nouă ovine fiecare, cu un efectiv total de 6.327 capete; 
- 2.637 exploatații cu până la nouă caprine fiecare, cu un efectiv total de 7.259 capete.
Respectivele gospodării dețin una, două sau trei specii de animale de lapte.


Cu sprijinul primarilor și al Ministerului Agriculturii, crescătorii din județul Constanța ar trebui să se organizeze cât mai repede în asociații comunale. La rândul lor, acestea se pot asocia pentru a putea obține prețuri și condiții mai bune la achiziționarea tancurilor frigorifice și la vânzarea laptelui. 


Piața de tancuri frigorifice din România are o ofertă foarte bogată. Sunt comercializate instalații cu capacitatea între 500 și 1.500 de litri, la prețuri între 5.000 și 9.200 lei. Cele mai multe sunt de import, dar există și produse fabricate în România.


La achiziționarea tancurilor de frig, asociațiile trebuie să aibă în vedere nu doar prezentul, ci și viitorul afacerii, creșterea efectivelor de animale și a cantității de lapte pentru piață. Instalațiile trebuie să asigure suficientă capacitate de stocare, să fie compartimentate, pentru a păstra separat diversele sortimente de lapte, să aibă consumuri energetice cât mai mici, să fie ușor de exploatat și întreținut, cu costuri cât mai reduse.


În prima jumătate a anului 2014, vom asista la un boom al pieții tancurilor de frig, valoarea vânzărilor putând urca până la 16 milioane euro. 


Cele 3.167 tancuri de frig comunale vor constitui infrastructura micii producții de lapte, punctul de plecare pentru dezvoltarea micilor ferme zootehnice. Odată cu înființarea asociațiilor vor apărea activități și locuri de muncă noi, în comune și, de ce nu, se vor pune bazele viitoarelor fabrici de brânzeturi de la sate. 


Comentează știrea

AFACEREA TA
8 noiembrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:www .crestereaprepelitelor. ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4445 secunde