Un rom luptă pentru a schimba viitorul etniei. "Cei șapte ani de acasă fac diferența"

1360
Un rom luptă pentru a schimba viitorul etniei.

Articole de la același autor

O bună parte dintre copiii romi nu merg la școală, părinții lor nu au locuri de muncă, acte în regulă sau locuințe decente. Sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă comunitatea romă și care ajung să se reflecte negativ în modul în care este percepută de semeni. 


Dar toate acestea pot fi schimbate și, de șapte ani, la acest demers pune umărul, prin tot ceea ce face, constănțeanul Ciprian Costache. Pe lângă faptul că arată, prin exemplul personal, că romii pot să depășească prejudecățile, contribuie la clădirea unui viitor mai bun pentru copiii de etnie. 


Ciprian Costache este rom și luptă, zi de zi, pentru ca semenilor lui să le fie mai bine. Pe de o parte, să le fie respectate drepturile, dar mai ales să îi ajute să își clădească, prin muncă, educație și respect, un viitor mai bun. Originar din cartierul constănțean Palazu Mare, și-a început munca "acasă". Provine dintr-o familie fără prea mari posibilități financiare, tatăl fiind angajat muncitor în port, iar mama casnică. Dar respectul a fost cuvânt de ordine. "Nu eram înstăriți, dar pot spune că eram o familie integrată. Acasă vedeam muncă, responsabilitate și respect. Țin minte și acum cum mătușa mea îmi atrăgea atenția ca întotdeauna pe drumul de acasă până la școală să salut pe toată lumea. Cei șapte ani de acasă fac diferența mereu", își amintește constănțeanul. 


A adus copiii romilor din Palazu Mare la școală 


În Palazu Mare este o comunitate mare de etnici romi – care numără în jur de 850 de membri, astfel că era nevoie de cineva care să intermedieze relațiile între comunitate și instituțiile statului. Din 2012, până la începutul lui 2019, Ciprian Costache a fost mediator școlar la Școala Gimnazială nr. 14 din cartier. Consideră că una dintre principalele probleme ale comunității este accesul la educație, motiv pentru care s-a implicat activ pentru ca tot mai mulți copii din Palazu Mare să frecventeze școala. Drept consecință, în prezent, s-a ajuns ca la școala din cartier un procent de 56% din totalul elevilor să fie de etnie romă. Din 2013, a început să le predea limba și literatura romani. "La început, părinții nu doreau ca cei mici să studieze limba romani. «Ce are nevoie, o știu de acasă!», ziceau ei. Dar i-am convins și am fost prima școală în care s-a predat limba romani. Iar în prezent, după șase ani, copiii noștri au rezultate foarte bune la concursuri și olimpiade, se clasează pe locurile fruntașe inclusiv la creație literară în limba romani", se mândrește prof. Ciprian Costache cu copiii lui. La fel cum se mândrește și cu generațiile care, în prezent, sunt la liceu sau deja s-au angajat. "Le-am oferit părinților exemplul personal. Mă vedeau zi de zi mergând de mână cu copiii mei la școală și la grădiniță. În prezent, îi văd pe cei care refuzau înainte cum își duc acum, personal, copiii la școală. Mă întâlnesc cu foști elevi, astăzi liceeni sau care deja lucrează, copii buni, cu părinți plecați sau aflați prin alte părți, care aveau nevoie de cineva care să-i asculte. În șapte ani, am contribuit la formarea unei noi generații, care muncește, utilă societății. Reușita lor este răsplata mea", mărturisește Ciprian Costache. În prezent, limba romani mai este predată și în Școala Gimnazială 31, din cartierul Palas. 


Următorul proiect, o Gală a romilor de succes


Din februarie 2019, Ciprian Costache este referent pe problema romilor în cadrul Instituției Prefectului Constanța. Este o nouă etapă, din care își îndreptă atenția spre problemele întregii comunități rome din Constanța. Și sunt destule. "Copiii nu merg la școală, într-adevăr este o problemă reală a comunității, iar oamenii nu au locuințe decente. Dar încet încet, încercăm să le soluționăm. De exemplu, pe strada Munții Tatra am găsit, la începutul anului, vreo 17 familii care locuiau în condiții improprii. Depuseseră dosarele pentru locuințe în Cartierul Social Henri Coandă, dar nu îndeplineau condițiile. Nu aveau locuri de muncă - munceau doar vreo trei persoane, aveau datorii mari la SPIT. Am discutat cu ei, dar și cu reprezentanții autorităților locale  - și vreau neapărat să le mulțumesc Instituției Prefectului, Primăriei Constanța și reprezentanților SPIT Constanța, pentru sprijinul acordat. La ora actuală, 95% din cele 17 familii sunt mutate în locuințe sociale. S-au angajat, și-au luat angajamentul față de SPIT că își plătesc datoriile și chiar le-au plătit, pentru că acum sunt angajați și am monitorizat acest aspect și și-au dat copiii la școală. Apoi am mers prin Anadalchioi. Am identificat 36 de copii, doar pe strada Semănătorului, care nu merg la școală și acum căutăm soluții, în școlile din apropiere, să îi înscriem", a descris Ciprian Costache o mică parte din activitatea sa. 


Următorul proiect pe care îl are în plan este o gală a romilor de succes. "Avem romi care sunt medici, avocați, notari, procurori. Doresc să îi aduc în fața comunității rome, dar și a celorlalți, să arătăm că se poate. Sunt oameni care au reușit prin propriile puteri, prin muncă și prin educație. Nu putem să schimbăm lumea, dar împreună putem pune umărul, prin implicare și suflet, să schimbăm viitorul copiilor. Numărul romilor este în creștere, o arătau niște statistici de curând. Ce se va întâmpla peste câțiva ani, dacă acești oameni nu vor fi pregătiți să muncească? Noi suntem o forță de muncă, ce atunci când este canalizată și îndrumată poate să schimbe ceva. Putem să fim un sprijin pentru societate, nu doar o masă de manevră", a afirmat Ciprian Costache. Iar un alt pas este îndreptarea atenției către mediul rural, unde, din păcate numărul mediatorilor școlari și a asistenților comunitari - personalul care sprijină comunitățile rome în relaționarea cu instituțiile statului și în integrare - este mai scăzut decât în anii trecuți și este nevoie de o mai mare implicare. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4864 secunde