Percheziții la Constanța cu ajutorul agenților Serviciilor Secrete americane

895
3
Percheziții la Constanța cu ajutorul agenților Serviciilor Secrete americane - perchezitii-1381959308.jpg

Articole de la același autor

Procurorii DIICOT, împreună cu polițiștii au descins, ieri, la 38 de domicilii pe raza a 17 județe, printre care și Constanța, în cadrul unei acțiuni de amploare vizând destructurarea unei grupări infracționale organizate specializată în fraude informatice. Prejudiciul se ridică la peste 2,5 milioane dolari.

Mascați, polițiști, procurori și chiar agenți ai Serviciilor Secrete Americane au fost prezente, ieri, pe raza a 17 județe, inclusiv Con-stanța, pentru percheziții la 38 de domicilii, la locațiile unor persoane fizice care sunt suspectate de acces fără drept la un sistem informatic, modificare de date informatice fără drept, deținere fără drept de date informatice în scopul săvârșirii de infracțiuni, fals informatic, fraudă informatică, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deținere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și înșelăciune, toate în formă continuată.

Acțiunea vizează destructurarea unei grupări infracționale organizate, formată din 13 suspecți care, în perioada 2009-2013, împreună cu alte persoane, cu vârste cuprinse între 19 și 35 de ani, s-au asociat în vederea săvârșirii de infracțiunii informatice prin metoda phishing. 

Metoda "phishing", din nou "la modă"

Grupul infracțional era structurat pe mai multe paliere, în funcție de rolul deținut. Astfel, "liderul" gru-pării, împreună cu alte două persoane, obțineau date de identifi-care ale unor cărți de credit, date ce permit accesul și efectuarea de tranzacții on-line sau electronice. Datele erau obținute prin interceptarea fără drept a unei transmisii de date informatice, activitate ce poate fi efectuată fie prin intermediul unor programe informatice, fie în interiorul unei rețele de sisteme informatice ("phishing"). Alți cinci membri ai grupării, împreună cu alte persoane, aveau rolul de a cumpăra datele de cărți de credit de la "liderul" grupării și de la o altă suspectă, obținute ilegal, pe care ulterior le comercializau la un preț mai mare decât cel de achiziție. 

"Astfel învinuitul T.F.E., liderul grupării împreună cu învinuiții B.G.N. și M.M.D se ocupau cu obținerea datelor de identificare a cărților de credit, (phishing) prin interceptarea fără drept a unei transmisii de date  informatice, activitate care poate fi efectuată fie prin intermediul unor programe informatice de tip keylogger, fie în interiorul unei rețele de sisteme informatice de tip sniffer sau rat prin care se obțin informații confidențiale despre carduri de credit care permit accesul și efectuarea de tranzacții on-line sau electronice. Învinuiții D.M., S.B.C., V.C.L., Z.G.L., respectiv Z.C.V.,  împreună cu alte persoane de pe acest palier aveau rolul de a cumpăra datele de cărți de credit de la învinuitul T.F.E., liderul grupării și de la învinuita B.G.N., obținute în mod injust, pe care ulterior le comercializau  la un preț mai mare decât cel de achiziție", precizează reprezentanții DIICOT.

O altă parte dintre membrii grupării falsificau instrumentele de plată electronică. Acestea erau folosite personal de către suspecți, prin accesarea fără drept a unor sisteme informatice (ATM-uri, cumpărături on-line) sau erau încredințate altor persoane în vederea folosirii lor.

Ultimul palier al grupării infracționale era reprezentat de per-soanele care, în schimbul unor sume modice, foloseau instrumentele de plată electronică falsificate, obținute de la persoanele care le contrafăceau. Sumele sau bunurile obținute erau remise celorlalți membri ai grupării.

Vorbeau cu liderul grupării pe Messenger sau pe Skype

Legătura între membrii grupului infracțional era coordonată de liderul grupării și era realizată on-line prin intermediul aplicațiilor Yahoo Messenger, Skype sau a telefoanelor mobile.

Activitatea infracțională a învinuiților a vizat peste 24 de țări atât din Uniunea Europeană, cât și din afara acesteia.

"Prin activitatea infracțională desfășurată de aceștia se reține că au fost compromise peste 50.000 de date de cărți de credit, prejudiciul fiind estimat până în acest moment la 2.500.000 dolari", explică procurorii DIICOT.

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicate numeroase medii de stocare ale datelor informatice, care urmează a fi expertizate.

Procurorii DIICOT au cooperat, în instrumentarea cauzei, cu United State - Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la București. 

Comentează știrea

FONDURI UE
17 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

AFACEREA TA
17 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:www.crestereaprepelitelor.ro

AFACEREA TA
17 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:www.cultivareaciupercilor.ro

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8058 secunde