Pasiunea pentru marină, transmisă de la bunic la nepot: „Cascheta asta e la fel de grea cum mi-o amintesc!”

419
Pasiunea pentru marină, transmisă de la bunic la nepot: „Cascheta asta e la fel de grea cum mi-o amintesc!” - povesteveteran-1627928624.jpg

Articole de la același autor

Pasiunea pentru cariera militară se moștenește, iar un exemplu elocvent în acest sens l-au oferit un bunic și nepotul său, din Constanța. Hristu Roșca are 83 de ani și a servit patria în ținuta de maistru militar de marină. Cinci dintre anii în uniforma militară i-a petrecut făcând parte din colectivul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Zilele trecute, a trecut din nou pragul școlii, pentru a-i fi alături nepotului său, maistru militar clasa a V-a Cristian Gîrțu Sotir, pentru a-i fi alături în ziua în care a primit primul grad militar din carieră.

„A fost încadrat cinci ani în efectivul de cadre al Școlii Militare de Maiștri Militari de Marină, iar când a pășit din nou în curtea unității și-a adus aminte cu drag de clipele petrecute aici. Sunt mândru să am un așa bunic, un exemplu de masculinitate, iubire, respect și demnitate în familie. Un bărbat care își păstrează intactă forța de altădată și care a făcut efortul de a veni de la kilometri depărtare doar pentru a-și vedea nepotul în momentul absolvirii, alături de restul familiei”, a afirmat Cristian Gîrțu despre bunicul său.

Ajuns la o vârstă venerabilă, lui Hristu Roșca i-a fost aproape imposibil să își ascundă emoția. După ceremonie, și-a felicitat nepotul și i-a cerut să-l lase să mai probeze o dată cascheta de maistru militar: „Vreau să văd dacă e la fel de grea cum mi-o amintesc. Da, e la fel de grea”. În cuvintele bunicului de 83 de ani se ascunde însăși substanța imensei responsabilități pe care tânărul maistru militar o va purta de acum până la sfârșitul carierei.

Bunicul i-a fost întotdeauna model și l-a inspirat în alegerea carierei. În 2019, la depunerea Jurământului Militar, maistrul militar clasa a V-a Cristian Gîrțu Sotir a rostit fiecare cuvânt cu gândul la bunicul ce-l urmărea cu privirea din public și și-a asumat întregul legământ ca pe o promisiune făcută moștenirii primite de la bunicul său. Ce a început Hristu Roșca în urmă cu zeci de ani, idealurile care l-au făcut să îmbrace haina militară, toate aparțin acum nepotului la început de drum.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4112 secunde