SIRIAN MORT, găsit pe o șalupă plină cu emigranți, găsit de polițiștii de frontieră

73

Articole de la același autor

Polițiștii de frontieră de pe navă "Ștefan cel Mare" 1105, care se afla în misiune în Italia, în cadrul Operațiunii Maritime Comune AENEAS 2013, coordonată de Agenția FRONTEX, au salvat alți 298 de emigranți sirieni, din care 114 erau copii, aflați pe o barcă de pescuit.

La sfârșitul săptămânii trecute, nava "Ștefan cel Mare", aflată în misiune de patrulare, în baza unei informări din partea Centrului Internațional de Coordonare (ICC) de la Roma, a declanșat o operațiune SAR ("search and rescue" - căutare și salvare) în apele teritoriale italiene.

În cadrul acțiunii, a fost identificată o ambarcațiune supraîncărcată cu emigranți, care se deplasa către coasta italiană, cu viteză redusă.

Nava românească s-a apropiat de pescador, ocazie cu care s-a stabilit că la bordul bărcii se afla aproximativ 300 de emigranți, aceștia declarând că la bord se afla și o persoană decedată de două zile.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, marea fiind foarte agitată și valurile depășind 2 - 3 metri, transferul emigranților la bordul navei "Ștefan cel Mare" nu putea fi efectuat în siguranță, fapt pentru care polițiștii de frontieră români au informat Centrul Internațional de Coordonare al Operațiunii Frontex, fiind luată decizia remorcării pescadorului și trimiterii unui elicopter cu paramedici pentru a asista operațiunea de salvare și pentru a acorda asistență medicală emigranților.

Nava Poliției de Frontieră Române a remorcat ambarcațiunea cu emigranți spre port, în apropierea acestuia fiind realizat transferul în siguranță al emigranților pe navele Gărzii de Coastă din Italia.

La bordul navei cu emigranți se aflau 298 persoane - 130 de bărbați, 54 femei și 114 de minori, care au declarat că sunt sirieni și că intenționau să ajungă în Spațiul Schengen. Totodată, la bordul pescadorului a fost găsită o persoană decedată de două zile.

La finalizarea acțiunii de salvare, nava "Ștefan cel Mare" MAI 1105 și-a reluat misiunea în cadrul operațiunii Frontex.

Reamintim că, în lunile august și septembrie 2013, polițiștii de frontieră de pe nava "Ștefan cel Mare" MAI 1105 au mai salvat 486 de emigranți sirieni aflați pe patru ambarcațiuni supraaglomerate și în derivă. Mai mult, în cadrul operațiunii AENEAS 2013, nava româneasca a depistat și reținut o navă suspectă care, în urma anchetei desfășurate de autoritățile italiene, s-a dovedit a fi o "navă mamă", implicată în transportul a sute de emigranți ilegali în Italia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4402 secunde