Salvarea Pădurii Comorova, la un pas de realitate. "Este doar meritul cetăţenilor din Mangalia"

974
1
Salvarea Pădurii Comorova, la un pas de realitate.
Sediul USR din Constanţa a găzduit vineri o conferinţă de presă în care s-a dezbătut pe larg problema Pădurii Comorova.

La eveniment au participat preşedintele USR Constanţa, Dumitru Caragheorghe, preşedintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi, deputatul Stelian Ion şi europarlamentarul Vlad Gheorghe, cel care a intrat în direct cu ajutorul tehnologiei online de la Parlamentul European de la Bruxelles.

Semiran Abdurefi a declarat că a depus deja toate semnăturile pe masa consilierilor locali din Mangalia, iar acum decizia este la ei.

„Am bucuria de a vă anunța că astăzi (n.r. vineri) am depus semnăturile pentru inițiativa cetățenească pentru trecerea pădurii Comorova din proprietatea privată în proprietatea publică a municipiului Mangalia, la Consiliul Local Mangalia. Au fost 2.046 de semnături. Sperăm ca aceste semnături să se valideze. Trebuie să se țină seama de voința acestor oameni de a proteja ultima pădure de pe litoralul românesc. În trei luni și jumătate am strâns aceste semnături. Colegii din Constanța și din Mangalia ne-au susținut. Oamenii din Mangalia au aflat de acest proiect. Nu știu să fi întâlnit pe cineva care să nu rezoneze cu această inițiativă. Meritul este doar al oamenilor care au semnat. Încercăm să ducem această inițiativă pe masa consilierilor locali și să devină realitate. Avem o pădure care a fost sistematic defrișată și vândută unor entități private. S-a adoptat un HCL care reglementează construcții de P+9 și peste și dacă nu intervenim o să asistăm la aceeași istorie care se va repeta în Mangalia așa cum este în Mamaia și în Năvodari. Noi vrem pădure. Avem nevoie să rămânem cu această pădure”, a spus Semiran Abdurefi.


Stelian Ion a tras un semnal de alarmă şi a spus că, în opinia sa, Pădurea Comorova se află în pericol. De asemenea, deputatul l-a acuzat de rele intenţii în acest caz şi pe primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu.

„Aș vrea să vă spun că această pădure este într-un pericol real. Lucrul acesta este confirmat de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Un mare procent din această pădure este în proprietatea unui fost primar. Ministrul Justiției nu face nimic. Nu îl credem pe Cristian Radu că are intenții bune. Ideea înființării unui parc acolo presupune tăiere de arbori. Nici măcar proiectele pe care le-a avut pe fonduri europene nu a fost în stare să le ducă la bun sfârșit. Salut avântul cu care cetățenii din Mangalia au semnat. Din acel moment ei au devenit inițiatori ai unui proiect. Vor fi foarte interesați să meargă în CL și să îi întrebe pe oamenii de acolo când vor pune pe ordinea de zi acest proiect. Dacă nu voi fi prins cu alte lucruri, mi-aș dori foarte mult să fiu și eu prezent în sala de consiliu când se va discuta acest proiect. Proiectul este de interes național. Această pădure a fost amenajată de Regele Carol I, iar Regele Mihai a spus niște vorbe foarte frumoase. Pădurea asta nu este a noastră, ea este luată împrumut de la nepoții noștri. Trebuie să ne asigurăm că vocea noastră este ascultată”, a declarat Stelian Ion.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a spus că în niciun caz locul pe care se află în prezent Pădurea Comorova nu ar trebui să ajungă o pădure urbană.


„Cred că pădurea nu trebuie să devină cartierul Comorova. Europa se uită către partea de mediu. Noi nu ne permitem, în condițiile în care avem miliarde de euro pentru reîmpădurire, să defrişăm ultima pădure costieră din România. Pădurea Comorova este un bun național. Trebuie să implicăm societatea civilă. Eu mă mândresc că putem să solicităm cetățenilor semnături. Această inițiativă este una care vrea să păstreze o bogăție a României. Ne plângem că ne fug turiștii de pe litoral, dar niciodată nu tragem concluziile cele bune. Parcul urban cu care a început această minciună de proiect nu este decât o gogoașă care apare în jurul alegerilor pentru a motiva tăierea pădurii Comorova”, a explicat Vlad Gheorghe.Comentează știrea

Politichie
2 septembrie
USR-PLUS

Mai exista asa ceva azi ? Mai grav ar fi ca raspunsul sa se potriveasca si la initiativa. Intuitiv si dupa numarul de sustinatori, sub 10% din locuitori, rezultatul cam pare dinainte stabilit. Dragi locuitori, daca voua nu va pasa altora poate, dar scopurile s-ar putea sa fie pur financiare, adica doar pt. bunastarea si buzunarul unora. Nota: De remarcat si prezicatorul " Sâmbătă, 03 Septembrie 2022, 00:00" sau poate gradul ridicat de profesionalism cu augmentare pina la limita spatiului unidimensional conform principiului dezvoltarii multilaterale a neuronului singuratic.

Pagina a fost generata in 0.4671 secunde