Pandemia a golit vistieria Penitenciarului Poarta Albă! Cu cât au scăzut veniturile din munca prestată de deținuți în exterior

1473
Pandemia a golit vistieria Penitenciarului Poarta Albă! Cu cât au scăzut veniturile din munca prestată de deținuți în exterior - fonddetinutibanireabilitare1-1652983514.jpg

Articole de la același autor

Veniturile obținute de Penitenciarul Poarta Albă prin munca prestată de deținuți în afara unității au scăzut cu 75% în anii pandemiei. În prezent, sunt încheiate zece contracte de prestări servicii. Aceste activități sunt doar o parte din demersurile în vederea reintegrării în societate a persoanelor lipsite de libertate.

Reintegrarea socială a persoanelor deținute în cadrul Penitenciarului Constanța – Poarta Albă constituie o parte importantă a activității desfășurate de angajații unității de deținere. Activitățile desfășurate în scopul reintegrării sociale presupun implicare în diverse munci, în interiorul sau în exteriorul penitenciarului, urmarea cursurilor școlare sau a unor cursuri de pregătire profesională.

Anii pandemiei de coronavirus au afectat scoaterea la muncă a persoanelor private de libertate în afara unității de deținere. Ceea ce a însemnat, de asemenea, și reducerea considerabilă a veniturilor obținute din această sursă. „Raportat la anul 2019, veniturile din prestări servicii cu forță de muncă specială a Penitenciarului Constanța – Poarta Albă au scăzut cu un procent de aproximativ 75%”, a precizat pentru „Cuget Liber“ comisarul șef de penitenciare Roxana Ioniță, directorul Penitenciarului Constanța – Poarta Albă.

„Cei doi ani de pandemie au avut un impact semnificativ asupra muncii prestate de persoanele private de libertate, astfel că în martie 2020 activitatea de prestări servicii pentru beneficiarii externi a fost suspendată, producând o scădere semnificativă a veniturilor proprii ale unității.

În luna mai 2020 activitățile productive ale deținuților au fost reluate atât în interiorul, cât și în exteriorul locului de deținere cu condiția renegocierii contractelor încheiate cu beneficiarii externi, în sensul includerii unor clauze privind măsurile de protecție necesare, a echipamentelor individuale de protecție care trebuie asigurate de beneficiar, precum și limitările accesului persoanelor civile pe punctul de lucru.

În luna iulie 2020 activitățile productive ale deținuților au fost din nou suspendate conform deciziei directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, excepție făcând punctele de lucru ce au avut ca obiect ambalarea pachetelor cu ajutoare alimentare pentru sinistrați/persoanele aflate la nevoie, aceste activități fiind reluate în luna iunie 2021”, a adăugat reprezentantul penitenciarului.

Cât privește veniturile realizate în ultimii ani din munca prestată de deținuți, acestea au scăzut considerabil. Dacă în 2019 au fost obținuți 3.069.711,07 lei fără TVA, în 2020 s-au făcut 547.426,86 lei fără TVA, iar în 2021 au crescut la 848.124,50 lei fără TVA. „Cu referire la situația post-pandemică, în prezent sunt încheiate un număr de zece contracte de prestări servicii în baza cărora au fost planificate la muncă cu plată un număr de 153 de persoane private de libertate și un număr de 173 de persoane private de libertate la activități lucrative neremunerate în interesul locului de deținere. De la începutul anului 2022 și până la data de 31.03.2022, veniturile realizate de persoanele private de libertate au fost în valoare de 227.640,30 lei fără TVA”, a precizat comisarul șef de poliție penitenciară Roxana Ioniță.



Cursuri de legumicultor și lucrător finisor în construcții pentru 42 deținuți


În ceea ce privește cursurile școlare, în Penitenciarul Constanța Poarta Albă se desfășoară cursuri școlare în regim „A doua șansă”, în colaborare cu Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Albatros Constanța. „La momentul de față urmează cursuri școlare de învățământ primar 19 persoane private de libertate și învățământ secundar – inferior 21 de persoane private de libertate. Acestea se desfășoară în cadrul sălilor de clasă amenajate special în acest scop”, a declarat director Roxana Ioniță.

Tot în scopul reintegrării sociale, „în anul 2022 sunt planificate să se desfășoare în cadrul proiectului cu finanțare externă 4NORM-ality două cursuri de formare profesională în meseriile de legumicultor și lucrător finisor în construcții, în cadrul cărora vor fi instruite într-o meserie 42 persoane private de libertate. De asemenea, lunar au loc activități de consiliere și mediere a muncii susținute de un reprezentant al AJOFM Constanța”, a adăugat conducerea unității de detenție.

„Principiul normalității” în trei penitenciare, printre care și cel de la Poarta Albă

În același scop al reabilitării persoanelor deținute, Penitenciarul Poarta Albă este partener în proiectul 4NORM-ality - Îmbunătățirea serviciilor corecționale din România prin implementarea principiului normalității. Proiectul este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014 – 2021, Program Justiție, care are o valoarea de 5.000.000 euro, iar perioada de implementare fiind 23.07.2019 - 23.07.2023.

„Proiectul își propune să introducă principiul normalității în centrul activităților desfășurate cu deținuții din trei penitenciare românești (Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, Penitenciarul Craiova și Penitenciarul Ploiești), pentru a crește șansele de reinserție socială a acestora. Principiul normalității în sistemul corecțional presupune ca deținuților să li se asigure, pe cât posibil, condițiile pe care aceștia le-ar avea în viața lor obișnuită, dincolo de zidurile închisorii”, a mai precizat Roxana Ioniță.

Programul zilnic al deținuților va fi, pe cât posibil, similar cu cel pe care l-ar avea în libertate, respectiv va include activități de muncă, de educație, cursuri de calificare dar și timp liber. Personalul din Penitenciarul Constanța-Poarta Albă (preponderent din secția exterioară Valu lui Traian) și din Serviciul de Probațiune Constanța va fi instruit să pună în aplicare principiul normalității în munca zilnică cu deținuții și să îi pregătească pentru liberare. În acest sens, polițiștii de penitenciare și consilierii de probațiune vor participa la cursuri din domenii legate de programul de responsabilizare a deținuților, cum ar fi: consiliere, asistență socială, tehnici de comunicare, metode de soluționare a conflictelor.

O clădire cu 80 de noi locuri de cazare, în conformitate cu standardele Consiliului Europei, va fi construită la secția exterioară de la Valu lui Traian a Penitenciarului Constanța-Poarta Albă, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de detenție.

Tot în cadrul secției exterioare Valu lui Traian, vor fi construite sere unde deținuții pot lucra și pot învăța o meserie în domeniul agriculturii, pentru a-și crește șansele de angajare și reinserție după momentul liberării. O nouă clădire va fi ridicată la Penitenciarul Constanța-Poarta Albă ce va deservi activităților comune ale personalului Serviciului de Probațiune Constanța și ale polițiștilor de penitenciare, în special în dezvoltarea de programe speciale pentru pregătirea deținuților pentru liberare, dar și de reintegrare socială adresate persoanelor care execută măsuri alternative detenției.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3521 secunde