CORUPȚIE ÎN INSPECTORATUL ȘCOLAR CONSTANȚA! Cu cine împărțea șpaga Iulia Cabrancea?

8652
4
CORUPȚIE ÎN INSPECTORATUL ȘCOLAR CONSTANȚA! Cu cine împărțea șpaga Iulia Cabrancea? - rgbfondcopy-1648577829.jpg

Articole de la același autor

De luni bune, se tot vorbește pe la colțuri că, în interiorul Inspectoratului Școlar Judeţean Constanța, s-a format o adevărată filieră ce se ocupă cu adunarea banilor de la cei care au nevoie de anumite servicii „prestate” de instituție. Tot pe la colţurile de pe lângă clădirea DNA Constanţa au fost rostite şi numele celor ce au intrat în vizorul procurorilor anticorupţie. Încet, încet, un inspector a plecat, altul a fost schimbat, şi uite aşa, în lipsa unei comunicări explicite din partea inspectorului general şcolar Sorin Mihai, speculaţiile au luat amploare, încât până şi elevii au început să dezbată problema corupţiei din inspectorat, în pauza de cafea şi ţigară. Numai că buboiul s-a spart, marţi, când cele trei ceasuri rele au bătut la IŞJ Constanţa. Concret, procurorii DNA au transmis, oficial, că inspectorul Iulia Cristina Cabrancea a recunoscut că ar fi primit mită 5.000 de euro pentru transferul unui elev la un colegiu naţional.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în cazul inspectorului școlar pentru învățământ primar Iulia Cristina Cabrancea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada august - septembrie 2021, inculpata Iulia Cristina Cabrancea, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit prin intermediar, de la părintele unui elev, suma de 5.000 de euro.

Banii respectivi ar fi fost primiți pentru ca ea, în calitate de inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, să obțină transferarea în mod nelegal a elevului de la o școală gimnazială la un colegiu național (ambele unități școlare fiind în municipiul Constanța), aspect care s-a și materializat ulterior. Potrivit DNA, în prezența avocatului, inculpata a declarat că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia.

„Ca urmare, ea a primit doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și șase luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat. Precizăm că dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Constanța”, se precizează în comunicatul transmis de DNA Constanţa.

Revenind la acest caz, gurile rele au precizat că Iulia Cabrancea nu este singura vizată de DNA Constanţa. Mai exact, sursele noastre au precizat că şi alţi actuali sau foşti inspectori şcolari ar fi în atenţia DNA deoarece ar exista probe că şpaga luată de Iulia Cristina Cabrancea ar fi fost împărţită între mai mulţi inspectori. Şi tot sursele noastre au precizat că acesta nu este singurul dosar aflat pe masa procurorilor, care vizează faptele de la nivelul IŞJ Constanţa.



De ce refuză să explice detaliat situaţia inspectorul general?


Întrebat despre acest caz, inspectorul școlar general al IȘJ Constanța, Sorin Mihai, a declarat, iniţial, că la acest moment este în derulare o cercetare. „Noi colaborăm cu autorităţile judiciare în acest sens. Deocamdată nu vă putem oferi mai multe detalii, decât cele pe care le comunică autorităţile judiciare”, a precizat acesta.

Ulterior, la presiunea presei, inspectorul şcolar general Sorin Mihai a anunţat că Iuliei Cabrancea i-a încetat detaşarea în INTERESUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI, pe funcţia de inspector şcolar, aceasta urmând să revină la catedră la şcoala unde are postul rezervat.

Întrebat de redactorii „Cuget Liber” dacă are ceva să-şi reproşeze în această speţă şi dacă există vreun motiv ca şi el să demisioneze din funcţie, Sorin Mihai a evitat să dea un răspuns concret.

„Transferul nu s-a realizat la nivelul IŞJ”, a fost răspunsul inspectorului şcolar general Sorin Mihai.

Dar unde ? Întrebat cine aprobă un astfel de transfer, dacă nu Consiliul de Administrație al IȘJ, până la închiderea ediției, Sorin Mihai nu a mai răspuns.

Rămâne de văzut ce surprize ar putea apărea și, dacă nu cumva, şi demisia de luna trecută a inspectorului şcolar Lucian Faliboga ar avea legătură tot cu DNA-ul.     



Comentează știrea

Profesorul de serviciu!
30 martie 2022
Vremuri noi, naravuri vechi!

...nu este o noutate! Nu stim de unde incepe, și unde se incheie aceasta practica in invatamantul nostru. Ori de ,,sus,, , ori de ,,jos,,! Indiferent unde te afli, sau ce vrei sa rezolvi, trebuie sa dai ceva. Mai puțin ,,jos,, (o clasa mai buna; o nota mai mare, un orar mai flexibil ...si multe alte o mie de chestii) și mai mult ,,sus,,- cum se vede din acest material. Ierarhia in societatea noastra nu s-a cladit pe merit ci pe ,,dar,, -(ca sa nu spunem șpagă pentru ca suna urât). ...Așa a fost și așa va fi mereu....vad in societatea noastra categorii de oameni care nu se multumesc cu gramezile de bani pe care le primesc legal ...si tot stau cu mana intinsa. ...naravuri veci la vremuri noi!

fani
31 martie 2022
coruptie

Vai de noi daca si gainaria asta este coruptie ...Ce coruptie si mafie este in Primarie ,de sute de milioane .Cine sa ne apere de jaf se ocupa de gainarii..

elev
31 martie 2022
coruptii

Coruptia este fireasca in randul celor care corup pentru a ajunge in posturi bune .Concret daca cineva plateste ca sa ajunga intr-un post bun ,acel cineva trebuie sa-si scoata banii pe care ia dat la randul lui ,si in plus trebuie sa cotizeze continuu ca sa stea pe post .Nu se itreaba nimeni de ce cetatenii romani de o anumita etnie ocupa majoritatea posturilor de directori ,inspectori etc. din Constanta ?

pafnutie
2 aprilie 2022
malai

toti make vor progeniturile la scoli bune, te faci de ras daca loaza nu e la mircea...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5865 secunde