Regulamentul, în dezbatere. „În era tehnologiei, noi plimbăm dosare pentru un loc de parcare!”

2303

Articole de la același autor

Deși a stârnit un val intens de contestații în mediul online și în spațiul public, Regulamentul parcărilor nu suscită același interes când este vorba despre transmiterea de sugestii sau propuneri: până acum, la a doua consultare publică, au fost trimise mai puține opinii decât în prima dezbatere publică.

Problema parcărilor este una dintre aspectele „arzătoare” din Constanța, care a pus pe jar locuitorii. Deficitul locurilor de parcare nu mai este o noutate pentru nimeni; nici faptul că, seara, mulți șoferi se văd nevoiți să dea ocol iar și iar prin cartiere pentru a găsi un loc de parcare. La fel se întâmplă și în centrul orașului sau în apropierea zonelor comerciale, în timpul zilelor, cu ocazia unei deplasări la medic sau la o cumpărătură.

Autoritățile și-au propus să rezolve aceste neajunsuri, cât și altele, prin deja faimosul Regulament de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța. Proiectul a stârnit numeroase controverse, motiv pentru care nu a mai fost supus votului consilierilor locali, ci a fost modificat în ceea ce privește tarifele și supus din nou atenției constănțenilor.

Însă, precum în cazul primei consultări publice, constănțenii nu s-au arătat interesați să transmită autorităților locale opinii, sugestii sau recomandări cu privire la ceea ce ar ajuta la soluționarea problemelor cu parcarea din orașul de la malul mării. Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, până miercuri, 17 martie, au fost primite 178 de adrese; dacă în prima etapă de consultare publică constănțenii au transmis 97 de opinii sau recomandări, de la sfârșitul lui februarie până în prezent au ajuns pe adresa de e-mail a Primăriei Constanța un număr de 81 de sugestii. Prea puține, comparativ cu interesul enorm pe care l-a suscitat acest proiect și cu impactul pe care îl va avea în ceea ce privește problema parcărilor din municipiul reședință de județ.

Nu se știe cât mai stă regulamentul în consultare publică!

Pe de altă parte, se impune menționat că reprezentanții autorității locale nu au stabilit o dată concretă până la care regulamentul respectiv va rămâne în consultare publică. Chestionați cu privire la acest aspect, răspunsul administrației publice a fost faptul că „regulamentul va rămâne în consultare publică pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare, de la ultima dată a publicării lui”. Dar se ridică noi semne de întrebare, căci regulamentul a fost postat, din nou, pe pagina web a administrației publice pe 19 februarie, iar ulterior a fost completat cu anexe pe 26 februarie și pe 4 martie. Care dintre aceste date este luată în calcul ca fiind cea de la care curg cele 30 de zile lucrătoare? Referitor la acest aspect, reprezentanții primăriei nu au putut să ofere un răspuns exact….

Reamintim că cei care doresc să transmită propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare o pot face prin poștă, la sediul din Str. Ștefan Mihăileanu nr. 10, sau prin e-mail, la adresa [email protected].

Digitalizarea locurilor de parcare, legată de sistemul de monitorizare video

Unul dintre aspectele asupra căruia constănțenii atrag atenția, în ceea ce privește parcările, vizează birocrația pe care o presupune obținerea unui loc. „Sunt necesare o multitudine de acte, aprobări de la asociație, apoi mers la sediul primăriei, unde totul se verifică pe hârtie, scriptic. Și există riscul să mi se răspundă că nu au niciun loc disponibil”, ne-a semnalat Răzvan B., un constănțean indignat de pașii ce i-au fost indicați pentru a închiria un loc de parcare. „În alte regiuni ale țării, totul se face digital! Aceasta este normalitatea în era tehnologiei, nu plimbatul dosarelor, cum se întâmplă la Constanța!”, a adăugat acesta.

Potrivit reprezentanților administrației locale, se are în vedere digitalizarea parcărilor din municipiul Constanța, dar procesul este de mai lungă durată și presupune interconectarea cu iluminatul public și sistemul de monitorizare video. Astfel că, trebuie puse la punct aceste două sectoare înainte de a se putea vorbi despre digitalizarea parcării.

Câte locuri de parcare sunt în Constanța

Conform ultimei numărători, la nivelul județului Constanța sunt 31.233 de locuri de parcare. Cu mențiunea că această „numărătoare” a fost realizată în 2019, iar între timp au mai apărut câteva mii de locuri de parcare, în urma demolării garajelor sau a construirii lor (de exemplu, pe străzile Tulcei sau Ștefăniță Vodă). Din acest total, 18.222 de locuri sunt rezidențiale, în jur de 6.900 sunt în stațiunea Mamaia, iar alte 3.618 locuri de parcare sunt pe șosele, pe marginea arterelor de circulație, la care se adaugă un număr de 2.417 locuri de parcare publice. Pe lângă acestea, potrivit calculelor administrației locale, sunt un număr de 9.132 de locuri de parcare în parcările centrelor comerciale de pe raza municipiului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5885 secunde