Primii soldați gradați profesioniști au depus jurământul la ISU Dobrogea. "Pe când mai mulți?"

2353
Primii 20 de soldați gradați profesioniști care urmează să activeze în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” au depus jurământul la sfârșitul săptămânii trecute. Aceștia se vor alătura echipelor de la unitățile din întreg județul Constanța. Angajarea de SGP-iști a fost măsura găsită de mai-marii Ministerului Afacerilor Interne pentru reducerea deficitului din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență.





Asemenea tuturor structurilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, și inspectoratele pentru situații de urgență se confruntă de câțiva ani cu deficit de personal. Ba chiar, pe parcursul lui 2021, zeci de pompieri cu experiență și-au depus dosarele de pensionare, ceea ce a însemnat că reprezentanții unităților au trebuit să „jongleze” cu militarii, pentru a avea în permanență echipajele la capacitate să intervină prompt și eficient. S-a ajuns astfel, după cum ne-au semnalat mai multe voci din cadrul sistemului, ca echipajele să fie încadrate pe mai multe autospeciale, să fie subdimensionate sau ca șoferii să fie distribuiți pe mai multe vehicule.

Soluția găsită de mai-marii de la minister a fost angajarea de soldați gradați profesioniști. În august 2021, guvernanții au adoptat o hotărâre pentru modificarea anexei 3 a HG 416/2007 privind structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne.



„O soluție identificată a constituit-o suplimentarea numărului de posturi la nivelul structurilor de intervenție, prin majorarea numărului actual cu 8.546 de posturi, dintre care 121 de ofițeri, 25 de maiștri militari și subofițeri și 8.400 de soldați și gradați profesioniști. Astfel, încadrarea posturilor se va face etapizat, în perioada 2021-2025, iar anual, vor fi încadrate 1.479 de posturi de soldați și gradați profesioniști. Posturile solicitate vor fi repartizate pe baza analizei necesității IGSU și a structurilor subordonate, pentru înființarea unei Școli de Aplicație și a unor noi subunități de intervenție/puncte de lucru, precum și pentru constituirea de echipaje de intervenție în cadrul structurilor de intervenție. În același timp, MAI a adoptat o politică de înlocuire în permanență a posturilor finanțate care se vacantează prin pensionare, urmând ca în acest an 782 de posturi să fie încadrate din sursă externă”, declarau la acea dată reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne. Măsura s-a dorit a fi similară celei adoptate de Armată, după eliminarea serviciului militar obligatoriu.

Iată unde vor activa noii SGP-iști, în județ

În toamna lui 2021, la nivelul ISU „Dobrogea” au fost scoase la concurs 21 de posturi pentru SGP-iști, astfel: 3 posturi la Detașamentul de Pompieri „Sublocotenent Fripis Marius Daniel” Constanța-Oraș, 1 post la Detașamentul de Pompieri Palas, 3 posturi la Detașamentul de Pompieri Constanța-Port, Garda 1 de Intervenție Constanța-Port, 2 posturi la Detașamentul de Pompieri Constanța-Port, Garda 2 de Intervenție Chirnogeni, 2 posturi la Detașamentul de Pompieri Cernavodă, 1 post la Secția de Pompieri Mangalia, 9 posturi la Stația de Pompieri Midia – Năvodari.



20 de tineri au promovat concursul organizat, iar în iarnă au început antrenamentele, pentru ca sâmbătă, 28 mai, în prezența rudelor, prietenilor și a oficialităților de la nivelul județului Constanța, să depună jurământul militar. „Depunerea jurământului militar este un moment unic, emoționant pentru fiecare dintre noi, militarii. Le urăm bun venit în familia ISU Constanța și mult succes în carieră celor care au depus astăzi jurământul militar!”, au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.

Călin are 19 ani. Vine din județul Tulcea și spune că a dorit să se alăture salvatorilor de la ISU Dobrogea, gândindu-se la binele pe care îl poate face persoanelor aflate în pericol. Nu se teme pentru siguranța proprie. Știe foarte bine ceea ce presupune a fi pompier servant. „Am ales să mă alătur salvatorilor pentru că este o meserie foarte frumoasă. Poți să ajuți foarte mulți oameni. Este vorba despre liniștea sufletească pe care o ai”, a declarat Călin. Andrei este din Eforie Nord. Tatăl său a fost polițist. Când au aflat despre hotărârea lui de a deveni soldat gradat profesionist și a se alătura pompierilor militari, părinții l-au susținut. Tot ceea ce i-au spus a fost să aibă grijă de el. „Îmi place foarte mult aici; jobul îți oferă o stabilitate. În plus, îmi place să lucrez în țara mea și o să dau tot ce pot. Voi fi numărul unu!”, promite Andrei.



Alba-neagra cu angajările la ISU?

Pe de altă parte, nu se poate să nu menționăm o îngrijorare a salvatorilor în roșu cu privire la posibilitatea de fi angajați și alți soldați gradați profesioniști în viitorul apropiat. În toamna lui 2021, se susținea că în următorii 4 ani vor fi angajați 1.500 de SGP-iști la nivelul țării. De curând, însă, premierul Nicolae Ciucă a anunțat faptul că coaliția de guvernare va lansa un pachet de măsuri sociale și economice, care va include și suspendarea angajărilor la stat. Nu se știe încă pentru cât timp și cum vor fi afectate demersurile pentru acoperirea deficitului de personal de la pompieri. „Cu câțiva soldați nu se acoperă deficitul de personal, sunt mulți colegi care au ieșit la pensie anul trecut și de la începutul acestui an, iar după ce în septembrie 2021 ne promiteau angajarea a mii de oameni, acum se anunță suspendarea. Altfel spus, e bine că s-au mișcat repede și au fost angajați măcar câțiva tineri, că altfel rămâneam doar cu promisiuni”, ne-a semnalat un salvator care a preferat să rămână anonim. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.8148 secunde