Amenzi de până la 6.000 de lei pentru distracția cu petarde, de pe aleile dintre blocuri

559
Amenzi de până la 6.000 de lei pentru distracția cu petarde, de pe aleile dintre blocuri - petardeartificii-1639420740.jpg

Articole de la același autor

La ceas de seară, aleile din blocurile Constanței răsună de petarde și pocnitori. E deliciul puștilor, în special în apropierea sărbătorilor de iarnă. Dar folosirea acestor materiale pirotehnice, cu încălcarea legislației, este pasibilă de amenzi usturătoare, de până la 6.000 de lei. Iar folosirea petardelor de minori cu vârsta mai mică de 16 ani este ilegală!

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar ca în fiecare an, polițiștii din întreaga țară au dat startul acțiunii „Foc de artificii”. O acțiune de amploare, al cărei scop este verificarea legalității operațiunilor desfășurate de persoanele fizice și juridice, cu privire la deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice.

Astfel, la nivel național, în perioada 22 noiembrie – 9 decembrie, au fost verificate 177 de persoane fizice și juridice autorizate, fiind efectuate 536 de acţiuni în complexe, pieţe şi alte obiective. Pe timpul desfășurării acțiunilor, au fost identificate 117 persoane fizice și juridice neautorizate.

În urma acestor activități, au fost înregistrate 126 de dosare penale, în care sunt cercetate 145 de persoane. De asemenea, au fost constatate 134 de infracțiuni și aplicate 39 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 28.850 de lei. Totodată, au fost confiscate 24.760 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4 și P, în valoare de 669.184 de lei.

La Constanța, polițiștii au depistat doi bărbați, de 21, respectiv 29 de ani, care ofereau spre vânzare, din portbabajul unui autoturism, articole pirotehnice de diferite mărci și categorii. În total, au fost confiscate 150 de kilograme de articole pirotehnice, respectiv petarde și baterii de jocuri de artificii, deținute fără autorizație, iar cei doi s-au ales cu dosar penal.

Interzis pentru joaca cu petarde, pocnitori sau artificii

Nu doar persoanele juridice pot fi trase la răspundere, potrivit Legii nr. 126/1995, care reglementează folosirea materialelor pirotehnice, ci și persoanele fizice care nu respectă restricțiile legale. Astfel, materialele pirotehnice, începând de la petarde până la jocurile de artificii, pot fi folosite de adolescenții de peste 16 ani și numai cu respectarea unor restricții clare: nu între blocuri, la o distanță mai mică de 50 metri de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri sau la o distanță mai mică de 100 metri de cele cu peste patru niveluri. De asemenea, este interzisă folosirea petardelor sau a altor materiale pirotehnice pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane. În caz contrar, cei surprinși că folosesc aceste „distracții”, fie că sunt adulți sau minori – în cazul acestora, sunt trași la răspundere părinții! – riscă amenzi contravenționale între 3.000 și 6.000 de lei, cu posibilitatea contestării în maximum 15 zile. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.406 secunde