Ziua europeană a numărului unic de urgență 112: ISU Constanța preia milioane de apeluri în fiecare an

136

Articole de la același autor

Ziua europeană a numărului unic de urgenţă 112 este sărbătorită, în fiecare an, la data de 11 februarie. Stabilită în 2009 şi dedicată creşterii gradului de conştientizare cu privire la numărul european de urgenţă 112, aceasta este o zi de recunoaştere a activităţii tuturor celor care contribuie la lanţul de servicii de urgenţă european.


Pentru dezvoltarea serviciului de urgenţă 112, în Europa a fost creată Asociaţia Europeană a Numărului de Urgenţă (EENA), o organizaţie neguvernamentală cu sediul la Bruxelles, a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii oamenilor. Fondatorul EENA este Olivier Paul-Morandini, care a fost şi preşedintele organizaţiei între 1999-2015. Viziunea EENA este ca fiecare cetăţean să poată accesa serviciile de urgenţă şi să primească informaţiile şi îngrijirea corespunzătoare în timpul unei urgenţe sau al unui dezastru.


Numărul 112 este numărul de urgenţă disponibil gratuit, non-stop, atât prin linii de telefonie fixe, cât şi prin telefoane mobile, oriunde în Uniunea Europeană. Numărul unic de urgenţă 112 este disponibil în următoarele ţări: toate statele membre ale UE, Albania, Georgia, Republica Moldova, Islanda, Macedonia de Nord, Muntenegru, Liechtenstein, Norvegia, Serbia, Elveţia, Turcia, Marea Britanie, menţionează site-ul http://www.eena.org.


“Operatorii 112 sunt cei care preiau în fiecare an milioane de apeluri de la cei care le solicită ajutorul şi fac legătura cu dispecerii din agenţiile de intervenţie. Dispecerii sunt pompierii, paramedicii SMURD, poliţiştii, angajaţii Serviciului de Ambulanţă, jandarmii, care gestionează operativ cazurile de urgenţă. Prin profesionalismul, empatia şi eficienţa de care dau dovadă în fiecare zi, oamenii 112 contribuie la salvarea vieţii, a proprietăţii şi a mediului”, au transmis reprezentanții ISU Constanța.


În România, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) 112 a fost pus în funcţiune la nivel naţional în anul 2005.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3776 secunde