Fost jurnalist constănțean, condamnat pentru că a vrut să falsifice bani, a încercat să scape de închisoare

241
Fost jurnalist constănțean, condamnat pentru că a vrut să falsifice bani, a încercat să scape de închisoare - fond-falsificare-bani-dosar-1682703353.jpg

Articole de la același autor

Un constănțean condamnat pentru că a încercat să falsifice valută, încarcerat în prezent în Penitenciarul Poarta Albă, vrea să scape de închisoare. Drept pentru care a solicitat instanței de judecată revizuirea sentinței penale.

Constănțeanul M.F., fost jurnalist, a fost acuzat de comiterea mai multor infracțiuni, respectiv: deținere de instrumente în vederea falsificării de valori, tentativă la infracțiunea de falsificare de monedă, tentativă la infracțiunea de falsificare de valori străine, complicitate la infracțiunea de înșelăciune comisă în mod continuat, fals material în înscrisuri oficiale, comis în mod continuat, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Concret, faptele de care este acuzat bărbatul au avut loc în cursul anului 2011, când, potrivit documentelor prezentate de rejust.ro, „s-a reținut în sarcina inculpatului faptul că a efectuat mai multe încercări de falsificare prin tipărire pe suport de plastic a unor elemente de siguranță ale unor bancnote autohtone din cupiură de 10 și 100 lei (fir de siguranță, fereastra transparentă), a studiat modul și etapele de tipărire necesare producerii de bancnote autohtone”. Astfel, la percheziția efectuată de anchetatori au fost găsite fragmente din bancnote de 1 leu, dar și extrase de pe internet care prezentau modul de tipărire a elementelor de siguranță, poziția acestora pe cuprinsul bancnotelor, modalitatea de executare a elementelor de siguranță de pe bancnotele euro. La percheziția informatică au fost găsite „încercări de editare de bancnote cu ajutorul unui program informatic, precum și a elementelor de siguranță pentru bancnotele din cupiură de 10, 50, 100, 200 și 500 lei”; totodată, anchetatorii l-au acuzat că a achiziționat materiale necesare tipăririi, precum materiale de plastic, suport, cerneluri tipografice, imprimante, scaner. Dar nu a fost identificată nicio bancnotă tipărită, falsă, aptă pentru a fi pusă în circulație. În schimb, au mai arătat investigatorii, în aceeași perioadă, constănțeanul a încercat să falsifice bancnota de 50 de euro, fiind găsită printre altele o foaie de hârtie format A5, tip agendă, datată „sâmbătă 15 ianuarie – duminică 16 ianuarie” pe care se regăsesc scrise olograf detalii referitoare la dimensiunea şi elementele de siguranţă ale bancnotelor din cupiura de 50.

Totodată, a mai scos la iveală ancheta oamenilor legii, „inculpatul a racolat mai multe persoane, cărora le-a falsificat diferite documente în scopul obținerii de credite bancare”, printre care carnet de muncă, contract individual de muncă, adeverință de salariu, adeverință fiscală etc.

În urma cercetării judecătorești, constănțeanul a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, la care se adaugă un spor de 32 de luni printr-o hotărâre rămasă definitivă în 2020.

Inculpatul a cerut revizuirea pedepsei, solicitare ce a fost respinsă la nivelul Judecătoriei Constanța, în toamna anului trecut, astfel că bărbatul a făcut recurs. Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța, iar magistrații acestei instanțe, după analizarea probelor, au decis să mențină decizia instanței inferioare. Decizia acestora este definitivă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3003 secunde