66 DE PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE TRAFIC DE MIGRANȚI

139
66 DE PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE TRAFIC DE MIGRANȚI - 1650439464big1-1650447243.jpg
La data de 19 aprilie, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați și ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale din Republica Moldova, au pus în aplicare 66 de mandate de percheziţii domiciliare și ale autoturismelor utilizate de către membrii unei grupări infracționale, în Chișinău și zona de sud a Republicii Moldova.


Au fost puse în executare 16 mandate de aducere, pe teritoriul Republicii Moldova, persoanele bănuite fiind conduse la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale din Republica Moldova, în vederea audierii.


11 persoane au fost reținute, pentru 72 de ore.


Din cercetări a reieșit că, din vara anului 2021 și până în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova, s-ar fi constituit o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni moldoveni, care ar fi efectuat activităţi de transfer și transport de migranţi de origine asiatică, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat a României.


Gruparea infracțională ar fi acționat pe teritoriul României, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria și Bulgaria, a grupurilor ilegale de migranți, prin transportul acestora în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, destinația fiind Austria și Germania.


Migranții ar fi fost traficați în grupuri mici, de 6 - 10 persoane, prețul pentru activitatea de traficare fiind de 5.000 - 8.000 de euro de persoană (în funcție de distanța parcursă și segmentul de călătorie oferit).


Beneficiile materiale rezultate ar fi fost investite de membrii grupării infracționale, pe teritoriul Republicii Moldova, în autoturisme de lux și imobile.


Transporturile ilegale de migranți ar fi fost efectuate cu sprijinul unor persoane, prezente în autoutilitare, care ar fi avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi normale de persoane și marfă.


Totodată, aceste transporturi ar fi beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul protecției transporturilor, prin verificarea prezenței în trafic a autorităților de aplicare a legii sau pentru evitarea unor controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei de stat a României.


Pe teritoriul României, au fost documentate 16 transporturi, fiind depistați aproximativ 100 de migranți, pe care grupul ar fi intenționat să îi treacă fraudulos frontiera de stat, spre țări din vestul Europei.


În urma perchezițiilor, au fost ridicate, în vederea indisponibilizării, 26 de autovehicule care ar fi fost utilizate la comiterea faptelor.


Investigațiile au fost efectuate în cooperare judiciară constantă cu autoritățile de aplicare a legii din Ungaria, Austria și Germania, în vederea documentării în ansamblu a activității infracționale dezvoltată de grupul organizat, cu suportul EUROPOL, care a facilitat schimbul de informații, sprijinind autoritățile de aplicare a legii cu materiale analitice.


De asemenea, a fost încheiată o echipă comună de anchetă (Joint Investigation Team) cu autoritățile din Republica Moldova, cu sprijinul și coordonarea EUROJUST.


Cu privire la 11 persoane bănuite, conduse la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a fost luată măsura reținerii, pentru 72 de ore, potrivit legislației Republicii Moldova, urmând a fi propuse pentru arestare preventivă.


Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.


Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (Direcţia de Prevenire şi Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere) și al Inspectoratului Național de Investigații al Republicii Moldova (Direcția de Combatere a Criminalității Organizate).


Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3407 secunde