Pericolul din bradul de Crăciun! Pompierii atrag atenția cum trebuie să fie împodobit!

165
Pericolul din bradul de Crăciun! Pompierii atrag atenția cum trebuie să fie împodobit! - fondreguliimpodobireabradului1-1575967830.jpg

Articole de la același autor

Mai este puțin până la sărbătorile de iarnă, iar constănțenii au început pregătirile: colindă magazinele, în căutarea cadourilor perfecte, și amenajează locuințele pentru o atmosferă festivă. Pompierii atrag atenția că, pentru a preveni incidente neplăcute, care se pot încheia în adevărate tragedii, trebuie respectate anumite reguli când vine vorba despre împodobirea bradului de Crăciun. 


Vine Crăciunul, iar în cele mai multe locuințe este amenajat, zilele acestea, bradul. Fie că este vorba despre un brad artificial sau natural, decorat în culori vesele sau după ultima modă în domeniul decorațiunilor interioare, împodobirea trebuie să respecte anumite reguli de prevenirea și stingerea incendiilor (PSI), au atras atenția reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea". 


Astfel, în ceea ce privește alegerea locului pentru așezarea pomului, se impun următoarele reguli: bradul va fi amplasat astfel încât să nu blocheze căile de acces sau evacuare, departe de sobe, calorifere sau alte surse de încălzire. De asemenea, va fi așezat departe de perdele, draperii sau pereți acoperiți cu hârtie sau țesături, iar sub brad nu vor fi așezate lucruri care se aprind sau ard ușor. 


"La aranjarea pomului de iarnă se va ține cont de următoarele reguli: nu se va monta în suport din lemn, ci se recomandă un vas mare, umplut cu piatră. Vasul sau trepiedul de metal nu va fi mascat cu vată, hârtie colorată sau alte materiale ușor inflamabile. În cazul folosirii unui trepied, acesta va avea dimensiuni mai mari astfel încât să asigure o cât mai bună stabilitate a pomului", au precizat militarii. 


În ceea ce privește iluminarea, constănțenii trebuie să aibă grija ca legăturile și conductoarele să fie bine izolate, iar instalația de iluminat să nu fie lăsată aprinsă în perioadele de timp în care persoanele nu sunt la domiciliu, în camera respectivă sau pe timpul nopții. "Pentru evitarea scurtcircuitelor, ghirlandele luminoase trebuie să aibă contactele perfecte cu sursa de energie. În cazul folosirii unor lumânări sau artificii, acestea se pot plasa numai pe ramurile înalte, astfel încât deasupra flăcării să nu existe ramuri sau ghirlande de hârtie care pot lua foc. Aprinderea lumânărilor și artificiilor se va face numai în prezența unor persoane adulte, care nu vor părăsi camera până ce acestea nu au fost stinse sau au ars complet", au subliniat militarii. 


Și, la fel de important, "decorarea unui pom de iarnă se va face astfel încât ornamentația să fie așezată departe de sursele de incendiu, precum instalația de iluminat, artificii sau lumânări, darurile nu vor fi suspendate în brad, ci așezate la baza lui, iar persoanele care fumează nu se vor apropia de brad cu țigara aprinsă, iar în jurul acestuia nu vor fi plasate scrumiere". 


Militarii atrag atenția că, în aproximativ 50% dintre cazurile în care sunt semnalate incendii la locuințe, cauza o reprezintă incidente la instalația electrică. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.831 secunde