Judecătorii constănțeni au amânat, ieri, toate dosarele, cu excepția celor cu arestați și a litigiilor de muncă

1829
Judecătorii constănțeni au amânat, ieri, toate dosarele, cu excepția celor cu arestați și a litigiilor de muncă - b73ed4d64cca3fb0e022a0204ec16f4e.jpg
Ieri, la instanțele Judecătoriei, Tribunalului și Curții de Apel Constanța, cu doar câteva excepții, magistrații au amânat procesele, așa cum s-a stabilit în urma Adunărilor Generale ale Judecătorilor de la nivelul fiecărei instanțe în parte.
Astfel, ieri, de exemplu, la Tribunalul Constanța, secția penală, dosarele au fost amânate, judecătorii amintind, la începutul ședințelor de judecată, motivele care i-au determinat să treacă la această modalitate de protest. Nu același lucru s-a întâmplat și în cazul dosarelor în care se află inculpați arestați.
O excepție s-a înregistrat la Curtea de Apel Constanța, unde judecătorul Mihaela Ganea a trecut la judecarea dosarelor privind litigiile de muncă, pe care le avea pe ordinea de zi. Ținând cont că acestea au un regim cu totul special și trebuie soluționate într-un timp mult mai scurt, este de înțeles de ce judecătorul Mihaela Ganea a avut o astfel de poziție.
De altfel, în hotărârea magistraților de la Tribunalul și Curtea de Apel Constanța se menționează că "se recomandă" judecătorilor să treacă la formele de protest respective, dar nu îi și obligă, fiecare în parte decizând cu privire la propriile ședințe de judecată.

Nemulțumiri din cauza suspendării programului la Registratura Judecătoriei
O problemă care a creat nemulțumiri a fost cea de la Registratura Judecătoriei Con-stanța, unde, spre deosebire de celelalte două instanțe, respectiv Tribunal și Curte de Apel, se refuza în continuare primirea de documente.
Avocatul Ionel Hașotti, fost decan al Baroului Constanța și vicepreședinte al Uniunii Na-ționale a Barourilor din România, ne-a declarat: "După cum s-a putut observa, avocații con-stănțeni manifestă înțelegere față de protestul magistraților, apreciază faptul că la nivelul Curții de Apel și al Tribunalului Constanța serviciul public de registratură funcționează, dar consideră că la nivelul Ju-decătoriei Constanța lucrurile nu sunt în ordine, întrucât acest serviciu public a fost suspendat. Registratura este un serviciu public care, printre altele, asigură dată certă pentru conservarea drepturilor substanțiale și procedurale ale cetățenilor, cum sunt termenele de prescripție, de decădere sau pentru exercitarea căilor de atac.
Nu este nici legal și nici moral acceptabil ca justițiabilii să fie îndrumați către serviciile poștale sau de corespondență elec-tronică, ce presupun costuri.
Indiferent ce formă iau pro-testele, serviciile publice de registratură trebuie să fie deschise publicului" - ne-a declarat avocatul Ionel Hașotti.
Ieri după-amiază, conducerile instanțelor au luat la cunoștință despre nemulțumirea avocaților și justițiabililor, astfel că judecătorul Vasile Cosac Cărbune, proaspătul președinte de la Tribunalul Constanța, ne-a declarat că, începând de astăzi, serviciul de registratură va funcționa.
vvv
Amintim că, în săptămâna 1 - 6 septembrie 2009, ședințele de judecată au fost suspendate timp de două ore, fiecare complet stabilind intervalul orar prin anunțare pe lista de ședință, iar în perioada 7 - 13 septembrie 2009 vor fi amânate toate cauzele cu excepția măsurilor preventive. În cazul în care problemele din justiție nu vor fi rezolvate, la finele săptămânii ar trebui să aibă loc alte adunări generale ale judecătorilor, în care să se stabilească ce măsuri se vor lua începând de săptămâna viitoare.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, ieri după-amiază că Guvernul a rezolvat pro-blemele magistraților care țin de subfinanțarea sistemului și de nivelul salarizării, prin rectificarea bugetară și pro-iectul legii salarizării.
În consecință, ministrul a solicitat magistraților să își reia activitatea normală.
Executivul a decis să majoreze semnificativ coe-ficienții magistraților în grila Legii unice de salarizare, creșterile fiind cuprinse între 0,15 și 1,65 salarii minime, la care se adaugă și sporuri consistente, potrivit formei finale a Legii pe care guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3573 secunde