Schimbări importante în profesia de executor judecătoresc

145
Schimbări importante în profesia de executor judecătoresc - schimbariimportante-1676401268.jpg

Articole de la același autor

Guvernul a aprobat proiectul de act normativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 188/2000 privind executorii judecătorești. Proiectul completează cadrul legal privind organizarea profesiei de executor judecătoresc, în vederea consolidării statutului acestora, creșterii profesionalismului tuturor categoriilor de personal aferente profesiilor juridice conexe, precum și întăririi formelor de răspundere în cadrul fiecărei profesii.

Sunt modificate dispozițiile referitoare la condițiile privind numirea în funcția de executor judecătoresc, acestea fiind menite să asigure calitatea procedurilor de recrutare și selecție a membrilor profesiei. În acest sens, se înființează, în cadrul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, Institutul Național de Pregătire și Perfecționare a Executorilor Judecătorești, entitate de interes public, cu personalitate juridică, ce asigură perfecționarea activității de executare silită, pregătirea profesională inițială și, după caz, continuă a executorilor judecătorești stagiari și a executorilor judecătorești, a altor specialiști, a personalului de specialitate al birourilor executorilor judecătorești, al Camerelor și al Uniunii, având dreptul de a elibera diplome sau certificate de absolvire recunoscute de instituțiile publice și private abilitate.

Se introduc prevederi pentru asigurarea unei gestionări și evidențe mai eficiente a executorilor judecătorești. În acest sens, se înființează Registrul Național de Evidență a Executorilor Judecătorești. După numire, executorii judecătorești sunt obligați să își înregistreze sediul biroului individual în acest registru, respectiv orice modificare a modului de organizare și desfășurare a activității.

Se modifică dispozițiile referitoare la suspendarea și încetarea funcției de executor judecătoresc, precum și cele privind atribuțiile, drepturile, obligațiile și incompatibilitățile executorilor judecătorești, dar și consolidarea instituției răspunderii disciplinare.

Actul normativ a fost elaborat pe baza propunerilor Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești și a soluțiilor legislative propuse la nivelul Ministerului Justiției, în urma constatării unor disfuncționalități în gestionarea activității desfășurate de executorii judecătorești.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5917 secunde