Şoferii de taxi şi transport în comun, luaţi la bani mărunţi de poliţiştii din Constanţa! "Fiţi cu ochii în patru, nu vă lăsaţi păcăliţi!"

590
Direcţia Generală Poliţia Locală Constanţa a organizat şi desfăşurat săptămâna aceasta o acţiune ce a vizat identificarea conducătorilor auto care nu respectă prevederile legale în domeniul transportului în regim de taxi şi serviciului regulat de transport public de călători.


Poliţiştii locali cu atribuţii în domeniul circulatiei pe drumurile publice au aplicat 43 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 31.800 lei.


Printre cele mai frecvente abateri de la normele legale au fost: lipsa avizului de traseu şi autorizaţiei de folosire a tramei stradale, lipsa aviz cap de linie, lipsa ecusonului, înscrisuri neconforme, lipsa listei de preţuri, dar şi opririle şi staţionările neregulamentare.

Nu vă bazaţi numai pe poliţişti. Fiţi şi voi atenţi!

Deşi poliţiştii locali se află în permanenţă în stradă, tocmai pentru a preîntâmpina evenimente nedorite, atât turiştii, cât şi constănţenii trebuie să respecte câteva sfaturi elementare.
 

„În primul rând, trebuie să alegeţi doar maşinile inscripţionate corespunzător, să verificaţi preţurile afişate pe portiere, apoi, odată urcaţi, să vedeţi dacă ele coincid cu lista de preţuri care ar trebui să fie ştampilată şi afişată la loc vizibil. Apoi, dacă şoferul nu face acest lucru din propria iniţiativă, să îi cereţi să pornească aparatul de taxat.”, este apelul autorităţilor constănţene.

Iată ce obligaţii au şoferii de taxi, atunci când vă transportă

În acelaşi context, şoferii de taxi trebuie să respecte mai multe reguli prevăzute în Legea 38/2003. Printre acestea se numără: să aibă ţinuta corespunzătoare, un comportament civilizat în relaţia cu clientul; să deţină certificatul de atestare a pregătirii profesionale valabil; să nu refuze clientul în efectuarea unei curse în interiorul localităţii şi să respecte solicitările legale ale acestuia; să oprească pe traseu la semnul clientului, când se află în poziţia de operare „Liber”, cu excepţia cazului când se deplasează să preia un client la comanda dispeceratului sau când condiţiile de trafic nu permit această manevră; să elibereze bonul clientului la finalul cursei, pe baza căruia va încasa contravaloarea prestaţiei efectuate; să nu pretindă ca plată pentru prestaţia efectuată decât suma prevăzută pe bon. 
De asemenea, ei mai au obligaţia de a nu transporta clienţi în stare avansată de ebrietate. În completare, taximetristul trebuie să transporte clientul la destinaţie pe traseul optim sau pe traseul solicitat ori convenit cu acesta; să transporte bagajele clienţilor, în cazul transportului de persoane, în limitele spaţiului disponibil pentru acestea, fără perceperea de tarife suplimentare; să nu transporte clienţi pe bancheta din faţă decât în cazul în care îi atenţionează, în prealabil, că au obligaţia să poarte centura de siguranţă; să nu fumeze şi să nu utilizeze mijloace audio/video fără acordul clientului.
 

„În cazul în care sesizaţi astfel de fapte vă rugăm să sesizaţi imediat dispeceratul Direcţiei Generale Poliţia Locală Constanţa la numerele de telefon 0241.484.205 şi 0341/922 sau la adresa de mail politia.locala@primaria-constanta.ro.”, mai spun autorităţile.Pagina a fost generata in 0.3161 secunde