Peticeli pentru copiii cu autism! Singurul centru unde se făcea terapie gratuit a rămas fără sediu

2341
1

Articole de la același autor

Imobilul în care își desfășura activitatea Centrul de zi „Orizont”, singura unitate de stat din județul Constanța unde copiii cu autism pot beneficia gratuit de terapie, este în reparații capitale. Drept pentru care, de luni bune, terapia se realizează online sau, în cazul micuților din județ, fără acces la internet, prin telefon! În prezent, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului caută un alt spațiu pentru desfășurarea terapiei prichindeilor cu autism, fiind în discuții pentru a se muta, temporar, în timpul verii, într-o unitate școlară.





Tulburarea de spectru autist este un diagnostic care aduce în viața întregii familii o luptă, ce se întinde, de cele mai multe ori, pe parcursul a ani de zile. Pentru a „smulge” copilul din lumea autismului, sunt necesare între două – opt ore de terapie zilnice. În privat, costurile acestei terapii se ridică la 2.500 – 4.000 de lei pe lună, sume exorbitante pentru majoritatea familiilor.

În aceste condiții, Centrul de zi pentru copii cu autism „Orizont” din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, reprezintă unica rază de speranță. Căci este singurul din județ unde se poate face terapie gratuit. În prezent, însă, și această unică speranță este umbrită de faptul că centrul a rămas fără sediu. E drept, este temporar, iar reprezentanții centrului au căutat soluții alternative pentru a veni în sprijinul micuților beneficiari. Dar nici acestea nu pot fi aplicate pe termen lung!



Terapie în online sau … prin telefon!


Astfel, imobilul de pe aleea Horia Agarici, din Tomis Nord, unde funcționează centrul de peste zece ani, a intrat în reparații capitale, iar terapeuții au fost nevoiți să-și mute ședințele în online. „Începând cu luna noiembrie 2020, specialiștii Centrului de Zi pentru Copii cu Autism au desfășurat activitățile terapeutice în regim online, ca măsură de prevenție împotriva răspândirii noului coronavirus. În condițiile actualei relaxări, centrul ar fi putut relua activitatea directă cu copiii, dar acest lucru nu este posibil în prezent, deoarece clădirea în care funcționează centrul se află într-un proces de renovare și reabilitare derulat în cadrul proiectului «Elaborarea planului de dezinstituționalizare a copiilor din instituții și asigurarea tranziției îngrijirii acestora în comunicate». Terapia se desfășoară online, mediată de părinții care sunt consiliați de către specialiștii centrului sau prin furnizarea de materiale structurate sub forma unor mape de lucru, care sunt preluate de părinți, rezolvate la domiciliu și returnate apoi specialiștilor pentru analiză”, au precizat reprezentanții DGASPC pentru „Cuget Liber”.



Se impune menționat însă că mulți dintre micuții beneficiari ai acestui centru sunt din mediul rural, din zone unde internetul nu este accesibil precum în centrul orașului, pentru ședințe online. Ba mai mult, unii părinți nici nu au bani de această facilitate modernă. Ce se întâmplă în aceste cazuri? „Părinții au beneficiat de informare și consiliere din partea specialiștilor pentru realizarea sarcinilor de lucru și rezolvarea unor probleme comportamentale ale copiilor, atât online, cât și telefonic, în cazurile în care nu au avut acces la internet sau dispozitivele necesare”, au precizat specialiștii direcției.



După luni bune de online, acum se caută un nou spațiu…


Aceste modalități de desfășurare a terapiei reprezintă, însă, „o peticeală”, spun specialiștii din domeniu, în niciun caz o soluție care să se întindă pe durata a luni de zile. Având în vedere că reabilitarea capitală a sediului din Tomis Nord va mai dura cel puțin până la sfârșitul acestui an, iar ulterior va urma o perioadă de achiziționare de noi echipamente, nu se știe când va fi disponibilă clădirea. Prin urmare, este necesar un alt spațiu.



Reprezentanții DGASPC Constanța afirmă că în prezent se caută alte spații corespunzătoare desfășurării ședințelor de terapie. Un prim pas a fost făcut, dar este de asemenea o soluție temporară, pentru perioada vacanței de vară. „Avem în vedere reluarea cât mai curând a ședințelor de terapie cu prezența fizică a beneficiarilor. În acest sens, a fost solicitat acordul instituțiilor abilitate în vederea desfășurării terapiei specifice în cadrul unei instituții de învățământ, care poate asigura spațiul și dotările minime necesare acestui tip de activități, în perioada iulie – august 2021”, au mai arătat reprezentanții DGASPC. Nu se poate să nu remarcăm faptul că această situație trenează de câteva luni, iar faptul că imobilul urma să intre în reparații era cunoscut de anul trecut…

Pe viitor, se dorește creșterea numărului beneficiarilor

În prezent, se acordă consiliere online și telefonică pentru 45 de beneficiari. Se impune menționat că în evidențele DGASPC Constanța, în județul Constanța sunt peste 500 de copii diagnosticați cu o formă de autism.



Pe viitor, după renovarea sediului, direcția intenționează să mărească numărul beneficiarilor. „Ca perspective, Centrul de Zi pentru Copii cu Autism și-a propus dezvoltarea serviciilor oferite beneficiarilor prin înființarea unui modul pentru formarea deprinderilor de viață independentă la copiii diagnosticați cu TSA. În același timp, pentru a veni în sprijinul părinților care au copii cu TSA, proiectul de reabilitare presupune și o extindere a numărului de locuri destinate acestui tip de beneficiari”, au mai afirmat reprezentanții DGASPC Constanța. 



Comentează știrea

Georgiana
7 august 2023
Gust amar

Bătaie de joc. Acest centru e o puscarie!

Pagina a fost generata in 0.4966 secunde