Agenții de poliție, sătui de atitudinea șefilor: "Ei stau la etajul 2, cu aerul condiționat pornit, și sună: 'Faceți ceva!' Dacă e bine, e meritul lor, dacă e rău, e vina polițistului"

25932
7
Agenții de poliție, sătui de atitudinea șefilor:
Fără doar și poate, Poliția Română trece printr-o perioadă mai puțin fastă a istoriei sale. Deficitul imens de personal, de aproximativ 16.000 de angajați, dar și logistica, mai degrabă folositoare într-un secol anterior, îi determină pe agenții din teren să vorbească.


Însă, mai presus de aceste probleme, IGPR și inspectoratele din teritoriu au o mare lacună în ceea privește comunicarea și implicit transparența, în unele cazuri. Prăpastia formată, de-a lungul timpului, între șefii din birouri și agenții din teren a creat ecouri ce răsună din ce în ce mai puternic.


Comunicarea fără sens


Polițiștii constănțeni ne-au atras atenția cu privire la starea deplorabilă a uniformelor, dar și la dotarea acestora, care poate fi pierdută pe drum, în cazul unor urmăriri pedestre. "Dacă vă uitați în America, polițiștii se tăvălesc cu infractorii și nu le sare niciun element din ținută. La noi, se desprinde instantaneu. Avem mari lacune și nu știu ce se va întâmpla. Suntem foarte departe de realitate", declara Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Agenților de Poliție din Constanța. Ca urmare a acestei declarații, Cuget Liber a trimis o serie de întrebări pe adresa IPJ Constanța. "Anumiți agenți se plâng de uniformele învechite, dar și că, în cazul unor urmăriri, stațiile de comunicare sunt scăpate pe asfalt, din cauza unui sistem slab de prindere. Aveți cunoștință de problemele semnalate în cazul uniformelor și cum aveți de gând să rezolvați aceste probleme?", a fost întrebarea pusă, de Cuget Liber, Inspec-toratului de Poliție Județean Constanța. Răspunsurile nu au întârziat să apară, însă par desprinse dintr-un alt context. "Referitor la precizarea dvs. cu privire la uniforma funcționarilor publici, vă informăm că fiecare angajat al instituției noastre beneficiază, lunar, de o normă de echipare. Cu privire la stațiile de emisie-recepție din dotarea instituției noastre, facem precizarea că acestea întrunesc toate condițiile desfășurării la parametrii optimi a muncii operative", precizează IPJ Constanța. 


"Dacă e bine, șefii răspund. Dacă e rău, e vina polițistului"


După ce Petre Tobă, fostul ministru al Afacerilor Interne, și-a dat demisia și a postat pe rețelele de socializare un soi de raport de activitate al perioadei petrecute la șefia ministerului, au apărut o serie de comentarii dezaprobatoare. Unele erau din stradă, acolo unde se răsfrânge toată activitatea celor din birouri. "Poliția Română este o instituție care se lasă terfelită fără ca vreun șef să o apere dintr-o poziție oficială. Mi-ar fi plăcut să văd un șef mare din Poliție ieșind public pentru a condamna vehement gestul acelui deputat care, batjocorind limba română, a jignit mii de polițiști și o întreagă instituție. Dar cine ar fi avut un asemenea curaj, când cel mai simplu e să îți vezi de treaba ta și funcția cu salariul aferent să meargă? Când acea doamnă a fost încătușată pentru că așa prevedea legea, de ce nu a ieșit public un șef care să spună ferm că ai lui subalterni au acționat corect? Simplu! De ce să se complice și să își asume un lucru pentru care și-ar fi luat și multe înjurături?", a reacționat polițistul Marian Godină. Declarația este completată și de un polițist constănțean, care spune că, "acolo sus", este altă mâncare de pește. "Dacă va fi bine este meritul celor din birou, dacă este rău, e vina polițistului. Aici nu se aplică regulile din război, când comandantul de companie este primul. La noi stau undeva pe la etajul 2, cu aerul condiționat pornit și sună: «Faceți ceva!». Asta este atitudinea lor și pentru asta primesc banii, și nu puțini, să cuantifice activitatea agentului, dacă a făcut sau nu a făcut", mai spune Daniel Avasilcăi. 


Poliția Română, desprinsă dintr-un alt film 


Întrebările polițiștilor continuă să rămână fără un răspuns oficial sau vreo reacție a IGPR-ului. Agenții se întreabă de ce nu se ocupă Poliția Română de informarea corectă a cetățenilor.


Ca o paranteză, de unele atribuții ale IGPR, precum infor-marea cetățenilor, a ajuns să se ocupe un site, creat cu scopul de a schimba percepția oamenilor asupra polițiștilor, numit polițiștiiauumor.ro. În lipsa unor informații utile pe site-ul Poliției Române, cetățenii pot afla de aici ce drepturi și ce obligații au în diferite situații. "De ce trebuie să dau aproape zilnic de câte unul care citește pe net că trebuie să îi arăt ordin de serviciu și alte zeci de baliverne și să duc muncă de lămurire cu el? Pentru că, încă o dată, niciun oficial din Poliție nu își asumă să explice clar cetățenilor ce drepturi și obligații au. În cazul accidentului cu autor necunoscut, după ce autorul a fost identificat cu sprijinul cetățenilor de pe Facebook, nu am auzit un mulțumesc din partea instituției. Nu trebuia să-mi mulțumească mie, ci cetățenilor care ne-au acordat tot sprijinul. Pagina oficială de fb a Poliției Române părea din alt film în acele momente. În timp ce sute de polițiști și mii de civili din toată țara distribuiau postarea cu fotografiile acelei mașini, pe pagina Poliției erau postate poze cu câini, drăguțe de altfel, dar în totală neconcordanță cu momentul", mai spune Marian Godină. 


Comentează știrea

fani
5 septembrie 2016
militie ziceti ?

Cu un Minister condus de Academicieni in stiintele militienesti ,la ce sa mai ai pretentii ?Politistii stiu foarte bine cine-s" cu adevarat "conducatorii lor....

Nicu
5 septembrie 2016
Mai trece timp...

Se stie foarte bine ca schimbarea din MILITIE in POLITIE s-a facut in cateva ore, mai ales prin schimbarea placutelor metalice cu inscrisul de pe cladirile din dotare.De atunci,tinerii absolventi de Academie au fost sub ordinele acelorasi militieni,anansati intre timp.Comunistii s-au impartit in diverse partied politice impreuna cu prietenii lor,si uite cum a aparut statul democratic contrafacut ca papucii chinezesti. Tanara generatie ,normal ca se simte nedreptatita,ea vede clar diferentele intre occident si noi,da rsi ce daca? Poporul voteaza in continuare aceleasi moace insalubre,se continua cu acelesi mentalitati si actiuni de tip comunistoid. Mai astepatati un secol -doua,inca mai sunt prea multi mutant in sferele inalte ale conducerii tarii,iar poporul inca habar nu are ce sa faca cu libertatile de pe hartie,nu stiu cum sa ceara sa se vada si practic ceva.

No name
5 septembrie 2016
Pt uniforme primim bani

Uniforma este oglinda politistului. Dar sunt destui politisti care prefera sa nu cheltuie acesti bani si sa poarte aceleasi uniforme ponosite ani de zile. Este votba de bunul simt al fiecaruia.

Luiza
5 septembrie 2016
bani uniforma

Problema e ca nu se găsesc uniforme pt toate mărimile în primul rând, și în al doilea rând uniforma nu e adecvată polițiștilor din stradă care se confruntă cu probleme diverse, aceasta mai mult încurcându-i... Și oricum polițiștii sunt cei mai comentați și cei mai nedreptățiți, dar în caz de ceva, unde sunați? Ghici ghicitoare!... :(

Ion
5 septembrie 2016
Dreptatea

Stimati agenti de politie ! Nu stiati ca la d-stra in structura sunt doua articole de bare ce trebuiesc respectate cu rigurozitate ? Si anume: Art.nr.1 - Seful are intotdeauna dreptate. Art.nr.2 - Cand seful nu are dreptate,se aplica art.nr.1.

Ion
5 septembrie 2016
Dreptatea

Stimati agenti de politie ! Nu stiati ca la d-stra in structura sunt doua articole de bare ce trebuiesc respectate cu rigurozitate ? Si anume: Art.nr.1 - Seful are intotdeauna dreptate. Art.nr.2 - Cand seful nu are dreptate,se aplica art.nr.1.

costica
5 septembrie 2016
opinie

Un sistem verificat pentru a castiga bani! Este bine să dai maxima atentie acestei oportunitati! In timp ce altii inca mai cauta oferte care sa le aduca bani, tu poti chiar acum sa iei startul si sa incepi sa castigi bani seriosi! Metoda este deja verificata si functioneaza perfect. Pentru mai multe informatii, cauta-ma urgent la adresa mea de email: pacurarucostica1963@gmail com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3061 secunde