Alarmant: casele nelocuite de la țară, ținta hoților! "Și-au bătut joc: au distrus toată mobila, și-au făcut nevoile în mijlocul holului!"

1418

Articole de la același autor

Hoții din locuințe au mai multe metode de operare, printre care „împrietenirea”, folosirea de chei potrivite sau forțarea elementelor de siguranță, și țintele lor sunt, în primul rând, banii și bijuteriile. La nivelul Constanței, numărul furturilor din locuințe este în scădere. În ultima perioadă, polițiștii s-au confruntat cu mai multe spargeri date la imobile din mediul rural, nelocuite.

În ultimii ani, în țara noastră au fost sparte mai puține locuințe. Datele statistice centralizate de Poliția Română arată o scădere de aproximativ 12%, în 2021, față de anul precedent. De asemenea, la nivelul județului Constanța au fost înregistrate mai puține furturi din locuințe; numai în municipiul Constanța, polițiștii au investigat, în 2021, 250 de furturi din locuințe. Deși mai puține, spargerile de locuințe sunt în continuare o amenințare pentru constănțeni.

La jumătatea lunii trecute, Poliția Română, alături de structuri din alte 24 de state europene, a marcat Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuință, prin desfășurarea unor activități preventive și transmiterea de informații cu rol preventiv.

„În continuare, cele mai cunoscute metode de operare sunt «prin împrietenire» și folosirea de chei potrivite, însă nu sunt neglijate nici metodele clasice: prin escaladarea ușilor/ ferestrelor, prin forțarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranță ale ușilor/ porților cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere.

De asemenea, cele mai sustrase obiecte din locuință sunt banii și bijuteriile. În acest context, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare, să conștientizeze că check-in-ul din aeroport sau vacanță aduce like-uri, dar îi face vulnerabili în fața hoților”, au transmis polițiștii.

Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuințe este un eveniment inițiat și lansat în anul 2019, chiar în perioada în care România a asigurat Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest concept se fundamentează pe importanța conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente față de locuința și bunurile proprii.

Câțiva tineri din Poarta Albă terorizează localitatea: intră în case și le distrug!

În ultima perioadă, polițiștii au fost solicitați pentru anchetarea mai multor spargeri de imobile nelocuite, din mediul rural. În multe dintre cazuri, autorii sunt minori care mai mult provoacă distrugeri decât să sustragă bunuri. Acesta este și cazul unei spargeri care a avut loc în comuna Poarta Albă.

„Vecinii ne-au alertat că ne-a fost spartă casa, unde nu mai locuiește nimeni. Când am ajuns, am constatat că hoții forțaseră fereastra termopan pentru a intra în locuință, iar în interior au făcut dezastru: au distrus mesele, au tăiat canapelele și le-au rupt, au devastat tot! Toate cărțile din bibliotecă erau dărâmate pe podea, bibelourile mamei erau sparte pe podea, au aruncat cu lucrurile prin casă, ba chiar au scuipat pe toate oglinzile. Ca să nu mai spun că și-au făcut nevoile fiziologice în mijlocul holului de intrare în locuință. Polițiștii ne-au spus că este «semnătura» autorilor, niște adolescenți, așa au procedat și la alte spargeri. De altfel, nu a durat mult să îi prindă. Când au ajuns la fața locului și au văzut ce era în casă, polițiștii deja bănuiau despre cine era vorba, căci mai interveniseră la altă spargere, comisă în același mod, cu câteva zile înainte”, ne-a declarat Roxana M., constănțeanca păgubită.

Găsiți în scurt timp, suspecții cu vârste între 14 și 18 ani au fost duși la audieri, iar o parte dintre ei și-au recunoscut faptele. „Au tăiat toate cablurile găsite în casă, pentru a le lua pentru cupru. De la televizoare, frigidere, prelungitoare, tot ce au găsit. Au mai luat niște lucruri, dar în mare parte au provocat distrugeri imense, și-au bătut joc! Au devastat toată casa, au distrus toată mobila!”, ne-a mai spus femeia, care a depus deja plângere penală pentru furt și distrugere și este hotărâtă să nu-și retragă reclamația. „Au venit părinții la mine încă de cum au ajuns la secția de poliție, să-mi spună că sunt niște copii care nu și-au dat seama ce fac. Dar cum adică, nu și-au dat seama, nu au fost educați acasă să nu fure?!”, a mai afirmat constănțeanca. În acest caz, precum și în altele de care sunt acuzați suspecții respectivi, cercetările sunt în desfășurare.



Sfaturi pentru a nu ajunge victima infractorilor


Pentru a nu ajunge victime ale infractorilor, constănțenii sunt sfătuiți să-și ia măsuri preventive. „Obiectele de valoare sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor care concep diverse modalităţi de a şi le însuşi, indiferent dacă acestea se află într-o locuinţă, magazin, depozit ori în circulaţie. Una din cele mai eficiente metode de protecţie o constituie limitarea posibilităţilor de acces la bunurile de valoare şi prelungirea timpul necesar pentru sustragerea acestora de către infractori. Măsurile luate au rolul de a induce răufăcătorilor sentimentul că şansele de reuşită sunt minime, iar riscul de prindere este maxim, ceea constituie un factor psihologic, ce poate fi realizat prin: concepţia arhitectonică a clădirii, care trebuie să inducă senzaţia de solid, existenţa barierelor fizice și prezenţa sistemelor moderne de securitate”, au arătat polițiștii. Iar cea mai bună protecție împotriva hoților din locuințe o oferă ușile de acces solide, grilaje la ferestrele de la parter și primul etaj, montarea de sisteme de supraveghere video. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5185 secunde