Măsuri pentru a combate fenomenul "graffiti"! Amenzile au crescut de 12 ori!

1209

Articole de la același autor

Autoritățile le-au pus gând rău tinerilor cu valențe de artiști stradali care umplu pereții imobilelor de graffiti. Începând cu data de 24 august, cei depistați că pictează sau scriu pe pereți vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei și vor fi obligați să-și șteargă operele.





Pereții imobilelor din Constanța sunt plini de graffiti. Fenomenul care în urmă cu zeci de ani a pornit ca o formă de artă cu scopuri politice a ajuns, în prezent, o formă de vandalism în toată regula, atât în orașul de la malul mării, precum în toate localitățile. Cel puțin la nivelul municipiului nostru, polițiștii locali și-au făcut un scop din a depista și trage la răspundere tinerii cu valențe de „artiști stradali”. De dată recentă, polițiștii locali au depistat un minor care era „înarmat” cu un spray cu vopsea roșie și desena pe pereții Podului Butelii. Dar sancțiunile aplicate de reprezentanții autorităților nu aveau darul de a-i speria pe autorii acestor opere stradale – mai mult sau mai puțin de artă!

Prin urmare, legiuitorii au decis să înăsprească sancțiunile. Zilele trecute, a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 260/2022 care modifică și completează Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Noile reglementări vor intra în vigoare de pe 24 august, iar de la acea dată, sancțiunile vor crește cu până de 12 ori față de cuantumul actual. Astfel, vor fi sancționate „imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, prin orice mijloace, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, precum și deteriorarea prin orice mijloc a acestora” cu amendă de la 3.000 la 6.000 de lei – prin comparație, în prezent amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei. Totodată, potrivit legislației, „sunt supuse confiscării bunurile care au servit la săvârșirea contravențiilor, dacă sunt ale contravenientului, precum și bunurile dobândite prin săvârșirea contravențiilor, dacă nu sunt restituite persoanei vătămate”.



Mai mult, pe lângă amendă, contravenientul cu valențe de artist va fi obligat să șteargă desenele, pentru redarea stării inițiale a bunului scris, pictat sau deteriorat, în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care a fost depistat. În cazul în care nu se conformează, autoritatea locală va efectua lucrarea de reparație, dar o va imputa autorului sau părinților acestora, dacă este vorba despre minori.

Prin această măsură, autoritățile speră să se reducă fenomenul „graffiti”, care a pus stăpânire pe zonele urbane, în prezent nefiind practic clădire care să nu poartă însemnele acestuia.



Reamintim că Poliția Locală Constanța face apel la cetățenii care constată astfel de fenomene antisociale să apeleze cu încredere Direcția Generală Poliția Locală la numerele de telefon: 0241/484.205 - Dispecerat sau 0341/922.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.1518 secunde