Nu uitați să aprindeți farurile! Luminile de întâlnire devin obligatorii pe toate drumurile publice

901
Nu uitați să aprindeți farurile! Luminile de întâlnire devin obligatorii pe toate drumurile publice - x-nu-uitati-sa-aprindeti-faruril-1686642270.jpg
Legea care îi obligă pe șoferii români să folosească luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice, a fost promulgată.


Astfel, şoferii vor fi obligați să folosească pe timpul zilei luminile de întâlnire pe toate categoriile de drum, nu numai pe autostrăzi sau drumuri naționale europene.


După cum bine știm, în România, șoferii aveau obligația de a folosi faza scurtă pe autostrăzi și pe drumurile naționale europene. De acum, conducătorii de autovehicule vor trebui să folosească luminile de întâlnire pe toate sectoarele de drum public, se arată în materialul publicat de Profit.ro.


Inițial, proiectul prevedea extinderea utilizării luminilor de întâlnire sau luminilor pentru circulația diurnă doar pentru drumurile naționale (DN). În Parlament, proiectul a fost respins de senatori în 2020, dar după ce Guvernul a transmis aleșilor că susține inițiativa, a fost avizat anul trecut, în luna octombrie, în comisia pentru transporturi, cu propunerea de a fi adoptat. Ulterior, celelalte comisii care întocmesc raportul de adoptare a proiectului au decis să extindă și mai mult prevederile acestuia. Astfel, s-a ajuns la forma de acum, care prevede ca șoferii să folosească luminile de întâlnire sau pe cele diurne pe toate categoriile de drum public din România.


În luna februarie a acestui an, comisia pentru industrii a amendat proiectul stabilind că șoferii vor avea obligația de a folosi în timpul zilei luminile de întâlnire și pe drumurile naționale și județene, nu doar pe autostrăzi sau drumuri naționale europene.
Apoi, în luna aprilie, comisia pentru apărare a amendat proiectul și a prevăzut că „în circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.


Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 12 iunie, prin decret, proiectul pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.


În general, legile sunt publicate în Monitorul Oficial în decursul a una, două zile după ce acestea au fost promulgate, ele devenind obligatorii la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.


Șoferii care nu respectă această lege riscă să fie sancționați cu o amendă și două puncte de penalizare.
Punctul de amendă a fost înghețat în 2023 la nivelul de 145 de lei.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.789 secunde