Ministrul Cătălin Predoiu a prezentat angajamentul politic al României pentru reforma împotriva corupţiei

126
Ministrul Cătălin Predoiu a prezentat angajamentul politic al României pentru reforma împotriva corupţiei - fondministrulcatalinpredoiu-1657042509.jpg

Articole recomandate

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, marţi, cu Edite Estrela şi Krista Baumane, co-raportori ai Comisiei de monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, context în care le-a prezentat angajamentul politic solid al României pentru reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

În contextul vizitei de lucru în România a co-raportorilor Comisiei de monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Edite Estrela, vicepreşedinta APCE, şi Krista Baumane, Cătălin Predoiu a avut o discuţie pe teme de actualitate privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei.

La întâlnire au participat şi Ionuţ Stroe, vicepreşedintele APCE din partea României, precum şi Agnieszka Nachilo, şefa Secretariatului Comisiei de monitorizare.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții Ministerului Justiției, în cadrul discuţiilor, ministrul Justiţiei a prezentat angajamentul politic solid al României pentru reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, Cătălin Predoiu menţionând că, în ultimii 10 ani, "România a înregistrat reforme şi progrese constante în domeniul judiciar pentru înscrierea în standardele europene".

"Proiectele Legilor Justiţiei reprezintă cel mai mare proiect de revizuire a cadrului normativ privind organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar. Proiectele au fost supuse unor ample consultări publice, fiind primite propuneri şi comentarii din partea instituţiilor relevante (cele două Secţii ale Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie), din partea asociaţiilor profesionale, precum şi propuneri transmise separat de instanţe şi parchete, respectiv propuneri individuale. Este necesar ca aceste proiecte să fie adoptate de Parlament cât mai curând, spre a putea fi reflectate în următorul Raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi având în vedere că sunt jaloane PNRR", a declarat Cătălin Predoiu.

Cu privire la evaluarea punerii în aplicare a dispoziţiilor Legii 49/2022 prin care a fost desfiinţată SIIJ, ministrul Justiţiei a menţionat criteriile de selecţie a procurorilor, respectiv condiţia privind vechimea (12 şi 15 ani) şi experienţa solidă în ceea ce priveşte instrumentarea unor dosare de o complexitate deosebită.

"De precizat că toate cele 6.774 de dosare SIIJ au fost redistribuite la Parchetul General şi la parchetele de pe lângă Curţile de Apel. Până la acest moment, sistemul se dovedeşte funcţional", a spus ministrul.

În ceea ce priveşte lupta anticorupţie, Predoiu a trecut în revistă rezultatele solide obţinute de Direcţia Naţională Anticorupţie de-a lungul anilor, precum şi angajamentul politic deplin pentru continuarea luptei împotriva corupţiei.

"Ministrul Justiţiei a subliniat că România este parte a mecanismelor de evaluare din partea Comisiei Europene: Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Mecanismul privind Statul de Drept, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, precum şi a mecanismului instituit în cadrul Comisiei de Monitorizare din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. În cadrul tuturor aceste mecanisme, România face eforturi constante şi susţinute pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate", se mai precizează în comunicat.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4591 secunde