"Big brother" în uniformă de jandarmi. Militarii speră că vor fi dotați cu body-cam-uri

356

Articole de la același autor

Jandarmii vor putea să folosească dispozitive de înregistrare foto-audio-video în momentele când vor acționa în locurile publice. Schimbarea este inclusă în Programul legislativ al Guvernului României și este prevăzută pentru decembrie 2023. Totodată, militarii vor putea să acceseze sistemele de supraveghere a spațiilor publice care aparțin autorităților locale.

Guvernanții intenționează să crească atribuțiile jandarmilor. Drept urmare, în Programul legislativ al Guvernului României pentru 2023 a fost introdus proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii 550/2004, privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române. Inițiatorul proiectului legislativ este Ministerul Afacerilor de Interne, iar termenul estimat pentru inițierea lui este decembrie 2023.

Unul dintre scopurile urmărite de proiectul legislativ vizează „corelarea cu legislația existentă la nivel european în materia accesării, interogării, consultării bazelor de date referitoare la persoane sau bunuri căutate” – altfel spus, ca jandarmii să poată să acceseze bazele de date ale Poliției privind persoanele sau bunurile date în urmărire și în acest mod să se scurteze timpul de acțiune, să nu mai aștepte asistența de la polițiști când depistează persoane suspecte.

De asemenea, proiectul mai prevede și „autorizarea Jandarmeriei Române, în mod explicit, de a fixa cu mijloacele foto-audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare momente operative cu privire la activitățile desfășurate în locuri publice, fără consimțământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile că în aceste locuri publice ar putea fi comise infracțiuni sau alte fapte ilegale, ori tulburate ordinea și siguranța publică, dar și de a accesa, în mod direct și gratuit, sistemele de supraveghere a spațiilor publice care sunt instalate în scopul prevenirii criminalității, pazei bunurilor și protecției persoanelor sau supravegherii traficului rutier și care aparțin organelor administrației publice centrale/locale sau unor persoane juridice, cu excepția celor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale (situațiile fiind stabilite în mod explicit)”.

Surse din rândul jandarmilor speră ca această prevedere să reprezinte, de fapt, dotarea militarilor cu body-cam-uri. Aceste dispozitive au intrat în dotarea polițiștilor în urmă cu aproximativ doi ani și și-au dovedit utilitatea, numărul reclamațiilor cu privire la comportamentul lor la acțiuni scăzând drastic. De asemenea, imaginile video și audio înregistrate pot fi folosite ca probe în dosarele penale întocmite, ceea ce speră și jandarmii să obțină prin introducerea acestor dispozitive de înregistrare.

Se impune remarcat că, după momentul 10 august 2018, au existat mai multe proiecte de modificare a modului în care își desfășoară activitatea Jandarmeria. Au existat inclusiv zvonuri privind intenția de a o „alipi” Poliției Române, pentru ca astfel să fie redus deficitul de polițiști responsabili cu menținerea ordinii publice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7028 secunde