Pericolele din jocurile online. Semnal de alarmă tras de polițiștii din Constanța

1142

Articole de la același autor

Polițiștii constănțeni au transmis cadrelor didactice și părinților o serie de aspecte la care să fie atenţi, pentru a preveni gesturile extreme în rândul copiilor cu vârste între 6 și 16 ani.



Încă din toamna lui 2021, agenții de la BNI Washington au transmis polițiștilor din România semnale cu privire la amenințări de sinucidere trasmise în mediul online de adolescenți din țara noastră. Așa cum anunțam în urmă cu puțin timp, de la începutul acestui an, polițiștii constănțeni alături de colegii din întreaga țară au stabilit luarea de măsuri, alături de cadrele didactice, pentru a preveni ca minorii să ajungă la gesturi extreme. În cursul săptămânii trecute, reprezentanții IPJ Constanța au transmis școlilor și ulterior părinților care au copii cu vârste între 6 și 16 ani, înscriși la școlile din Constanța, o serie de atenționări la care să fie atenți părinții și cadrele didactice. Pentru că amenințările din mediul online au venit din partea unor minori care practicau jocuri online, pe platforma ROBLOX, polițiștii atrag atenția factorilor responsabili că trebuie să existe un echilibru între practicarea jocurilor online și alte activități.

Echilibru între jocurile online și alte activități

„Jocurile online reprezintă modalitatea preferată de petrecere a timpului liber de către copilul meu? Da, dar trebuie să îl determin să practice un sport ori să-și direcționeze atenția și către alt tip de activitate care să-l solicite atât fizic, cât și intelectual. Jocul online îi crește creativitatea, spiritul de echipă, îi stimulează învățarea de lucruri și gândirea strategică? Da, dar discut cu el în fiecare zi și îmi poveștește nivelul la care a ajuns, ce puteri are avatarul lui, îi explic că realitatea virtuală nu este realitatea de zi cu zi, că puterile personajelor sunt ireale și că identitatea lui este cea pe care o construim împreună în familie și nu cea pe care o construiește cu persoane pe care nu le cunoaște cu adevărat! Constat că lipsește o parte din banii deținuți pe card, deși personal nu am făcut cumpărături? Verific și se confirmă că au fost utilizați la achiziționarea unor itemi și îi explic diferența între banii economisiți și banii munciți.

Are cearcăne și este obosit? Da, deci trebuie să îi reduc timpul petrecut online, iar dacă este necesar, ne consultăm în vederea valorificării timpului liber într-o altă direcție decât cea preponderent statică”, au transmis polițiștii.

De asemenea, polițiștii spun că și frustrarea copiilor legată de jocurile online trebuie discutată. „Este furios că a pierdut în joc? Îi explic că este normal să fii furios și eu sunt câteodată, dar starea aceasta este trecătoare și la fel ca și avatarul lui, va fi mult mai inspirat la următoarea încercare. Este supărat că administratorul i-a blocat contul? Îi explic că ce este interzis în viață este interzis și în joc, iar greșeala se pedepsește! Să nu uite că doar în joc poate avea mai multe vieți sau poate reîncepe joaca cu alt personaj!”, au mai transmis reprezentanții IPJ Constanța.



Semnale la care trebuie să fie atente cadrele didactice


Totodată, polițiștii au mai atras atenția și cadrelor didactice să fie atente la semnale precum faptul că elevii sunt obosiți în timpul orelor, sunt dezinteresați sau în timpul pauzelor discută în mod repetat despre jocuri online în care personajele mor rapid sau despre dorința lor de a ajunge foarte repede la un nivel avansat al personajului, trecând prin multe vieți.

„Polițiștii reamintesc atât părinților, cât și cadrelor didactice că potrivit Legii 272/2004 privind promovarea și respectarea drepturilor copilului, supravegherea minorului este necesară inclusiv în mediul cybernetic: copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, pornografiei prin internet, precum și a oricărei forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituții de învățământ, internet, mass media, comunitate”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4925 secunde