V-ați pregătit de iarnă? Câteva sfaturi utile de la pompierii ISU Constanța

300
V-ați pregătit de iarnă? Câteva sfaturi utile de la pompierii ISU Constanța - fond-sfaturi-pompieri-1703606834.jpg

Articole de la același autor

Iarna și-a intrat în drepturi și doar zăpada și temperaturile scăzute, cu mult sub zero, mai lipsesc din peisajul constănțean. Reprezentanţii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” revin în atenţia cetăţenilor cu câteva sfaturi utile, care ar putea fi salvatoare de bunuri şi chiar de vieţi.

Iată ce ne sfătuiesc pompierii militari pentru a trece cu bine iarna, fără evenimente deosebite: unelte de îndepărtare a zăpezii; folosiţi doar mijloace de încălzit omologate; izolaţi-vă termic locuinţa şi protejaţi-vă ferestrele cu jaluzele exterioare; verificaţi mijloacele de încălzire (sobele, centralele termice) şi coşurile de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi pentru a depista şi a remedia eventualele defecţiuni. Apelaţi la personal autorizat pentru aceste operaţiuni; vă reamintim obligativitatea montării, întreţinerii şi verificării centralelor de apartament numai cu instalatori autorizaţi, potrivit reglementărilor tehnice şi măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor; evitaţi supraîncărcarea şi supraîncălzirea sobelor cu materiale combustibile; nu lăsaţi niciodată copii nesupravegheaţi cu soba aprinsă. Echipați-vă mașina cu cele necesare dacă plecați la drum deoarece în țară sunt zone unde zăpada și-a făcut deja apariția.



De asemenea, foarte important în sezonul rece este și cum vă pregătiți mașina dacă plănuiți să faceți deplasări afară din județ. Acumulatorul şi sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curăţate; asiguraţi-vă că antigelul este corespunzător pentru a evita îngheţarea instalaţiilor; asiguraţi-vă că sistemul de încălzire şi dezgheţare funcţionează eficient; verificaţi sistemul de funcţionare al ştergătoarelor de parbriz; asiguraţi lichid de curăţare pentru temperaturi scăzute; verificaţi funcţionarea farurilor şi a luminilor de avarie; dotaţi-vă cu lanţuri antiderapante.

Țineți cont de atenționările autorităților!

În cazul în care sunt anunțate coduri de vreme severă, urmăriţi la radio/televizor buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă; evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute; fiţi atenţi la simptomele degerăturilor. Acestea constau în pierderea simţurilor şi decolorarea extremităţilor (degete, urechi, nas) şi necesită asistenţă medicală de specialitate; economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere mai puţin utilizate; nu suprasolicitaţi instalaţia electrică a locuinţei prin utilizarea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere. Deconectaţi de la reţeaua electrică toate aparatele electrice atunci când nu sunt utilizate; amplasaţi mijloacele de încălzire portabile la minimum 1 metru distanţă de materialele combustibile; nu lăsaţi mijloacele de încălzire în funcţiune, nesupravegheate.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6565 secunde