Bustul generalului Paul Teodorescu, fost ministru al Aerului și Marinei, dezvelit la Mănăstirea Dintr-un Lemn

297

Articole de la același autor

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a participat sâmbătă, 9 iulie, la activitățile comemorative organizate la Mănăstirea Dintr-un Lemn, în memoria generalului Paul Teodorescu, fost Ministru al Aerului și Marinei (1938-1940).

Cu această ocazie, a fost dezvelit bustul generalului Paul Teodorescu realizat de artistul plastic Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei. Slujba de pomenire a generalului Paul Teodorescu a fost oficiată de Înaltpreasfinția Sa Varsanufie, împreună cu un sobor de preoți, iar oficialitățile prezente au depus coroane de flori.

În vara anului 1938, generalul Teodorescu a făcut un scurt popas la Mănăstirea Dintr-un Lemn, în drumul său spre Băile Govora. Cunoscând frumoasa istorie a monumentului și văzându-i starea de degradare, și-a promis solemn că va face totul pentru restaurarea lăcașului de cult. Astfel, în numai doi ani, mănăstirii i-au fost adăugate trei clădiri pentru pelerini, fântânile au fost reparate și curățate, incinta a fost pavată cu piatră de râu, grădina a fost reamenajată și decorată cu arbori exotici ornamentali. În anul 1940, în urma unui demers inițiat de Ministerul Cultelor, Mănăstirea Dintr-un Lemn a fost închinată marinarilor și aviatorilor, ca loc de rugăciune.

La activitatea de anul acesta au participat Iulian Chifu, consilier de stat din partea prim-ministrului României, generalul locotenent dr. Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul maior Corneliu Postu, director al Statului Major al Apărării, profesorul universitar dr. Valentin Ciorbea, Înaltpreasfinția Sa Varsanufie Gogescu, Arhiepiscopul Râmnicului, generalul de brigadă Tonea-Bălan Cornel, comandantul Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, generalul de brigadă Daniel Pop, comandantul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, comandor Marius Laurențiu Rohart, directorul Muzeului Național al Marinei Române, colonel (r) Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, cercetători de la Arhivele Militare Naționale Române, precum și membri ai Centrului de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”.

Centrul de Cercetare a Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu”, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, reprezentată de prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, organizează anual un simpozion științific închinat generalului Teodorescu în colaborare cu Statul Major al Apărării, Statul Major al Forțelor Navale și Statul Major al Forțelor Aeriene, simpozion care, ajuns la a IX-a ediție, a avut loc vineri, 8 iulie, și a avut ca temă „Biserica și Armata României. Tradițiile Conlucrării”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.468 secunde