Investiții majore la Penitenciarul Poarta Albă! Vor fi refăcute clădirile arse în incendii și construite noi pavilioane!

1212

Articole de la același autor

O serie de investiții, îndelung așteptate, vor fi realizate în perioada următoare la Penitenciarul Constanța - Poarta Albă. Un proiect privind construirea unui nou pavilion, cu 300 de locuri de deținere, a fost înaintat către Compania Națională de Investiții, un altul pentru extinderea a două secții de deținere este în stadiul de actualizare a documentației, iar alte proiecte, inclusiv pentru refacerea unor clădiri distruse de incendii în anii 2008 și 2015, sunt avute în vedere pentru a fi demarate în viitorul apropiat. Despre toate acestea a vorbit pentru „Cuget Liber” comisarul șef de poliție penitenciară Roxana Ioniță, directorul executiv al Penitenciarului Poarta Albă.





Ani la rând, despre Penitenciarul Constanța - Poarta Albă nu s-a scris în cuvinte măgulitoare, atrăgându-se atenția asupra faptului că imobilele în care sunt cazați deținuții, dar și cele în care își desfășoară activitatea polițiștii de penitenciare au nevoie de investiții majore. Majoritatea clădirilor aflate în administrarea unității de deținere au fost construite în 1949, pe fondul organizării de șantier pentru Canalul Dunăre - Marea Neagră, pe când în locul respectiv era lagăr de deținuți politici. Sunt din chirpic și, din toate punctele de vedere, prezintă acum numai inconveniențe. De altfel, inclusiv anul acesta, la începutul lunii martie, la întrunirea Consiliului Federativ al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, la care au participat și reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, s-a supus atenției nevoia stringentă de investiții la Poarta Albă.

Proiect de amploare la Secția exterioară Valu lui Traian

Și astfel roțile s-au pus în mișcare de ceva vreme, iar mai multe proiecte care au drept scop îmbunătățirea condițiilor din acest penitenciar sunt în derulare, a arătat pentru „Cuget Liber” comisarul șef de poliție penitenciară Roxana Ioniță, directorul executiv al Penitenciarului Poarta Albă. Despre unele proiecte cetățenii au mai fost informați până în prezent – de exemplu, despre Complexul Corecțional de la Secția exterioară Valu lui Traian, unde vor fi un pavilion de deținere, un pavilion multifuncțional și o seră. Altele însă sunt o noutate, iar reprezentanții penitenciarului speră să devină realitate cât de curând.

„Administrația Penitenciarului Constanța – Poarta Albă a depus și depune toate diligențele necesare asigurării unor condiții cât mai bune de detenție. Pentru Secția IV-V suntem în faza de actualizare a studiului de fezabilitate, iar având în vedere complexitatea lucrării, termenul de obținere a avizelor este iulie 2022. Investiția reprezintă consolidarea și extinderea clădirilor actuale, rezultând atât creșterea capacității de cazare la minimum 363 deținuți custodiați, cât și cu respectarea în totalitate a cerințelor legale. În ceea ce privește Complexul Corecțional de la Secția exterioară Valu lui Traian, investiția face parte din proiectul 4Norm-ality, proiect în care Penitenciarul Constanța - Poarta Albă are calitatea de partener. Proiectul predefinit 4Norm-ality are ca obiectiv îmbunătățirea executării pedepselor privative de libertate din penitenciare, prin aplicarea principiului normalității. Proiectul va adapta și va implementa bunele practici și experiența norvegiană cu privire la principiul normalității, prin care se dorește ca viața carcerală să fie cât mai apropiată de cea din afară, pentru o mai bună tranziție a reintegrării.

Obiectivul general al proiectului se referă la îmbunătățirea capacității serviciilor corecționale prin furnizarea de servicii de reintegrare persoanelor condamnate (deținuți, persoane condamnate sub supravegherea serviciilor de probațiune şi foști deținuți), focalizate pe implementarea serviciilor corecționale «seamless» şi dezvoltarea capacității umane.



Proiectul cuprinde pe partea de investiții trei obiective, astfel: pavilion detenţie cu regim semideschis de 80 locuri, un pavilion multifuncțional (va fi utilizat atât de Penitenciarul Constanța - Poarta Albă - Secția exterioară Valu lui Traian, cât și de Serviciul de Probațiune) și o seră de 240 mp, unde persoanele private de libertate vor efectua activități de autogospodărire”, a declarat comisar șef de poliție penitenciară Roxana Ioniță. În cazul acestui proiect, studiul de fezabilitate a fost recepționat în 2020, în august 2021 a fost încheiat contractul de proiectare, iar termenul pentru obținerea avizelor este iulie 2022.

Proiect pentru pavilion nou, de 300 de locuri, în atenția CNI

Lucrările care vor avea loc la penitenciar nu se termină aici însă. Anul acesta urmează ca Secția exterioară Valu lui Traian să fie racordată la rețeaua de gaze naturale. Mai mult, a fost depusă în atenția Companiei Naționale de Investiții documentația pentru construirea unui nou pavilion de deținere, pentru 300 de locuri. „Obiectivul reprezintă o investiție nouă, care constă în construcția unui pavilion de 300 de locuri de deținere, respectând în totalitate cerințele Ordinului 2772/C/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate. În anul 2021 a fost recepționat studiul de fezabilitate, iar în data de 22.10.2021 proiectul a fost înaintat către Compania Națională de Investiții”, a mai afirmat director Roxana Ioniță.

„De asemenea, în cursul anului 2021, în vederea îmbunătățirii condițiilor de detenție, au fost achiziționate echipamente cu montaj în cadrul centralei termice (schimbare cazane de aburi de joasă presiune, pentru furnizarea apei calde secțiilor de deținere. Investiția a fost în valoare de 570.406,79 lei cu TVA și a fost recepționată în data de 20.12.2021. Având în vedere frecventele defecțiuni ale rețelei conductelor din cauza vechimii lor, în perioada septembrie - noiembrie 2021, a fost contractată și executată lucrarea de reparații și înlocuire traseu conducte apă caldă și încălzire pe două trasee din interiorul Penitenciarului Constanța - Poarta Albă, care deservesc blocul alimentar, secțiile 4, 5 și 6 ”, ne-a mai declarat directorul executiv.



Planuri pentru refacerea unor clădiri distruse de incendii, în 2008 și 2015

Lista investițiilor continuă, căci conducerea unității de deținere are în plan și alte proiecte, printre care și refacerea unor clădiri care au fost distruse în incendii, în 2008 și 2015. „Avem în vedere actualizarea cadastrului – o investiție de 155.000 de lei cu TVA, documentația de atribuire este în curs de elaborare, termenul de implementare fiind 30 octombrie 2022. La Secția EVT 4 se dorește refacerea imobilului care a ars în incendiul din 2008. Documentația, respectiv nota conceptuală și tema de proiectare, a fost înaintată către Administrația Națională a Penitenciarelor. De asemenea, se dorește refacerea imobilului care a ars în incendiul din 2015, de pe Secția EVT 8. Și în acest caz documentația a fost înaintată către ANP. Se întocmește documentația în vederea demolării unor clădiri, pe Secția 3, la secțiile 1 și 2 de la Valu lui Traian vor fi realizate lucrări de refacere și înlocuire atât la interior, cât și la exterior”, a mai precizat Roxana Ioniță. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4578 secunde