Maistru militar din Constanța, indispensabil într-un război electronic

717
Maistru militar din Constanța, indispensabil într-un război electronic - fondrazboielectronic2-1620143252.jpg

Articole de la același autor

Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale îl are în colectivul său pe unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul exploatării tehnicii în războiul electronic. Maistrul militar principal Cristian Roșiu a făcut parte din echipajul care a preluat fregata „Regele Ferdinand”, când a intrat în dotarea Forțelor Navale, iar astăzi îi învață pe viitorii maiștri militari despre utilitatea undelor electromagnetice.

Războiul poate fi dus, în ziua de astăzi, pe toate planurile, nu doar pe câmpul de luptă, cu pușca în mână. Drept pentru care și militarii se perfecționează în toate domeniile. Una dintre formele în care poate fi purtat conflictul este războiul electronic.

„Acesta reprezintă orice acțiune militară care implică folosirea energiei electromagnetice, pentru controlul spectrului electromagnetic sau atacul inamicului, conform definiției pe care i-o dă dicționarul NATO. Pe larg, noțiunea de război electronic poate fi definită ca un ansamblu al acțiunilor militare, ce implică utilizarea undelor electromagnetice pentru a determina, exploata, contracara, reduce și preveni acțiunile ostile în spațiul electromagnetic, precum și măsurile care asigură desfășurarea în siguranță a acțiunilor trupelor proprii și/sau aliate”, au arătat reprezentanții Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale.

Războiul electronic poate fi aplicat din aer, mare, uscat sau în spațiu, prin sisteme cu echipaj și fără echipaj și poate viza oameni, comunicare, radare, sau alte active (militare și civile).

Un veritabil specialist în exploatarea tehnicii într-un război electronic, de la bordul navelor de luptă, este maistrul militar principal Cristian Roșiu. Absolvent al promoției 1993 a Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, specialitatea Electronică și Automatică, și-a început cariera militară la bordul corvetei „Vam. Eugeniu Roșca”. Din 1993 până în 2004, maistrul Roșiu a participat la numeroase misiuni cu această navă. Prima misiune internațională la care corveta 263 a luat parte a fost în 1998 – Cooperative Partner în cadrul Parteneriatului pentru Pace, sub egida NATO. La acea vreme, maistrul militar principal Roșiu avea funcția de comandant grup radiolocație. În 2004 a mers să-și perfecționeze cunoștințele în Marea Britanie, la Cursul de întreținere și exploatare echipament de război electronic la bordul fregatelor tip T22. Timp de șase luni a rămas pe teritoriul Regatului Unit, unde a efectuat cursuri de pregătire în vederea preluării și aducerii în țară a fregatei F221 „Regele Ferdinand”.

Este unul dintre membrii primului echipaj al acestei nave după ce ea a intrat în dotarea Forțelor Navale Române. A rămas la bordul fregatei până în 2011, timp în care a luat parte la numeroase misiuni NATO și exerciții, fapt care i-a determinat perfecționarea.

Maistrul militar principal Cristian Roșiu este veteran al Armatei Române și a obținut Medalia NATO. Din 2011 este instructor în cadrul Catedrei de Electronică și Informatică de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, unde le predă viitorilor tehnicieni din Marina Militară noțiuni de război electronic, caracteristici ale sistemelor de război electronic, precum și noțiuni de electronică aplicată. Totodată, în continuare oferă asistență pentru mentenanța radarelor de navigație și de luptă de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, când este solicitat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3283 secunde