Butoi cu pulbere la Poliția Mangalia. Șeful unității, reclamat la Direcția Control Intern din IGPR

1806
1

Articole de la același autor

Noi disensiuni între polițiștii sindicaliști și comisarul șef Marin Dincă, șeful Poliției municipiului Mangalia. Sindicaliștii au sesizat Direcția Control Intern de la nivelul Poliției Române cu privire la faptul că ofițerul ar fi abuzat de funcția sa de șef unitate și ar fi dispus delegarea unor polițiști de la ordine publică la dispecerat, fără a avea acest drept.

Poliția municipiului Mangalia stă pe un butoi cu pulbere. Nu se așteaptă nimeni – cel puțin în țara noastră! - ca între șefi și subordonați să fie mereu o relație de „iubire”, dar la unitatea din sudul litoralului disensiunile se înmulțesc. Dacă în cele mai multe cazuri neînțelegerile sunt trecute sub tăcere, așa cum se obișnuiește în sistemul de siguranță națională și ordine publică, din când în când răbufesc în spațiul public, dovadă că situația este din ce în ce mai tensionată.

De dată recentă, polițiștii membri ai Sindicatului Europol au transmis un comunicat în care îl acuză pe comisarul șef Marin Dincă de faptul că a transformat Poliția în SRL, că și-ar fi depășit atribuțiile și ar fi dispus delegarea a trei polițiști de ordine publică din stradă la dispeceratul unității.

„Astfel că, după ce a fost «aspru sancționat» de către inspectorul șef ca urmare a sesizării formulate anterior de către organizația noastră, acesta se pare că își arogă implicit rolul de inspector șef emițând acte administrative de «delegare» a trei polițiști de ordine publică, din segmentul stradal, la Dispeceratul Poliției pe care o patronează, deși colegii noștri nu au astfel de atribuții în fișa postului și nici nu dispun de pregătirea necesară specifică funcției de ofițer de serviciu. Cu alte cuvinte, cu încălcarea prevederilor art. 271 și art. 277 din Legea 360/2002, precum și ale art. 5, respectiv art. 51 din Anexa 7 la OMAI 140/2016, cms șef Dincă Marin mută polițiștii din stradă, de acolo unde cetățenii au mai mare nevoie de siguranță, în interiorul «SRL-ului» pe care îl patronează, pentru a desfășura activități la nivelul dispeceratului”, au arătat sindicaliștii.



„Polițiștii nu mai vor să fie sclavi pe plantație”


Aceștia mai atrag atenția că din cauza unor astfel de comportamente, din partea unor șefi, tot mai mulți polițiști aleg să demisioneze sau să iasă la pensie. „Din aceste considerente perpetuate la nivelul multora dintre unitățile de poliție din țară, societatea nu ar trebui să se mai mire că tot mai mulți polițiști își dau demisia sau se pensionează. Motivul este simplu, colegii noștri nu doresc să fie sclavi pe «plantația» unor astfel de «patroni», în detrimentul siguranței cetățenilor”, se mai arată în comunicarea Sindicatului Europol.

Drept pentru care, polițiștii au sesizat organele de cercetare disciplinară de la nivelul Poliției Române. „Având în vedere afirmațiile acestuia, conform cărora Poliția Mangalia este a lui și că în atare condiții toți subordonații trebuie să facă ce zice el nu ce scrie în Lege, am sesizat Direcția Control Intern din cadrul IGPR, iar cu această ocazie îi sugerăm șefului IPJ Constanța, chestor Glugă Adrian să-și instruiască subalternul în mod temeinic pentru a-și cunoaște atribuțiile ce-i revin potrivit funcției deținute astfel încât să nu mai aibă impresia că este patronul unui SRL sau chiar inspector șef”, au mai subliniat sindicaliștii.

Reamintim că în luna martie, polițiștii de la Mangalia au organizat un protest în fața sediului instituției, acuzând că de doi ani, de când se află comisarul șef Dincă în fruntea unității, sunt tratați precum „sclavi pe plantație”, sunt amenințați cu cercetări disciplinare pentru fapte inexistente, ba inclusiv cu faptul că vor fi „pârâți” nevestelor pentru diverse fapte din timpul liber. Acuzațiile polițiștilor de la Mangalia au fost puse pe hârtie de Sindicatul Europol, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual și Sindicatul Sidepol și transmise structurilor de cercetare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județeană Constanța, Poliției Române și Ministerului Afacerilor Interne. Până în prezent, însă, deși au trecut șapte luni, sindicaliștii spun că nu au primit niciun rezultat al anchetelor respective. 

Comentează știrea

george
5 octombrie 2022
nasol cu sedentarismul cand ai rate

la birou e ,,seceta" mare! :D

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6063 secunde