În trei ani, polițiștii vor avea uniforme noi. În loc de pantaloni la dungă vor purta pardesiu, fular și fes!

2860
1

Articole de la același autor

Polițiștii vor mai putea să poarte actualele uniforme încă cel mult trei ani, mai precis până la 31 decembrie 2024. Până la acea dată, Ministerul Afacerilor Interne trebuie să asigure înnoirea uniformelor tuturor forțelor din subordine, respectiv Poliția Română, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General de Imigrări sau rezerviști.

În ultimii ani, în repetate rânduri, polițiștii au semnalat că nu mai vor să iasă în patrulare în pantaloni la dungă, cămașă și pantofi cu toc, ce nu sunt practice din niciun punct de vedere, dar mai ales când este cazul urmăririi unui suspect.

După mai bine de doi ani de discuții, pe 22 noiembrie, Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică „Proiectul OMAI privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, precum și a Regulilor privind echiparea”, elaborat în baza HG nr. 1061/2002 privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei și documentului de legitimare pentru polițiști, republicată. Potrivit proiectului legislativ, schimbările vizează uniformele întregului personal din subordinea ministerului de resort, respectiv Poliția Română, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General de Imigrări, serviciile publice comunitare, precum și rezerviștii care au dreptul de a purta uniformă.

Pe lângă schimbarea materialelor din care sunt realizate elementele vestimentare folosite în prezent, astfel încât polițiștii să scape de pantalonii la dungă și pantofii cu toc, se are în vedere și introducerea unor noi elemente, respectiv pardesiu, jachetă, costum termic, fular, fes. De asemenea, va fi eliminată uniforma de clasă, precum cele purtate de studenți, urmând să fie doar două categorii de uniformă, respectiv cea de oraș și cea de instruire. Va fi eliminată și uniforma de ceremonie, care se va acorda doar ofițerilor care ocupă funcții de conducere, până la nivelul de șef serviciu, urmând să fie o singură uniformă de reprezentare și ceremonialuri atât pentru ofițeri, cât și pentru agenții de poliție.

Dezideratul tuturor: să aibă haine confortabile, care să le permită să alerge

În concluzie, oamenii legii vor avea următoarele uniforme: uniforma de reprezentare și ceremonialuri, cea de serviciu, uniforma de oraș, uniforma de instruire, iar în funcție de sezon, uniforma de vară (care va fi purtată de regulă între 1 mai – 31 octombrie) și cea de iarnă (1 noiembrie – 30 aprilie).

După intrarea în vigoare a proiectului legislativ, actualele uniforme vor mai putea fi purtate până la 31 decembrie 2024, termen până la care Ministerul Afacerilor Interne trebuie să facă demersurile necesare pentru înnoirea tuturor funcționarilor cu statut special.

„Designul uniformei nu se schimbă, iar modificările vor consta în faptul că articolele de echipament din compunerea uniformelor de poliție să poată fi confecționate din materiale cu proprietăți termice superioare, care să contribuie la creșterea confortului în purtare. De asemenea, croiala va fi adaptată necesităților și eliminarea limitărilor de genul «pulover cu anchior, pantaloni din tercot sau pantofi din piele», astfel descrierea articolelor de echipament să fie suficient de permisivă la schimbare”, au arătat sindicaliștii. 



Comentează știrea

Ioan
1 decembrie 2021

MAI ar trebui sa se sfatuiasca cu designeri de moda romani pt noile uniforme. O uniforma nu e doar o tesatura, ea trebuia sa impuna respect, sa arate bine, sa fie eleganta. Ce ne facem cu burtosii, sunt cam multi.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6174 secunde