Garda de Mediu, în acțiune! Operatorul depozitului de deșeuri inerte din Ovidiu, amendat cu 100.000 lei!

534
Garda de Mediu, în acțiune! Operatorul depozitului de deșeuri inerte din Ovidiu, amendat cu 100.000 lei! - fond-garda-de-mediu-1683731149.jpeg

Articole de la același autor

În luna aprilie, reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța au efectuat un număr de 143 de acțiuni de inspecție și control, din care 11 controale planificate și 132 inspecții neplanificate. Ca urmare a verificărilor, au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale principale, din care un avertisment și opt amenzi în valoare totală de 252.500 lei și o sancțiune complementară de suspendare a activității. De asemenea, s-au înaintat două sesizări penale către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, pentru cercetări sub aspectul săvârșirii unor fapte penale prevăzute de acte normative din domeniul protecției mediului.


De asemenea, instituția a formulat o sesizare penală împotriva Serviciului Local de Salubrizare Cogealac pentru eliminarea, deținerea și păstrarea deșeurilor înafara spațiilor autorizate, în cantități mari și cu potențial risc asupra mediului și sănătății populației. Prin controalele pe care le-au efectuat, inspectorii Gărzii de Mediu au constatat că serviciul de salubrizare a colectat deșeurile menajere de la populație și le-a depozitat pe un amplasament neautorizat din localitatea Cogealac, pe o perioadă îndelungată de timp. Acestea nu au fost transportate la un depozit autorizat, în vederea eliminării prin depozitare. Astfel, au fost încălcate prevederile OUG nr.92/2021 privind regimul deșeurilor.


Urmare a controlului realizat la stația de epurare din Cogealac și a constatărilor efectuate pe amplasament, s-a înaintat o sesizare penală pentru încălcarea prevederilor Legii apelor nr.107/1996 și ale OUG nr.195/2005 privind protecția mediului. De asemenea, Societatea Gospodărie Apă Canal și Salubritate Cogealac a evacuat ape uzate neepurate direct în pârâul Cogealac care se varsă în Lacul Nuntași, aflat în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării.


Opt controale au fost planificate și la societăți incluse în Planul anual de controale și au fost verificate trei amplasamente unde se exploatează instalații clasificate SEVESO, în care sunt implicate substanțe periculoase și prezintă pericol de accident major.


Totodată, au fost continuate verificările la amplasamentele unde s-au identificat depozitări ilegale de deșeuri, realizându-se controale la unitățile administrativ-teritoriale următoarele Mircea Vodă, Mihail Kogălniceanu, Eforie și Lumina. Pentru eliminarea deșeurilor și salubrizarea amplasamentelor, s-au fixat câteva măsuri cu termen de maxim o lună.


Urmare a controlului efectuat la depozitul de deșeuri inerte din Ovidiu, operatorul depozitului a fost sancționat cu amendă în valoare de 100.000 lei pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu. Este vorba despre: neasigurarea împrejmuirii totale a depozitului, neluarea măsurilor de igienizare a incintei, recepția deșeurilor fără efectuarea controlului calitativ și descărcarea deșeurilor direct în celulă, înregistrarea incompletă a cantităților de deșeuri recepționate, nerespectarea procedurii privind compactarea deșeurilor, nerespectarea în totalitate a cerințelor de monitorizare și raportare a datelor impuse prin autorizația de mediu și nerespectarea OG nr.2/2021 privind depozitarea deșeurilor în ceea ce privește întocmirea proiectului tehnic de închidere și monitorizare postînchidere a depozitului. Pentru remedierea neconformităților constatate, s-a stabilit un termen de 30 de zile, urmând să se efectueze un control de verificare a măsurilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4979 secunde