Se schimbă Codul Rutier! Amenzi mai dure pentru teribiliștii din trafic!

2898
3

Articole de la același autor

Depășiri la limită, efectuate de șoferi teribiliști, urmate de sute de accidente grave, cu morți și răniți; în loc să acorde prioritate, alții „se înfig cu tupeu” și calcă apăsat accelerația. Toate aceste fapte, din ce în ce mai des întâlnite pe străzile din țara noastră, vor fi mai aspru sancționate.

Urmările se văd în numărul de sancțiuni date în ultimii ani de oamenii legii, dar și în numărul de accidente soldate cu pierderi de vieți omenești. În repetate rânduri, a fost subliniat faptul că țara noastră se situează pe primul loc între statele U.E. la numărul de accidente rutiere mortale.

În aceste condiții, joi, 18 noiembrie, Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier. Iar prevederile acestuia sunt dintre cele mai dure, căci sunt stipulate creșterea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce și amenzi mai mari pentru mai multe contravenții.



Depășirea neregulamentară, sancționată drastic


Efectuarea manevrei de depășire la limită, fără respectarea regulilor rutiere și cu riscul de a produce accidente rutiere, este una dintre cele mai sancționate fapte de pe șoselele din țara noastră. Iar numărul teribiliștilor este considerabil, atrag atenția polițiștii; la fel cum sunt alarmant de grave și consecințele acestei manevre riscante. „Referitor la nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depășire, numărul sancțiunilor contravenționale aplicate și cel al accidentelor rutiere se menține la un nivel ridicat și anume, în primele 9 luni ale anilor 2019, 2020 și 2021, datele statistice au relevat următoarele: în anul 2021 au fost aplicate 21.197 de sancțiuni contravenționale, fiind înregistrate 711 accidente rutiere, soldate cu decesul a 68 de persoane, rănirea gravă a 136 persoane și cu rănirea ușoară a altor 958 de persoane; în anul 2020 au fost aplicate 19.405 de sancțiuni contravenționale, fiind înregistrate 607 accidente rutiere, soldate cu decesul a 61 de persoane, rănirea gravă a 202 persoane și cu rănirea ușoară a altor 689 de persoane; în anul 2019 au fost aplicate 22.612 de sancțiuni contravenționale, fiind înregistrate 753 accidente rutiere, soldate cu decesul a 78 de persoane, rănirea gravă a 281 persoane și cu rănirea ușoară a altor 931 de persoane”, se arată în statistica M.A.I. În consecință, depășirea neregulamentară va fi sancționată mai aspru. Astfel, potrivit proiectului, amenda pentru această manevră efectuată fără respectarea prevederilor legale va crește de la între 580 lei – 725 lei la 870 – 1.160 lei și suspendarea dreptului de a conduce de la 30 de zile la 60 de zile. Mai mult, dacă manevra a avut drept consecință producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale, amenda va fi între 1.305 – 2900 lei, iar permisul reținut pentru 90 de zile, în loc de 60 de zile.

„Colecționarii” de contravenții primesc permisele auto la Sfântu-așteaptă

Pedepse mai aspre vor fi aplicate și șoferilor care continuă să încalce regulile rutiere, în ciuda faptului că au fost sancționați. Astfel, perioadele de suspendare pentru mai multe abateri nu se vor mai suprapune, ci vor fi executate distinct. Până în prezent, Codul Rutier stipula că permisul auto putea fi reținut, pentru diverse abateri, pentru cel mult 90 de zile. În viitorul Cod Rutier această limitare în timp a fost înlăturată,

„În cazul săvârșirii a două sau a mai multor contravenții care atrag și suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin același proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă. Când o persoană căreia i-a fost reținut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârșește, în perioada în care are drept de circulație, o nouă contravenție pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, perioadele de suspendare dispuse se execută distinct, fără a se suprapune”, este stipulat în proiect.

Pentru ce fapte vor scoate șoferii indisciplinați mai mulți bani din buzunar

Așa cum arătam mai sus, proiectul de modificare a Codului Rutier cuprinde creșterea amenzilor pentru mai multe contravenții. Redăm, în rândurile următoare, despre ce fapte sancționabile este vorba și care este valoarea sancțiunii propuse:

-comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor va fi sancționat cu amendă între 1.305 – 2.900 lei;


-sancțiunea pentru fapta de a circula nejustificat pe banda de urgență a autostrăzii va crește de la între 580 – 725 lei la 1.305 – 2.900 lei, iar sancțiunea contravențională complementară privind punctele de penalizare (3 puncte de penalizare) se înlocuiește cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile;

- manevra de întoarcere sau de mers înapoi, efectuate pe autostradă va fi sauncționată cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile; dacă în urma acestor manevre a avut loc un accident rutier, perioada de suspendare se majorează cu 30 de zile;

- se majorează sancțiunea contravențională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru

nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată;

-sancțiunea pentru nerespectarea regulilor privind manevra de depășire va crește de la 580 lei-725 lei la 870 lei - 1.160 lei; totodată, se majorează sancțiunea contravențională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 30 de zile la 60 de zile; dacă în urma depășirii a avut loc un accident rutier soldat cu pagube, sancțiunea crește de la 870 lei -1.160 lei la 1.305 lei -2.900 lei, iar permisul va fi reținut pentru 90 de zile;


- sancțiunea pentru neacordarea de prioritate crește de la 580 lei-725 lei la 870 lei -1.160 lei; totodată, se majorează sancțiunea contravențională complementară de suspendare a exercitării dreptului de a conduce de la 30 de zile la 60 de zile; dacă în urma manevrei a avut loc un accident rutier, sancțiunea crește între 1.305 lei -2.900 lei, iar permisul va fi reținut pentru 90 de zile. 


Comentează știrea

Ion
22 noiembrie 2021
Fals

NU se schimba. Doar se discuta schimbari. Plus ca unele propuneri sunt stupide.

Melos Megros
22 noiembrie 2021
Amenzi mici

Pentru oligofrenii agresivi din trafic chiar și aceste amenzi sunt f.f. mici!

gigel
22 noiembrie 2021
degeaba

legi sunt si acum dar nu are cine sa le aplice. pana nu se vor monta camere de supraveghere a traficului in orase si nu se vor forma filtre de politie pentru monitorizarea traficului pe drumurile nationale nu se va schimba nimic in trafic.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6946 secunde