26 de ani de la Revoluție. Pentru ce au murit 25 de constănțeni?

1062
10

Articole de la același autor

Au trecut 26 de ani de la Revoluția din 1989, iar evenimentele din decembrie a acelui an au rămas în memoria multor români.


Pe 22 decembrie 1989, în jurul prânzului, Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit din sediul Comitetului Central al PCR cu ajutorul unui elicopter. După o scurtă escală la Snagov, cei doi au fost lăsați în zona Titu și preluați de Miliție. În jurul orei 18.00, a aceleiași zile de 21 decembrie 1989, soții Ceaușescu au fost luați și duși într-o unitate militară din Târgoviște. În principalele orașe din România aveau loc lupte de stradă.


În ceea ce privește orașul Constanța, și el a trăit acele clipe de incertitudine. Cu urechea lipită de televizor sau de radio, constănțeanul, asemenea oricărui român, trăia intens acele clipe de bucurie nebună. Au curs și la Constanța lacrimi de bucurie, dar și de tristețe.


Imediat ce au aflat că Nicolae și Elena Ceaușescu au fugit, constănțenii s-au îndreptat spre centrele de putere din oraș. Platoul din fața Județenei de Partid, actualul sediu al Primăriei Constanța, s-a umplut de oameni care au început să arunce cu pietre în geamuri și să forțeze ușile de acces în clădire. La un moment dat, prim-se-cretarul Mihai Marina a ieșit în balcon și a încercat să liniștească mulțimea. Cum acesta nu a reușit, mai mulți constănțeni au intrat cu forța prin balcoane. Ulterior, s-a spus că unii dintre ei au sustras tot ce au găsit prin incintă, de la televizoare, covoare și până la țigări de foi și sticle cu băutură de calitate și au dispărut. Alții că nimic din toate acestea nu este adevărat și că cei care s-au aflat acolo s-au luptat pentru dreptatea poporului român și pentru ca cei din Constanța să trăiască mai bine în viitor. 


Astăzi, la comemorarea a 26 de ani, un grup de reprezentanți ai revoluționarilor din Constanța spun că Revoluția din De-cembrie 1989 a fost un eveniment ce a deschis românilor un univers de afirmare fără precedent.


"Din păcate, clasa politică din cei 26 de ani a reușit trista performanță de a re-direcționa România din Revoluție în Involuție, lucru vizibil prin toți indicii și indicatorii prin care se măsoară dezvoltarea societății. Revoluția și revoluționarii aparțin poporului român și trebuie să ni le însușim. De altfel, o țară fără eroi, fără istorie sau care are o istorie denaturată, nu are viitor. Județul Constanța alături de întreaga țară a plătit un greu tribut de sânge, constând în 25 de persoane ucise, 58 rănite și altele arestate. Istoria postdecembristă ne arată fără niciun dubiu că democrația în România a încetat să mai fie o realitate. Societatea românească promovând incompetența și diletantismul politic a făcut ca demnitarii numiți sau aleși să adreseze revo-luționarilor, fără niciun discernământ, epi-tete nemeritate precum impostori, milogi, pomanagii.


Credem că a venit timpul să facem cu-rățenie în istoria postdecembristă", a spus revoluționarul Ion Radu, astăzi, consilier județean. "Suntem în posesia întregului dosar de cercetare penală privind Revoluția din 22 Decembrie din județul Constanța. Suntem consternați de faptul că în toate cauzele penale civilii au fost de vină, acest lucru fiind urmarea faptului că cercetarea penală s-a făcut de organele împotriva cărora s-a declanșat Revoluția din 22 De-cembrie 1989. Tragem concluzia lugubră că nicicând instituțiile de forță din România nu vor răspunde penal pentru sângele văr-sat în Decembrie 1989", a spus un alt revoluționar, Stere Beca. 


În altă ordine de idei, eroii rămân eroi, iar cei căzuți la datorie în toată țara, dar și la Constanța vor fi pomeniți. În consecință, slujba va avea loc, astăzi, de la ora 10.00. ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba parastasului la Troița din parcul Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru cei ce s-au jertfit în Revoluția din Decembrie 1989, la eveniment fiind așteptați toți constănțenii care astăzi trăiesc în democrație.


Comentează știrea

participant
22 decembrie 2015
revolutie

Am fost acolo. Am intrat in sediul Comitetului Judetean de Partid (nu judeteana de partid), s-au produs furturi sub privirea mea, majoritatea cu acest scop au intrat. Cand am vazut calitatea josnica a majoritatii participantilor (unii se afla in structurile puterii), am plecat acasa. Daca inainte de 89 toti majoritatea furau de la stat, acum adunatura care a luat puterea fura de la noi toti.

Ilie
22 decembrie 2015
Oraș martir ?

Dumnezeu să-i odihnească pe cei morți în timpul revoluției din decembrie 1989 ! Tot respectul pentru adevărații eroi ! Dar de aici până la "Constanța, oraș martir" este cale lungă. Orașe martir pot fi Leningradul, Varșovia, chiar și Timișoara sau Bucureștiul, dar nu Constanța. Panourile cu textul "Constanța, oraș martir" plantate la intrările în oraș sunt ridicole.

Nicu
22 decembrie 2015
ovitura de stat

Româul fraier a ieșit în stradă și a ajutat lovitura de stat programată de puterile srăine și intaurarea unei găști de hoți care au distrus pe veci țara.Pcat de cei care au murit degeaba.Dumnezeu să-i odiheaască în pace...

gica contra
22 decembrie 2015
Pt ce au murit 25 de constanteni?

Pentru bunastarea lui Mazare, Constantinescu, Bosinceanu, Palaz, famiglia Basescu... Noi, ceilalti, stam pe margine si ii aplaudam!

Mos Ion
22 decembrie 2015
De acord cu Ilie ,ai dreptae !

Acest statut de oras martir este fortat , chiar penibil !

naekst
22 decembrie 2015
26 de ani de la....

...cine, ca nu am inteles? Cum sa vorbesti despre revolutie intr-un oras unde un securist scirbos(nicusor dumitrescu), omorit ca razbunare de catre bisnitarii din abator, a fost declarat erou martir? revolutia securitatii, da!

Constantin
22 decembrie 2015
Oportunistii

"O revoluție este întotdeauna începută de naivi, continuată de intriganți și exploatată de escroci."

danny
22 decembrie 2015
pentru ILIE

oras martir=reprezinta un titlu acordat unor localitati din Romania,ca simbol al cinstirii de catre Patrie a eroismului manifestat si a memoriei martirilor cazuti pentru cauze nationale.

un Constantean din Abator
22 decembrie 2015
Martir?

Vestitul interlop Mopsu si cu nevasta-sa prinsi la furat au fost batuti! Acum sunt revolutionari cu drepturi depline! Mai e unul prin Abator care avea 12-13 ani si e mare revolutionar cu toate beneficiile! In Constanta au fost numai reglari de conturi!

Simona
23 decembrie 2015
Cautam colaboratori din toata tara

Fluxul abundenței curge întotdeauna către mințile cele mai deschise, care se așteaptă să primească. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Pentru toti oamenii isteti si ambitiosi, exista acum un curs online GRATUIT care te invata repede si simplu cum sa castigi bani pe internet! Cursul este format din lectii online si iti explica pas cu pas, cu multe detalii, cum sa castigi bani pe internet. Cand vrei cu seriozitate acest curs, cere informatii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4758 secunde