Scrisoare deschisă către parlamentarii Constanței

"Pensiile militarilor nu au ce căuta în PNRR. Discriminarea a atins apogeul suportabilității"

3391
4

Articole de la același autor

În urmă cu câteva zile, proiectul legii pensiilor speciale a intrat în procesul de legiferare, la Senat, urmând să fie supus atenției comisiilor din cadrul structurii parlamentare. Printr-o scrisoare deschisă adresată parlamentarilor de Constanța, reprezentanții Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) Constanța atrag atenția asupra nedreptății ce li se va face militarilor și polițiștilor, atât celor în activitate, cât și celor din rezervă și retragere, dacă proiectul de lege privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu va fi adoptat.

În cadrul scrisorii deschise, comandorul (r) Ilie Truță, președintele SCMD filiala Constanța și vicepreședinte responsabil cu zona de Sud Est în Comitetul Director al SCMD, vine în susținerea nevoii de excludere a proiectului de modificare cu numeroase argumente juridice.

„Din punct de vedere constituțional, ministrul Finanțelor Publice și ministrul Muncii nu au drept de inițiativă legislativă asupra pensiilor rezerviștilor, deoarece aceștia nu au avut dreptul la contracte de muncă normată la 8 ore (Constituția României, art. 42), încheind cu angajatorul (statul) contracte de prestare a activității de militar/polițist la ordin, 24/ 24 ore. Toate contribuțiile din brut și net ale rezerviștilor, inclusiv pentru pensii, s-au dus direct la bugetul de stat și nu la bugetul de asigurări sociale. Pe cale de consecință, pensiile militare (nefiind plătite de Casa Națională de Pensii din bugetul amintit, ci de casele sectoriale din bugetele ministerelor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională - SAOPSN) nu au ce căuta în PNRR și în calculul privind pragul de 9,4 %”, se arată în scrisoarea deschisă.



Riscul pierderii vieții și renunțarea la drepturile civile, luate în calcul la stabilirea soldelor


„Soldele/salariile, precum și soldele de rezerviști (pensiile) sunt stabilite ținând cont de compensarea riscului pierderii vieții, de renunțarea la drepturile civile (dreptul de a fi ales, libera deplasare, libera comunicare etc.) și a pedepselor, diferite de civili, în cazul de neexecutare a obligațiilor de serviciu (arest la pace și glonțul la război). Așa cum a recunoscut și Banca Mondială, nicio pensie militară nu depășește nu doar salariul avut, adică 100% , acestea fiind calculate deja să nu depășească 85% din doar cuantumul soldei funcției de bază, iar indicele de calcul nu este de 80% ci de 65%. În prezent, în calculul pensiei militare sunt băgate deja, ilegal, pensia privată (contribuția din Net la Pilonul doi), precum și Ordinul Meritul Militar. În plus, grupele de muncă au dispărut datorită plafonului scăzut și a faptului că tot ceea ce trece de 35 ani vechime nu se mai cuantifică în bani. Toate meseriile din viața civilă (de la muncitor de înaltă calificare, la medic, inginer, profesor și pilot) se practică și în uniformă, astfel că militarul/polițistul practică două meserii în același timp, 24/ 24 ore, dar este plătit pentru una singură, respectiv aceea de militar/ polițist. În mod abuziv și neconstituțional, Legea nr. 223/2015, a pensiilor militare de stat, a fost practic desființată, chiar dinaintea momentului intrării ei în vigoare, prin mai multe ordonanțe de urgență (ordonanțe care, niciuna, nu-și justificau din punct de vedere legal... urgența), începând cu OUG nr. 57/2015 și culminând cu recenta ordonanță «Trenulețul»”, a mai adăugat comandor (r) Ilie Truță.


„Acordați atenția cuvenită problemelor sesizate de pensionarii și rezerviștii militari”

Cadrul militar constănțean a mai subliniat că prin adoptarea acestui proiect se face o nouă discriminare a militarilor. „Vă aducem la cunoștință faptul că discriminarea noastră (inclusiv prin neacordarea aceluiași procent, ca și civililor, din rata inflației, precum și impunerea, în mod neconstituțional, la plata CASS-ului, în condițiile în care avem gratuitatea tratamentului medical conform contractelor de prestare a activităților noastre și legilor-statut ale militarilor și polițiștilor) a atins apogeul suportabilității!!

Ca atare, vă solicităm respectuos, dar în mod imperios să acordați atenția cuvenită asupra problemelor sesizate de către toate organizațiile sindicale, precum și structurile asociative ale pensionarilor și rezerviștilor militari, în vederea înlăturării definitive a inechităților și discriminărilor în ceea ce privește aplicarea, în integralitate, a legilor în vigoare, cea a salarizării unitare (nr.153/2017) și cea privind pensiile militare de stat ( nr. 223/215)”, se mai subliniază în scrisoarea deschisă.

Menționăm că mai multe organizații sindicale și-au manifestat dorința de a participa la discuțiile din comisii, în momentul în care va fi luat în discuție respectivul proiect. 



Comentează știrea

Ionel Popescu
6 februarie 2023
Maior de roșiori

Cadrele disponibilizate sunt acele cadre militare care pe vremea comunismului au condus plutoanele de recruti la pe ogoarele patriei la depanusat porumb ,cules rosii si struguri sau au atacat la lopata si mistrie Casa Poporului sau Canalul Dunare-M.Neagra. Nu-i acuz ptr ca asa au fost vremurile dar nici pe eroii sa nu faca.Regimurile post decembriste le-a oferit sansa sa iasa la pensie voluntar ,indiferent de varsta sau de anii petrecuti in armata plus ca au primit si compensatii o suma mare de bani ptr acele vremuri .Ce categorie sociala a mai beneficiat de asemenea privilegii?Multi au iesit la varsta de 40-45 la pensie, apoi s-au reprofilat si s-au angajat in alte domenii. Deci si pensie si salariu.Bravo lor! Dar acum ce mai vor? Uite Felix Stroe si Dumitrache au iesit din armata,a intrat in politica si afaceri , sunt milionari si nu se plâng.Ca fosti camarazi ii puteti intreba de reteta succesului.Alt exemplu general (r) Dan Dragoi de la Comvex, la Revolutie avea 36 de ani ,acum este milionar. Il puteti invita la sediul SCMD sa va povesteasca si el reteta succesului si cum sta treaba cu banii in miscare. Ptr cadrele militare care au muncit dupa ce Romania a intrat in NATO si a devenit profesionista ,totul pe baza de contract ,problema soldelor si a pensiilor este o problema. Singurul lucru pe care ar putea sa-l faca statul roman ar fi sa incheie ptr fiecare soldat angajat cate o polita de asigurare de viata si participarea la pilonul 3 de pensii( angajatorul contribuie si el cu o suma).Ar fi niste stimulente ptr a face acest job atractiv. PS. Ptr cei de la SCMD am o intrebare , cu pensiile si beneficiile generalilor de carton făcuți la apelul bocancilor ce facem? Exemple : Cornel Dinu,Ilie Nastase, Anghel Iordanescu,Gabriel Oprea,Neculai Onțanu, Chițac ,actualul primar al urbei ,inaltat la gradul de amiral ,pe ce merite doar Iohanis stie ( o fi un Chester Nimitz al Fortelor Navale si noi nu stim),etc.

C-tin
6 februarie 2023
Erorile neamului vanzator

Are dreptate dl. Popescu! Arnautimea sa-si asigure, prin plata directa din contractul de mercenarii, asigurarea de pensie!!!

braniste george
6 februarie 2023
frecator de menta

la 45 de ani am iesit la pensie si am primit despagubiri de am putut cumpara un apartament cu 3 camere in constanta dupa care m-am angajat civil la o firma de navigatie in port ,am 65 de ani si inca muncesc deoarece cand am fost activ am frecat menta(cu pat si mancare,haine) am si pensie si salariu,trai pe vatrai ,

Comisar(r) Miclovan
6 februarie 2023
Unghie-n gât

Măi Popescule, găozare, ești mai prost ca puiu' de măgar! O să faci icter de-atâta ciudă!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4019 secunde