Anunţuri de angajare false! Atenţie la cei care vor să vă transforme în cărăuşi de bani!
1703
Articole de la același autor
ALERTĂ în judeţul Constanţa. Fetiţă de 11 ani, dispărută de acasă
23 Noiembrie 2021
Constanţa, la coada clasamentului cu locuri de parcare rezidenţiale
04 Noiembrie 2021
GALERIE FOTO. ACCIDENT RUTIER GRAV ÎN CONSTANȚA. TREI MORȚI!
17 Noiembrie 2021
VIDEO / ALERTĂ! Arde o casă în cartierul Coiciu
02 Decembrie 2021
Inspector Antifraudă din Constanţa, reţinut pentru luare de mită
04 Noiembrie 2021
O nouă modă a apărut, în ultima perioadă, în rândul infractorilor, angajarea de cărăuşi de bani. Persoane credule, recrutate online şi nu numai, ajung astfel să transporte sau să tranzacţioneze sume importante de bani, punându-şi pielea şi libertatea la bătaie.
Poliția Română, Asociația Română a Băncilor și Microsoft lansează etapa a doua a campaniei Siguranța Online, care are ca scop prevenirea fenomenului „Money Mule” (cărăuș de bani), acțiunea fiind sincronizată cu evenimentul European Money Mule Action.
Poliția Română, Asociația Română a Băncilor și Microsoft lansează etapa a doua a campaniei Siguranța Online, care are ca scop prevenirea fenomenului „Money Mule” (cărăuș de bani), acțiunea fiind sincronizată cu evenimentul European Money Mule Action.
„Procesul de recrutare a cărăușilor de bani se poate desfășura online prin anunțuri de angajare pe rețele de socializare sau e-mail, prin care se oferă locuri de muncă sau colaborări profitabile. Persoanele recrutate sunt instruite să transfere banii primiţi în conturile lor către alte persoane din ţară sau din străinătate, primind în schimb un comision. De asemenea, se constată un fenomen de deschidere de conturi bancare prin intermediul cărora se realizează operațiuni de primire și transfer de fonduri, direct de către titularul contului sau de către terți cărora titularii le cedează, în mod ilegal, dreptul de utilizare a contului”, explică Gabriela Folcuţ, director executiv al Asociaţiei Române a Băncilor.
Cine sunt ţintele preferate
Cine sunt ţintele preferate
Fenomenul Money Mule este unul global și de actualitate, acesta fiind parte în procesul de spălare a banilor și facilitează astfel criminalitatea informatică și alte tipuri de fapte penale. Persoanele care își însușesc, voluntar sau involuntar, rolul de cărăuși de bani și dau curs unor astfel de practici sunt implicate în scheme de fraudă bancară. „Fondurile implicate în acțiunea Money Mule provin în principal din infracțiuni, inclusiv fraude online, iar unele persoane nu sunt conștiente de consecințele legale la care se expun. Implicarea în astfel de acțiuni poate reprezenta o sursă de venit pentru cărăușii de bani, însă atât participarea voluntară, cât și cea involuntară, înseamnă comiterea unei infracțiuni. Pentru altfel de fapte, cărăușii de bani riscă sancțiuni penale, inclusiv închisoarea”, susţin reprezentanţii Poliţiei Române
Mai mult, s-a observat în ultimul timp că multe astfel de rețele sunt utilizate de infractorii cibernetici pentru a colecta veniturile provenite din fraude și atacuri online, astfel încât combaterea rețelelor de cărăuși de bani are și un impact important în combaterea criminalității informatice. „Cei mai vulnerabili la schemele money mule sunt persoanele nou venite în țară, șomerii, studenții, persoanele care se confruntă cu dificultăți financiare și în general bărbații și femeile cu vârste între 18 şi 34 de ani, care trăiesc în localităţi mici având niveluri de educaţie şi venituri medii sau scăzute. Vulnerabilitatea de a deveni money mule este cea mai ridicată la persoanele care nu iau în serios securitatea informaţiilor lor bancare”, mai spun autorităţile.
Cum să vă feriţi de recrutorii de cărăuşi de bani
Cum să vă feriţi de recrutorii de cărăuşi de bani
Asiguraţi-vă întotdeauna că verificaţi din mai multe surse orice propunere de colaborare sau angajare cu un câștig rapid și sigur. Banii obţinuţi prea uşor pot fi bani periculoşi. Aveţi grijă la mesajele nesolicitate pe e-mail sau pe rețelele de socializare prin care vi se oferă câştiguri rapide cu texte neinteligibile și pline de greşeli gramaticale. Nu deschideţi un cont la o bancă pentru persoane necunoscute. Nu acceptaţi oferte de muncă prin care vi se solicită să utilizezi contul bancar personal pentru a transfera bani. Nu furnizaţi niciodată datele personale de utilizare a contului bancar altor persoane. Şi, dacă credeţi că aţi putea fi un cărăuş de bani, anunţaţi imediat poliția şi băncile la care aveţi conturile.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Marţi, 30 Noiembrie 2021
Joi, 02 Decembrie 2021
Miercuri, 01 Decembrie 2021
Miercuri, 01 Decembrie 2021
Luni, 29 Noiembrie 2021