Va fi închisă fabrica de zahăr din Luduș? Producătorii de sfeclă de zahăr sunt disperați!

144
Va fi închisă fabrica de zahăr din Luduș? Producătorii de sfeclă de zahăr sunt disperați! - vafiinchisafabricadezahardinludu-1648577574.jpg
Adrian Chesnoiu - ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a discutat, în format on-line, cu reprezentanții sectorului sfeclei de zahăr. Dialogul cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr și cu reprezentanți ai Patronatului Zaharului și ai Federației Cultivatorilor de Zahăr a avut loc în contextul deciziei Grupului Tereos, care deține una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica din Luduș, județul Mureș, care funcționează de peste 60 de ani.

Adrian Chesnoiu a declarat că situația fabricii din Luduș este în atenția sa și a echipei de specialiști ai ministerului: „Am purtat deja discuții cu omologul meu din Franța, Julien Denormandie, cu privire la această problemă. Săptămâna trecută i-am trimis o scrisoare oficială ministrului francez al Agriculturii prin care i-am adresat rugămintea de a ne comunica dacă reprezentanții Grupului Tereos sunt deschiși pentru a purta un dialog constructiv. Intenția noastră este de a menține integritatea fizică a fabricii de la Luduș în vederea continuării activității de către alți potențiali investitori sau direct de către fermierii interesați”.

Reprezentanții fermierilor care cultivă sfecla de zahăr au solicitat sprijinul ministrului pentru a identifica o soluție astfel încât să poată menține această cultură. În Transilvania sunt circa 500 cultivatori din zona fabricii, care au investit în mașini și utilaje, specifice cultivării și recoltării sfeclei de zahăr. De asemenea, cultura sfeclei de zahăr joacă un rol important în stabilirea asolamentelor în vederea rotației culturilor, cu impact favorabil major pentru mediu.

Ministrul agriculturii a afirmat, la finalul întâlnirii, că dorește să mențină un dialog deschis cu aceștia, asigurându-i, totodată, de toată implicarea sa în identificarea unei soluții potrivite pentru activitatea lor. De asemenea, în cursul lunii aprilie, ministrul se va afla în zona Transilvaniei și va efectua o vizită la fabrica de zahăr de la Luduș.Pagina a fost generata in 0.5639 secunde